Salâh Birsel’in 'Amerikalı Tolstoy'u okurla buluştu
Salâh Birsel’in 1001 Gece Denemeleri’nin dokuzuncu kitabı Amerikalı Tolstoy Sel Yayıncılık tarafından yayınlandı.
“Aslan denemeci”lerden Salâh Birsel, 1001 Gece Denemeleri’nin bu kitabında da yine uçsuz bucaksız söz denizlerinde pupa yelken seyrediyor, İstanbul’un sonbahar ağaçlarından Yüksekkaldırım’ın sokaklarına, gençliğin ne ince bilim olduğunu çakmış yazarlardan sezarların, çarların, sultanların hafiyelerine varıncaya dek yedi düvelden yedi bin konu üzerine kafa yoruyor.
İnce kıyım bir deneme dersi de cabası: “Bir denemecinin işi kitaplarda, doğada ve de yaşamın içinde tık eden altını bulup çıkarmak, okurların gönlünde bir düşünce uyandırmaktır. Bunu yaparken, üstünü başını altın tozuna bular, kalemini de yaldız çanağının içine düşürürse oh, gel keyfim gel.”
Yine kafamız karışacak ama ne gam! Ne de olsa “denemenin bir tanımı da çetrefil olmayan şeyleri çetrefil yapma sanatıdır.”
Türk edebiyatının önde gelen ustalarından, şair ve deneme yazarı Salâh Birsel, günlük konuşma dilinde pek az bilinen sözcük ve deyimleri tedavüle sokmakla kalmaz, kendi yarattığı ilginç deyişleri de sıkça kullanarak oluşturduğu anlatımını alaycı tavrıyla birleştirdiği özgün bir üslubun da sahibidir.
“Bir denemecinin işi kitaplarda, doğada ve de yaşamın içinde tık eden altını bulup çıkarmak, okurların gönlünde bir düşünce uyandırmaktır. Bunu yaparken, üstünü başını altın tozuna bular, kalemini de yaldız çanağının içine düşürürse oh, gel keyfim gel.”
Salâh Birsel’in Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan “1001 Gece Denemeleri” başlıklı diğer eserleri şöyle:
- Gandhi ya da Hint Kirazının Gölgesinde
- Kurutulmuş Felsefe Bahçesi
- Nezleli Karga
- Paf ve Puf
- Şiir ve Cinayet
- Yapıştırma Bıyık
- Şişedeki Zenci
- Hafiyeler Önde Gider