Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir, Eserleri Nelerdir? Recaizade Mahmut Ekrem Hayatı…
Türk Edebiyatı'na damga vurmuş olan birçok önemli isim vardır. Bu isimler arasında Recaizade Mahmut Ekrem'de yer almaktadır.
Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir?
Recaizade Mahmut Ekrem, 1847 yılının Mart ayında dünyaya gelmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem'in babası ise Mehmet Şakir Recai Efendi olarak bilinmektedir. Bu isim Takvimhane Nazırlığı yapmış bir memur olarak dikkat çekmektedir. Babasından iyi bir eğitim alan Recaizade Mahmut Ekrem, ilköğrenimi ardından özel öğrenim görmüştür. Daha sonra Harbiye İdadisi’nde ki eğitimini ise sağlık sorunları olması yüzünden bitirememiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem, Namık Kemal ile tanıştıktan sonra Tasvir-i Efkâr gazetesinde yazmaya başlamıştır. 1870 yılından itibaren ise kendini tümüyle yazılarına vermiştir. İlk oyunu olan Afife Anjelik'ide bu dönemde yazmıştır.
Recaizade Mahmut Ekrem Eserleri Nelerdir?
En bilinen eserleri:
Araba Sevdası
Çok Bilen Çok Yanılır
Mektuplar Arızalar Yazılar
Zemzeme
Tefekkür
Saime
Ta'lim-i Edebiyat
Nihad Ekrem ve Tefekkür
Recaizade Mahmut Ekrem'in en popüler eseri Araba Sevdası olarak bilinmektedir. Bu eserin başarısı ile Recaizade Mahmut Ekrem ismi daha geniş kitlelere ulaşmıştır.
Araba Sevdası: Bu eser 1898 yılında yayınlanmıştır. Yayınlandığı dönemde çok büyük bir başarı yakalamıştır. Bunun yanında Türk Edebiyatı'nda ilk realist roman Araba Sevdası olarak kabul edilir.
Recaizade Mahmut Ekrem Hayatı
Namık Kemal ile tanışması ise hayatının dönüm noktası olmuştur. Bu sayede Tasvir-i Efkâr gazetesinde yazılar yazmaya başlamıştır. Bu yazılar oldukça başarılı olmuştur.
1870 yılından sonra tüm zamanını yazılarına vermiştir. İlk şiir kitabı olan Nağme-i Seher ise oldukça çok beğenilmiştir. 31 Ocak 1914 yılında ise hayatını kaybetmiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem Sanat Anlayışı
- Sanat için sanat anlayışını benimsediği görülmektedir.
- Güzel olan her şeyin şiirde yer alabileceğini savunmuştur.
- Şiirlerinde hüzün ve acı hakim olmuştur.
- Şiirlerinde genellikle aruza bağlı kalmıştır.
- Roman ve öykülerinde realizm etkisi görülür.