Osip Mandelştam'ın Ermenistan güncesi: Renkler Ülkesine Yolculuk
20. yüzyılın en büyük Rus yazar ve şairlerinden biri olan Osip Mandelştam 1930’da Ermenistan’a gitti. Yazar, bu derlemede yer alan metin ve şiirlerinde, uzun süre gitme arzusuyla yanıp tutuştuğu bu toprakları yalnızca görüp etkilendiği coğrafya ve insanlar yoluyla değil, ona düşündürdükleri üzerinden de anlatıyor.
Renkler Ülkesine Yolculuk adıyla derlediğimiz bu eser, 20. yüzyılın en büyük Rus yazar ve şairlerinden biri olan Osip Mandelştam’ın 1930’da eşi Nadejda Mandeştam’la birlikte Ermenistan’a yaptığı geziden sonra kaleme aldığı Ermenistan Yolculuğu nesrini, Ermenistan şiirlerini, eşinin bu geziye dair anılarını ve Mandelştam edebiyatını inceleyen iki makaleyi içeriyor.
Armin T. Wegner'in olağanüstü hayatı: Hitler'e Mektup
1929’da, redaksiyonunu yaptığı çeviri bir eserin künyesinde “yanlışlıkla” kendi adı çevirmen olarak geçince intihal suçlamalarına ve özellikle basın tarafından yürütülen, sınırları edebiyat çevrelerini aşan şiddetli bir saldırı kampanyasına maruz kalan ve bunun üzerine Moskova’dan uzaklaşmak isteyen Mandelştam, Nikolay Buharin’in sağladığı himaye ile 1930’da Ermenistan’a gitti.
Vasili Grossman'ın gözünden 1960'ların Ermenistan'ına yolculuk
Sovyet Ermenistanı ona adet kucak açmıştı, o burada kendini çevresindeki giderek daralan cendereden, nefes aldırmayan politikalardan azade hissetmişti.
Yazar, bu derlemede yer alan metin ve şiirlerinde uzun süre gitme arzusuyla yanıp tutuştuğu ve onu yıllar sonra yeniden şiir yazmaya sevk eden bu toprakları yalnızca görüp etkilendiği coğrafya ve insanlar yoluyla değil, ona düşündürdükleri üzerinden de anlatıyor. Ermenistan’ı bir de, bu ülkeyi hayal etmekten vazgeçmeyen, onun diline, müziğine ve mimarisine hayran kalan ve günün birinde oraya mutlaka döneceği düşüncesiyle yaşayan büyük bir şairden okuyun.
Aras Yayıncılık'tan çıkan "Renkler Ülkesine Yolculuk", daha önce yayımlanan Vasili Grossman'ın eseri Taşlar Ülkesine Yolculuk’tan sonra, Rus yazarlar serisinin ikinci kitabı.