Nobel Ödüllü Doris Lessing'den feminist bir bilimkurgu: Evlilikler
2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing'in, politik bilimkurgu başyapıtı "Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci kitabı Evlilikler, cinsiyet rolleri, kadın-erkek ilişkileri ve farklı yönetim biçimleri gibi güncelliğini hiç yitirmeyen konuları sorguluyor.
Nobel Ödüllü Doris Lessing'in "Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci kitabı Evlilikler, Delidolu Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu.
Çocuklar için macera dolu bir kitap: Tehlikesavar Matematik Canavarları
Bilimkurgu, fantezi ve siyasetin iç içe geçtiği Evlilikler'de Doris Lessing, cinsiyet rollerini, kadın-erkek ilişkilerini ve farklı yönetim biçimlerini sorguluyor.
Niran Elçi'nin çevirisiyle Deli Dolu Yayınları'ndan çıkan roman, anaerkil bir uygarlık olan 3. kuşağın kraliçesi Al-Ith ile ataerkil 4. kuşağın yarı barbar kralı Ben Ata'nın evliliği ile başlıyor. "Tedarikçiler" adını taşıyan bir üst akıl tarafından zorla gerçekleştirilen bu evlilik, zıtlıklar nedeniyle büyük çatışmalara sebep oluyor; ancak, zaman içinde, her iki kuşak da bu evlilik sayesinde dönüşüme uğruyor. Dişil ve eril kozmik güçlerin mücadelesinden kim galip çıkacak? Kral mı, kraliçe mi, yoksa bu evliliği en başından beri planlayan Tedarikçiler mi?
Seriden bağımsız olarak da okunabilen ve Nobel Ödüllü Doris Lessing'in kendine özgü üslubunu konuşturduğu Evlilikler, Türk, Pers ve Arap toplumlarını yansıtan isimlere ve motiflere yer vererek, doğu ve batı kültürlerini politik bir bilimkurgu hikâyesinde buluşturuyor.
"Cinsler arasındaki ilişkilerin feminist bir alegorisi. Baştan sona beklenmedik olanın cazibesiyle, kendi anlatısının ve görsel icatlarının hızına teslim olmuş bir imgelemin keşifleriyle dolu." New York Times