Ne Kadar Gamlı Bu Akşam Vakti - Safa Önal Kitabı
Daha önce İş Bankası Kültür Yayınları tarafından çıkarılan "Ne Kadar Gamlı Bu Akşam Vakti"- Safa Önal Kitabı ikinci baskısını Profil Kitap'tan yaptı. Ekleme ve ilavelerle daha derinlik kazanan kitap için kim ne dedi?
Kitabın tanıtım bülteninden:
Safa Önal Kitabı”, kirlenmemiş bir dünyanın bütün izlerini taşıyor. Yasemin Arpa’nın kaleme aldığı kitabın adına ise bayıldım: “Ne Kadar Gamlı Bu Akşam Vakti”. Ahmet Haşim’in “Bahçe” adlı şiirinde geçen bu dize, Safa Önal’ı ne kadar da güzel özetliyor! Edebiyatla başlayan, sinemayla yoğrulan bir hayat… Kırılgan, eskiyi özleyen, yeniyi yadırgayan naif bir hayat… Hararetle tavsiye ederim.
Ahmet Hakan - 1 Mayıs 2009
Safa Önal bir ustadır, bir bellek gücüdür, ‘filme çekilmiş 395’ senaryosuyla ‘bir dünya rekorunun’ sahibidir, Türk sinemasının en önde gelen kişilerinden, sinemamızın tarihçesi ondan sorulmalı… Ama yalnız o kadar mı? O kadar olmadığını olamayacağını, ‘Ne Kadar Gamlı Bu Akşam Vakti’ni okurken bir kez daha kavradım. Dostum, ağabeyim Safa Önal anlatma ustasıdır. Bu anlatma ustası yaşamını…yaşamı anlatıyor (…)
Selim İleri - 19 Haziran 2009
SAFA Önal’ın kitabının adı da tam ona uygun:“Ne kadar gamlı bu akşam vakti” Safa Önal’ın renkli yaşamına özenenler, kıskananlar, önce onun duygularını bilmeliler.
Hasan Pulur - 30 Ağustos 2009
Ne kadar gamlı bu akşam vakti… diyor Safa’cığım. Okumaya bir başlarsanız sabahı bulursunuz. Safa Önal’ı tanımak lazım. İstanbul, tarih, anıt, müze, şiir, musiki, aşk, balık, rakı, serserilik, delikanlılık, beyefendilik, ne ararsanız var. Nemli gözleriyle sizi sevgi yağmurunda bir güzel ıslatır, sonra da muhabbet denizinin tam ortasına indirir.
Rauf Tamer - 14 Ekim 2009
Bu kitaptan öğreniyorum. Safa Önal’ı yakından tanıyanlar onun için “Sinemanın kazancı ama edebiyat dünyasının kaybıdır” derlermiş. Yaşamını okudukça bu sözün gerçek olduğunu anlıyor insan.
Tufan Türenç - 8 Ağustos 2009
Safa Önal, bize, sadece hatırlamanın hazzından başka bir şeyin kalmadığı bir Dünya’yı anlatıyor;- her ne kadar ‘nehir söyleşi’yi yapan Yasemin Arpa’ya, ‘’hayal etmek çok daha kolay, çok daha keyifli. Hatırlamak çok yorucu…’’ dese de! Doğrudur: Hatırlamak yorucudur; ama haz verici bir yorgunluktur hatırlamak!..
Hilmi Yavuz - 23 Eylül 2009