hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Murathan Mungan, çocukluğunu Harita Metod Defteri'ne yazdı

    Murathan Mungan, çocukluğunu Harita Metod Defterine yazdı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Murathan Mungan'ın çocukluğuna dönerek, bugünden geriye bakışla bir günlükmüş gibi kaleme aldığı kitabı Harita Metod Defteri okurla buluştu. Metis Yayınları'ndan çıkan kitabında Mungan, çocukluğunu, o sıradaki hislerini, yaşadığı kentleri, anne ve babasını anlatıyor ve hikayesine Türkiye'nin yakın tarihi de eşlik ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murathan Mungan'ın bugünden dönüp çocukluğuna ve geride bıraktığı yıllara baktığı ve çocuk halini bir romanın kahramanı gibi anlattığı "Harita Metod Defteri" okurla buluştu. Metis Yayınları'ndan çıkan Harita Metod Defteri'nde Mugan, Mardin, Ankara ve İstanbul yıllarını, babasıyla ilişkisini ve bütün bunlarla beraber değişen Türkiye'yi anlatıyor.

    Bir Dersim Hikâyesi

    Çocukluğunda belirli olaylar karşısında yaşadığı duygu durumlarını hatırlayan, onları yorumlayan Mungan, “yazıdan medet umarak” izleriyle mücadele ettiği "geçmişin yaraları" için, “Yalnızca insanlar büyür, yaralar büyümez, yaralar çocuk kalır. Hayatta en büyük sırrı içimizde taşıyoruz. O sırrı günün birinde dünyayla doğrulamak istiyoruz. Ya sırrımız ışımıyor ya da dünya geçit vermiyor” diyor.

    "Erdal Öz" ödülü Murathan Mungan'a

    İlkokul çağındayken uzandığı yatağında mitolojik bir beklentiye dönüşen 2000 yılının olası mucizelerini hayal ettiğini anlatan Mungan, şunları kaleme alıyor: "Teknolojik gelişmeleri, uzay yolculuklarını hayal eder ve 2000 yılı geldiğinde ne kadar yaşlı biri olacağımı hayal ederek hüzünlenirdim. Kırk beş yaş bana dünyanın sonuymuş gibi gelirdi. On sekiz yaşında olacağım gün bile benim için uzak ve ürkütücü bir tarihti. O yaşlarda bir çocuk için ciddi sayılabilecek ölçüde yaşlanma korkum vardı, yaşlanma fikri bile beni ürpertmeye yetiyordu, sanki yirmi yaşıma geldiğimde bile her şey için çok geç olacaktı; ölümden çok yaşlanmaktan korktuğumu iyi hatırlıyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olivier Roy, Kayıp Şarkın Peşinde

    Çocukluğunun onca duygusuna ait ayrıntıları bunca yıl sonra hatırlamasına şaşarak, "çocukluğunun başını okşayan" Mungan, hayatını bir sahneye çevirdiği Harita Metod Defteri'nde, kişisel tarihini okura açıyor. Kişisel tarihinin bu anlatısına Türkiye'nin tarihi ve politik geçmişini de dahil eden Mungan, "Ben büyümüştüm, babam yaşlanmıştı, Türkiye hep aynı Türkiye’ydi” diyerek pek bir şeyin değişmediğini anlatıyor.

    Mungan kitabında okuru Türkiye'nin yakın tarihinde gezdirirken, bir yandan da ailesinin soy kütüğünü, babasının ve annesinin evlenmelerini, boşanmalarını, huylarını da paylaşıyor okurla.

    "Geçmişi yalnızca ondan bir şey inşa edecekseniz anmalısınız" sözünü aktaran ve Harita Metod Defteri ile kendi payına düşeni yapmaya çalıştığını belirten Murathan Mungan, kitabına neden bu ismi verdiğini ise, "Ömrünün yıllarla ölçülen süresi 'kaç ortalı' olursa olsun, yaşamı boyunca kendine çizdiği yol haritasını izleyerek bıkmadan usanmadan ders çalışan, elinden kolundan, kucağından defter, kitap, kalem eksik olmayan 'bir çocuğun' anılarını yazdığı kitaba Harita Metod Defteri adının yakışacağını düşündüm. Umarım okunması, yaşanmasından daha güzel bir hayatın kitabı olmuştur" diye açıklıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow