Margaret Atwood Damızlık Kızın Öyküsü Amerika’da çok satanlarda
Trump’ın Başkan seçilmesinden sonra tüm dünyada muhafazakâr bir hayalet dolaşmaya başladı. Gelecek senaryoları ve korku dolu distopyalar kitapçı raflarında en ön sırayı alıyor. Distopyanın en güçlü kalemlerinden Margeret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü adlı kitabı da Trump sonrası distopya merakından en fazla nasibini alan kitap oldu: ABD’de tekrar popüler olan Damızlık Kızın Öyküsü The Newyork Times çoksatanlar listesinde bir numaraya yükseldi.
Nisan 2017’de Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü, Türkiyeli okurdan büyük ilgi görüyor. Damızlık Kızın Öyküsü’nün gördüğü ilgi yayıncılık dünyasıyla sınırlı değil. MGM tarafından gerçekleştirilen dizi uyarlaması bütün dünyada büyük ilgi uyandırdı; dizinin ikinci sezonu için şimdiden anlaşma yapıldı.
Atwood, erkek egemen bir oligarşinin egemenliğindeki bir gelecekte, bir çevre felaketinden sonraki dünyayı anlatır. ABD, otokrasi ile yönetilmeye başlamıştır. Tüm hakları ellerinden alınan kadınlar, işlevlerine göre gruplara ayrılmıştır. Gayri-Kadın adı verilenler kolonilere gönderilmiş, üreme yeteneğine sahip olan az sayıdaki kadın ise Damızlık Kız olarak komutanların emrine verilmiştir. Üreme kabiliyeti, kadının sahip olduğu tek ayrıcalıktır. Kadın bu kabiliyeti sayesinde ayakta kalabilecektir ama ona arzu ve haz yasaklanmıştır.
Kadınlar ya arzuyu, düşünceyi, hatırlamayı, hissetmeyi unutacaklar ya da bedenlerini, ruhlarını ve geleceği muhafazakâr rejimin ellerinden kurtaracaklardır.
İlk olarak 1985’te yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü, muhafazakârlığa ve muhafazakârlığın kadın bedeni üzerindeki politikalarına yaptığı vurguyla, günümüz dünyasını en iyi anlatan ve bu anlamda geleceğe dair en isabetli senaryoyu yazan distopya olarak görülüyor.