Kitap bir şenliktir
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitap-lık dergisinin kasım sayısında İstanbul Kitap Fuarı'nın 30. yılı nedeniyle Ayşe Sarısayın, Âlim Kahraman, Behçet Çelik ve Faruk Duman fuara ilişkin gözlem ve anılarını anlatıyor.
Demir Özlü, Kemal Bilbaşar'ın 'Denizin Çağırışı' romanını; Oğuz Demiralp, Tanpınar romanlarını; Kurtuluş Kayalı, Samet Ağaoğlu kitaplarını; Serdar Rifat, 'Julien Barnes'ın Korkulacak Bir Şey Yok' romanını ele aldığı yazılarla bu sayıda öne çıkıyor.
kitap-lık'ın yeni sayısında Tomris Uyar, dergi sayfalarında kalmış bir öyküsüyle; Mustafa Ziyalan, Sevgi Ünal, İsmail Hakkı Şiriner ve Hâle Seval yazılarıyla; İzzet Göldeli ve Ahmet Sait Akçay günlükleriyle; Pelin Buzluk, İsmail Pelit, Deniz Kıral, Kerem Aslan, Türker Ayyıldız öyküleriyle; Yücel Kayıran, Ahmet Hamit Yıldız, Bünyamin K., Davut Yücel, Komet, Mehmet Müfit ve Niki Marangou şiirleriyle yer alıyor.
Cogito'dan yeni kitap: Psikanalitik Bir Estetik İçin
Aphrodite'nin doğumundan beri, güzellik aşkla olduğu gibi hadım edilmeyle de ilişkilidir: Uranos Gaia'yı dölleyeceği sırada kesilen cinsel organının atıldığı denizden Aphrodite fışkırır!
Yapı Kredi Yayınları Cogito Dizisi'nden çıkan Murielle Gagnebin'in Psikanalitik Bir Estetik İçin kitabı yalnızca bir tedavi yöntemi olarak değil, bir düşünme, yorumlama yöntemi olarak da geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran psikanalizle yaratı arasında çok yönlü ilişkiyi araştırıyor.
Freud'un kendisi de kimi sanat yapıtlarının ve sanatçıların psikanalitik çözümlemelerini yapmıştır. Gagnebin ise yeni bir eleştiri yöntemi geliştirdiği bu incelemesinde, yaygın olarak bilinen görsel sanatlar ürünlerinin, yaratıcılarıyla olan bağlarını büyük ölçüde kopararak, onları psikanalizin ışığında yeniden okuyor. Yaratıcıların değil de, deyim yerindeyse yapıtların dinamiklerini çözümlüyor.
Bu Şehir Güzelse Senin Yüzünden
Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Bu Şehir Güzelse Senin Yüzünden kitabı, Nazım Hikmet'in hayat arkadaşı Vera Tulyakova'ya yazdığı telgraf ve kartlarda yazan notlardan oluşuyor.
Nazım Hikmet ve Vera Tulyakova 1955'te tanışmalarının ardından Ocak 1960'ta birlikte yaşamaya başlarlar. Bu süreç içinde Nazım Hikmet, Vera Tulyakova'ya seyahat ettiği şehirlerden telgraflar ve posta kartları gönderir.
Vera Tulyakova Hikmet'in arşivinde ilk çalışmaları başlatan, Nazım Hikmet'in edebi asistanı ve nikahlarının tanığı Antonina Sverçevskaya'nın (Tosya olarak bilinir) dikkatini çeken ve "Rusça yazım hataları nedeniyle daha da sevimlileştiğini" belirttiği kartpostallar başlarda Ekber Babayev aracılığıyla ya da Vera Tulyakova'nın iş adresine gönderilmiş.
Vera Tulyakova, kurşunkalemle bile olsa, üzerlerine bir şey yazmama dikkatini göstermiş ve tarihleri ayrı bir kağıt parçasına kartpostallara iliştirmiş. Nazım Hikmet'in kısa ve net tümceler kullandığı görülen kartpostallarda Nazım Hikmet'in kitaplarına girmemiş bir şiiri de bulunuyor.
Kent Kırgını
Kent Kırgını, Eray Canberk'in 1960 ile 2010 yılları arasında yazdığı toplu şiirlerden oluşuyor.
İnceden inceye örülmüş şiirlerin, az ve öz yazan şairidir Eray Canberk. Bir çocuk büyütür içinde ve şiirdir büyüyen dizelerinde. Büyür çocuk, büyür gülümseyişler, büyür acılar, büyür dünya, büyür her şey, şiir olup akar önümüze; kuytu, durgun suların taraklı ebrusudur bu...