hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırk Yedi'liler 40 yaşında!

    Kırk Yedililer 40 yaşında
    expand

    Füruzan'ın Kırk Yedi'liler romanı özel bir baskıyla Yapı Kredi Yayınları'nda...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1970'lerin başında öyküleriyle parlayan Füruzan, Türkiye'de baş döndürücü toplumsal, siyasal, kültürel parçalanmaların yaşandığı, suların en bulanık olduğu bir sırada yazdı Kırk Yedi'liler'i...

    Dönemin koyu karanlığında yaşanan acıları can alıcı yerlerinden yakalayan dev bir roman koydu ortaya.

    68 Kuşağı olarak da tarihe geçen ortalama 1947 doğumlu gençlerin 1960'ların özgürlük ortamında boy veren eşitlikçi bir dünya kurma düşlerinden 12 Mart 1971 darbesiyle uyanmalarının romanı oldu Kırk Yedi'liler: İdamlarla, işkencelerle, sokak cinayetleriyle mahkûm edilen hayallerin, korkunç kâbusların romanı, bir anlamda Türkiye'nin en dramatik kuşağının romanı...

    Kırk Yedi'liler, toplumsal acıları kendine özgü duyarlıklarla bir dil ve edebiyat olayına dönüştüren Füruzan'a 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü getirmişti.

    Yapı Kredi Yayınları, yayımlanışının kırkıncı yılında bu özel romanı, özel bir baskıyla yeniden gündeme getiriyor.

    Büyük usta Yaşar Kemal'den röportajın el kitabı...

    Yapı Kredi Yayınları'nın Doğan Kardeş dizisinden çıkan Neredesin Arkadaşım kitabı, Yaşar Kemal'e "Çok iyi bir roman yazsaydım bu kadar sevmezdim" dedirten Çocuklar İnsandır'dan bir seçme...

    Yaşar Kemal'in yıllar önce, 1975'te, sokak çocuklarıyla yaptığı röportajları gazetedeki sunumuyla bir araya getiren Çocuklar İnsandır kitabı, kendi gölgesinden bile korkanların ve gözüpeklerin, müthiş bir yoksulluğun, itilmişliğin, ötelenmişliğin ayna gibi parladığı, unutulmamaya mühürlenen hayatları bir araya getiriyordu…

    Düşlerine sığınarak hayata tutunmaya çalışan sokak çocuklarının sorunları bugün de güncelliğini koruyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Neredesin Arkadaşım, bu kitaptan yapılan seçmeleri Doğan Kardeş dizisinde bir araya getiriyor.

    Yaşar Kemal'in kaleminden çıkan bütün bu benzersiz hikâyeler, röportajın da edebi bir tür olduğunu göstermesi bakımından büyük bir önem taşıyor.

    Yalnızlık Paylaşılmaz

    Kısa dizelerle, çağdaş bir içerikle kurduğu şiiri kendine özgü dokunaklı söyleyişiyle genç kuşak okurların her zaman ilgisini çeken Özdemir Asaf, Yalnızlık Paylaşılmaz ile Yapı Kredi Yayınları'nda...

    "Yalnızlık Paylaşılmaz" dendiğinde akla gelen ilk şair Özdemir Asaf bir kez de tek vuruşta bir "hayat dersi" gibi okunabilecek, en sevilen kitabıyla bütün yalnızlara sesleniyor.

    Kriko
     
    Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitapları Magmanın Gözleri (2007) ve AORT (2012) ile tanıdığımız Fahri Güllüoğlu, yine Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan üçüncü şiir kitabı Kriko'da yaşamı süreğen bir çeviri eylemi olarak okumayı deniyor: "Dile gelen dünyanın dile gelen özne ile başkalaşımına odaklanıyor."

    Modernist şiirden günümüze dek uzanan şiir yapılarından, şiir içi dil olanaklarından süzülen Kriko'da Fahri Güllüoğlu felsefi söylemle ironik söylem arasında mekik dokuyarak çağını, insanı, kendini didik didik ediyor.

    (...) başka bir varlığa bakarken onun karşısında bir aynasın. aynanın ardına geçtiğinde arkayüzüne açılırsın. kendinden kurtarmakla her şey yaklaşır. gövdenin uçlarını sana içkin olanı ara. gövdene bağlısın. içini bilmiyorsun. heves istek arzu bilmek istemektir. ağaç dışından başlar. her şey somutlanabilseydi insan nefes alamazdı. arkayüze açıldıkça belirsizlikle aydınlık arasında kımıldadığını görebilirsin her şeyin. mesafe iyidir devindirir diyor.(...)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow