hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kafka'nın el yazmaları İsrail'e gidiyor

    Kafkanın el yazmaları İsraile gidiyor
    expand

    20. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Franz Kafka'ya ait el yazmaları, mahkeme kararıyla Kudüs'teki İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne gönderilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme heyeti, İsrail'in Tel Aviv kentinde uzun süredir devam eden davada kararını açıkladı ve kız kardeşler Eva Hoffe ile Ruth Wiesler'in elinde bulunan paha biçilmez koleksiyonun İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne teslim edilmesine hükmetti.

    1924 yılında 41 yaşında veremden ölen Yahudi asıllı yazar Kafka, yakın dostu yazar Max Brod'dan tüm eserlerini kimse okumadan yakmasını istemişti.

    Brod, yok etmeye kıyamadığı el yazmalarını 1939'da Nazi Almanyası'ndan kaçarken yanına alıp İsrail'e getirmişti. Brod'un 1968 yılında hayata veda etmesinin ardından el yazmaları, sekreteri Esther Hoffe'ye miras kalmıştı.

    Hoffe, "Dava" romanının da aralarında bulunduğu bazı eserleri elinden çıkarmıştı. 1988 yılında Londra'da Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarılan "Dava"nın el yazmaları, yaklaşık 2 milyon dolara alıcı bulmuş ve Stuttgart yakınlarında Modern Alman Edebiyatı Müzesi'ne gönderilmişti.

    Diğer el yazmaları ise Hoffe'nin 2007 yılında ölümünün ardından kızları Eva ve Ruth'a geçmişti. İki kız kardeş, koleksiyonun annelerine hediye edildiğini ileri sürüyordu.

    Ulusal Kütüphane ise Brod'un vasiyetinde el yazmalarının kütüphaneyle verilmesini istediğini öne sürerek, Eva ve Ruth kardeşlere karşı yıllardır hukuk mücadelesi  veriyordu. Milli Kütüphane, Modern Alman Edebiyatı Müzesi'ndeki Dava romanının da İsrail'e iade edilmesini istiyor.

    Kafka kimdir?

    3 Temmuz 1883'te Prag'ta dünyaya gelen Kafka, hukuk eğitimi aldı.

    "Assicurazioni Generali" adlı İtalyan sigorta şirketinde çalışan Kafka, gecelerini yazarak geçiriyordu. Kendisi gibi hukuk okuyan Brod ile kurduğu dostluk, Kafka'nın Prag'daki edebiyat çevrelerine girmesini sağladı.

    Kafka, Brod'un yardımıyla 1912 yılında ilk kitabı "Gözlem"i çıkardı. Gözlem, Kafka'nın hayattayken basılmasına izin verdiği birkaç eserinden biri oldu.

    Sürekli kendisini eleştiren ve baskı kuran babası ile ilişkisi, Kafka'nın kişiliğine ve eserlerine de yansıdı. Kendisini ve eserlerini acımasızca eleştiren Kafka, eserlerine ve yazarlığına güvenmediği için basılmalarını da hiçbir zaman istemedi.

    Eserlerinin bir kısmını yok eden Kafka, ölmeden önce kalan eserlerini de yakması için arkadaşı Brod'a teslim etti.

    Kafka'nın ölümünün ardından eserlerini yok etmek yerine yayımlayarak dünya edebiyatına büyük iyilik yapan Brod, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'yı işgalinden kısa bir süre önce el yazmalarını İsrail'e kaçırdı.

    Kafka, Brod sayesinde ancak 2. Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası üne kavuştu.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow