hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İbrahim Varlı 'Hegemonya Savaşı'nda gerileyen ABD üstünlüğünü anlatıyor

    İbrahim Varlı Hegemonya Savaşında gerileyen ABD üstünlüğünü anlatıyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İbrahim Varlı, "Hegemonya Savaşı" adlı kitabında Ortadoğu'dan Latin Amerika'ya, Asya-Pasifik'ten Avrasya'ya uzanan coğrafyada üstünlük savaşlarını ele alıyor ve ABD'nin gerileyen hegemonyasının yarattığı sarsıntıları inceliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BirGün Yayın Kurulu Üyesi ve Dış Politika yazarı İbrahim Varlı'nın "Hegemonya Savaşı" isimli kitabı Destek Yayınları'ndan çıktı.

    Dünya kapitalizminin hegemon ülkesi ABD'nin hızla bu konumunun aşındığı bir dönemi konu edinen kitapta Varlı, Avrupa'dan Asya Pasifik'e, Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'dan Güney Amerika dünya coğrafyasında yer yer sıcak çatışmalara da dönüşen mücadeleleri analiz ediyor. ABD'nin süper güç konumundaki gerilemeyi irdeleyen Varlı, ABD-AB-Japonya üçlüsünün oluşturduğu "kolektif emperyalizmin" bir yandan kendi içindeki rekabeti ile öte yandan karşı kutbu oluşturan Çin-Rusya-İran ile süren mücadeleleri konu ediniyor.

    Emekli Paris Büyükelçisi Uluç Özülker'in yeni kitabı çıktı

    Hegemonya Savaşını ekonomiden, siyasete, jeostratejiden ideolojik mücadeleye geniş bir yelpazede masaya yatıran Varlı, bir zamanlar dünya ekonomisinin yarısına hükmeden ABD'nin bu alanda gerileyerek, bugün ancak küresel üretimin yüzde 18'ini gerçekleştirebildiğine işaret ederek, bunun yansımalarını açıklıyor. Bunların başında da politik etki gücündeki zayıflama ve ideolojik hegemonyadaki gerileyiş geliyor. Rıza imalatının araçlarındaki bu konum yitirme de yerini baskı araçlarını, daha fazla şiddet, güç ve baskıya bırakıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabahattin Ali'yi anlatan roman: Yeşil Mürekkep

    Kitabın önsözünde Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu'nun da işaret ettiği gibi ABD gerilerken Doğu'da ise Çin yükselişte ve bu durum Baracak Obama döneminden başlayarak ABD'nin önceliği Ortadoğu'dan, askeri ve ekonomik bir tehdit olarak gördüğü Çin'i kuşatmaya vermesiyle karşılık buldu: "ABD'nin hegemonyasındaki bu zayıflama, 'kolektif emperyalizm'in ana merkezleri Washington-Brüksel-Tokyo arasındaki uyumsuzlukları da belirginleştirdi. Kapitalizmi yaymak, buna uygun politikaları tasarlamak ve NATO üzerinden askeri fonksiyonları üstlenmek şeklinde özetlenebilecek liderlik rolü de sallantıya girdi."

    Kitabında bütün bu süreçleri anlatarak yorumlayan İbrahim Varlı, 21. yüzyıldaki bu geçiş sürecinin de sarsıntılı, savaş ve çatışmalarla yüklü biçimde seyrettiğini, Latin Amerika'dan Asya-Pasifik'e, Ortadoğu'dan Doğu Avrupa'ya, Orta Asya'dan Afrika'ya uzanan geniş bir perspektifle irdeliyor. Varlı "Hegemonya Savaşı"nda, Türkiye açısından "neo Osmanlıcılığın stratejik sefaletini" de teşhir ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow