FeminİSTANBUL'un üçüncüsü başladı
Uluslararası Kadın Şiiri Festivali “FeminİSTANBUL” bu yıl 1 – 3 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez başladı.
Unesco’ya bağlı WFP’nin gözetiminde yapılan Uluslararası Kadın Şiiri Festivali “FeminİSTANBUL” bu yıl 1 – 3 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez başladı. “Birlikte Çeşitlilik” manifestosuyla yola çıkan FeminİSTANBUL; kadınlığın sorunlarına dair evrensel bir fikir, sanat ve diyalog platformu olma yolunda güçlü bir adım daha atıyor.
Kadın Şiiri Festivali
Uluslararası FEMİNİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali, adı üzerinde, “kadın şiiri” festivalidir. Yani teması kadındır, kadın sorunlarıdır, kadının her türlü halini içerir. Cinsiyetçi ya da salt feminist bir festival değildir. Dünyada birçok örneği olduğu halde, Türkiye’de bir ilktir. Kadın temalı şiirleriyle, kadın, erkek, LGBT, her dilden, her cinsten, dinden, ırktan ve milletten şair etkinliğe katılıyor.
Dünya’nın her yerinden şairler FeminİSTANBUL’a geliyor
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivalin organizasyon komitesinde Hilal Karahan, Dilruba Nuray Erenler ve Emel Koşar var. 1 – 3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Festival, dünyanın her yerinden gelen şairleri ağırlamaya devam ediyor. Hindistan, Peru, Arap ülkelerinin her biri, İtalya, İspanya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Almanya, Macaristan …dan gelen şairler kendi ülkelerindeki kadınların sorunlarını şiirle dile getiriyor; birlikte çözüm üretmeye çalışıyor ve ulusal kıyafetleriyle şiir okuyorlar.
2018 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu
“Birlikte çeşitlilik”
İlk defa 2016 yılında düzenlenen organizasyonun manifestosu “Anadiline karşı kadın dili” olarak oluşturulmuş; teması edebiyat ve şiirde kadın dilini incelemek üzerine kurulmuş. 2017 yılında “Tuzun Sınırları”yla mülteci sorununa değinilmiş ve mülteci şiirleri okunarak bu konuya dikkat konulmuş. Bu yılın teması ise “Birlikte Çeşitlilik”. Temayı Unesco’ya bağlı World Festival of Poetry (Dünya Şiir Festivali) organizasyonun Kıtalararası Direktörü ve Writers Capital Foundation (Kapital Yazarlar Vakfı)’nın Genel Sekreteri olan Hilal Karahan şöyle açıklıyor; “Dünyanın farklı ülkelerinde farklı kadınlık sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Biz kadınlar değişiğiz, farklıyız, çeşitliyiz. Ama temelde hepimiz dünyanın ve insanlığın üretenleriyiz. İnsanlık varsa bizim sayemizde var. Biz kadınların ortak mirası ve ortak özelliği bu çeşitliliktir. Çeşitliliklerimizi kucaklıyoruz. Kadın olmayı kutluyoruz ve bir armağan olarak kabul ediyoruz. İşte bu kutlama için buluşuyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım hep birlikte olmak ümidiyle…” diyerek açıkladı.
2018 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi
Önceki yıllardan farklı olarak bir de şiir antolojisi hazırladıklarını belirten Karahan, “2018 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi’ne tüm dünyadan 55 şair katıldı. Çevirileri ben, Ayten Mutlu, Mehmet Hakkı Suçin, Volkan Hacıoğlu ve Mesut Şenol yaptık. Dünyada pek çok benzer çalışma olmasına rağmen, Türkiye’de bir ilk oldu. İnşallah bundan sonraki yıllarda da devam edecek.” şeklinde konuştu.
Etkinlik takvimi
1 Kasım 2018 Perşembe
Açılış Seromonisi & Ödül Töreni
Kokteyl & Hasat Sanat Atölyesi
Mini Konser: TRİO
Şair ve Öğrencilerinden Şiir Dinletisi
Mini Akordeon Konseri: Dr. Tezenur Gücükoğlu
Mini Yan Flüt – Saz Konseri: Kader & Yılmaz Kalkan
AGON Dans ve Bale Gösterisi
Moderatör: Hilal Karahan
Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi 16:00 – 20:00
Hürriyet Cad. No: 56, Kartal
2 Kasım 2018 Cuma
Şairler Okulda
Öğrencilerle Şiir Atölye Etkinliği
Yakacık Fen Bilimleri Koleji / 10:00 – 12:00
Şiir Dinletisi
NEYYA Nükhet Eren Yaratıcı Atölyesi işbirliğiyle Türk ve Yabancı Şairler
Mini Gitar Konseri: Ozan Tuhal
“Narda Şiir Harda Dans” Şiir Tiyatrosu
Moderatörler: Aysel Hoşgit &Hilal Karahan
Koşuyolu Mahalle Evi / Saat: 19:00 – 21:00
Koşuyolu Cad. No: 130, Kadıköy
3 Kasım 2018 Cumartesi
Türk ve Yabancı Şairlerden Şiir Dinletisi
Mini Saz Konseri: Muzaffer Özdemir
Moderatörler: Emel Koşar & Hilal Karahan
Bostancı Hatay Restoran / 14:00 – 17:00
Bağdat Cad. No:526, Kadıköy