hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eren Kaya'dan ebeveynlere rehber olacak "Uyku Kitabı"

    Eren Kayadan ebeveynlere rehber olacak Uyku Kitabı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Uyku ekmek ve su kadar gereklidir, eksikliğinde hayatın devam etmesi mümkün olmaz. Eren Kaya, kendi oluşturduğu internet topluluğu Beşer Yapım Bakım Onarım’daki yüzlerce anne ile birlikte zenginleştirdiği tecrübelerini, okudukları ve araştırdıkları ile birleştirip “Uyku Kitabı”nı kaleme aldı. Ağaçkakan Yayınları’ndan yayımlanan “Uyku Kitabı”, aktardığı deneyimler ve detay önerileri ile uyku konusunda ebeveynlerin rehberi olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyku ile ilgili yüzyıllardır yapılan araştırmalara, gözlemlere ve denemelere rağmen hâlâ cevaplanmamış pek çok soru bulunuyor. Bilimin pek çok konuda olduğu gibi uyku konusunda da epey aşama kat etmesine rağmen yine de uyku, tüm gizemiyle şairlere, yazarlara, filozoflara esin kaynağı olmaya devam ediyor.

    Bebek ve küçük çocuklarda uyku ve uyku eğitimi konusu ülkemizde ciddi bir sorunken bu konuda bilgi arayışı içindeki ebeveynlerin güvenilir bilgi kaynaklarına ulaşması da pek kolay olmuyor. Eren Kaya’nın “uyku” konusunda ebeveynlerden gelen birçok soru üzerine derlediği “Uyku Kitabı”, bebeklere ve çocuklara sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırılması ve gerektiğinde bu amaçla eğitim verilmesi için ihtiyaç duyulan bilgileri içeriyor.

    New York’ta sağlık yönetimi alanındaki eğitiminden sonra bebek-çocuk bakımı konusunda da pek çok bilimsel çalışmaya dahil olan Eren Kaya, “Beşer Yapım Bakım Onarım” isimli bloğunda yayınlanan “uyku eğitimi” yazılarının çok ilgi görmesi üzerine bu konu hakkında bir kaynak ve rehber kitap hazırladı. Kaya, bloğun devamı olan Beşer Yapım Bakım Onarım (BYBO) Facebook grubunda da çocukların uyku sorunlarıyla ilgili yazılar ışığında paylaşılan deneyim ve fikirleri, uyku hakkında sıkça sorulan soruları “Uyku Kitabı”nda bir araya getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuğunuz uyumuyor mu? Ona uyumayı öğretin

    “Uyku Kitabı”nda; uykunun evrelerinden büyüme ve gelişimle olan ilişkisine, bebek ve çocukların farklı yaş aralıklarındaki karşılaşılan uyku sorunlarından, çözüm yöntemlerine ve ortam düzenlemelerine kadar aklımıza gelip gelemeyecek pek çok konu ele alınıyor. Kitabın son bölümünde ise 20 kadar ebeveyn ve çocuğun “uyku eğitimi” konusunda başarı-başarısızlık hikayelerine ve deneyimlerine yer verilmiş.

    Kitapta ele alınan konulardan ve başlıklardan birkaçı:

    Eren Kayadan ebeveynlere rehber olacak Uyku Kitabı

    Bebeklerin yaşa göre ne kadar uykuya ihtiyaçları vardır?

    Gündüz uyku sürelerini eşit olarak bölmeye çalışın. Yenidoğan için 7-9 saatlik uyku, 3 ila 5 arası gündüz uyku sayısını içermeli. Rutin bölümünde de bahsettiğim gibi; her gün aynı saatlerde uyumaya alıştırılan bebek, uyku saati geldiğinde uyumaya hazır olacaktır. Eğer bir sıkıntısı yoksa direnmeyecektir. 2-6 aylık bebeğin gündüz uyku sayısı 3 olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaş ilerledikçe ihtiyacına ve uyku süresine bağlı olarak sayıyı azaltabilirsiniz. 1 yaşından sonra gündüz uyku sayısını 1’e düşürebilirsiniz, ancak bazı bebekler hâlâ 2 uykuya ihtiyaç duyabilirler. Bunu da yine bebeğinizin sinyallerini göz önüne alarak belirlemelisiniz. 18 aylık bir bebek nadiren günde 2 kez uyumak ister. 1 uyku çoğu zaman kâfidir. Çocuklar ortalama 4 yaş civarında gündüz uykusunu terk ederler. Çocuğunuzun hâlâ gündüz uykusuna ihtiyacı olabilir. Yaşı ilerledi diye buna engel olmaya kalkışmanızı tavsiye etmem. Gündüz uykularını terk etmek tamamen çocuğun tercihine bırakılmalı.

    Sabah çok erken kalkarsa ne yapacağım?

    Uyku eğitimini yeni almış bebekler sabah 4:30-5:00 gibi kimsenin sevmediği saatlerde kalkmak isterler. Böyle bir durumda yine 5-10 dakika bekleme planını yürürlüğe sokun ve gece uyandığında yapmanızı tavsiye ettiklerimi yapın... Eğer 6:00 olduğunda hâlâ uyumamış ve kalkmak için ısrar ediyorsa o zaman kalkmasına izin verin. 20:00’de uyumuş bir çocuğun 6:00’da uyanması normaldir. Artık uyanma ve güne başlama rutinine geçebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkizler aynı odada mı uyumalılar ayrı odalarda mı?

    Her iki durumun da avantajları ve dezavantajları var. Eğer bebekleriniz tek yumurta ikizleriyse aynı odada uyutmakta tereddüt etmeyin. Birbirlerine uyum sağlamaları çok daha kolay olacaktır. Çift yumurta ikizleri için durum o kadar kolay olmayabilir. Hastaneden döndüğünüz ilk gün aynı odada yatırıp bir müddet gözlemlemenizi tavsiye ederim. Sık besliyor olmanız dolayısıyla bu oda muhtemelen sizin odanız olacaktır. Böylelikle bebeklerinizin karakterlerini izlemeniz daha kolay olur. Eğer birinin uykuya dalması daha problemliyse ve diğerini olumsuz etkiliyorsa o zaman odalarını ayırmak faydalı olabilir. Odalarını ayırma şansınız yoksa farklı beşiklerde yatırmanızı öneririm.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow