Ejma'nın Rüyası NotaBene Yayınları'ndan çıktı
Dersim'in tarihsel geçmişine bir ağıt niteliği taşıyan, Haydar Karataş'ın kaleminden hikâyelerin yer aldığı Ejma'nın Rüyası kitabı yayımlandı.
Edebiyat dünyasına etkili bir giriş yaparak Gece Kelebeği ve On İki Dağın Sırrı kitaplarındaki başarılarıyla önemli bir yankı yaratan Haydar Karataş'ın öyküleri yazarın kendi geçmişine yaptığı yolculuktan izler taşıyor. Ejma'nın Rüyası'nda yer alan her bir öykü yazarın doğup büyüdüğü ancak yaşayamadığı kendi coğrafyasına olan özlemini dile getiriyor. Bu anlamda kitap bizlere insanın her nerede olursa olsun kendi kimliğinden kendi kültüründen ayrıştırılamayacağını gösteriyor. Kitabın; Anadolu efsanelerinden doğunun kültürüne, Zazalardan Ermenilere, Kürtlerden Kızılbaşlara, Pagan yerlerinden ziyaret tepelerine kadar geniş bir konu yelpazesi bulunuyor.
Masalsı ve gerçek öğelerin iç içe geçtiği Karataş'ın öykülerinde masal, eski zamanlardan kalma bir anlatı olmaktan çıkıyor. Şimdiki zamanın içinde eriyerek bugüne hükmediyor. Kitapta yer alan öyküler her ne kadar masal anlatıcısı tarafından büyülü bir atmosferle anlatılmış olsa da gerçekler bu öykülerin peşini bırakmıyor. Çünkü Karataş'ın öykülerinde anlattığı insanlar sıradan insanlardır, onları olağanüstü yapansa o kadim topraklarda yaşadıklarıdır.
NotaBene Yayınları'ndan çıkan 144 sayfalık kitap, 15 TL satış fiyatıyla kitapçılarda ve online kitap mağazalarında.
Haydar Karataş Kimdir?
1973 yılında, Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Haçeli köyünde Zazaca konuşan bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Türkçeyi ilkokulda öğrendi. Politik faaliyetlerinden dolayı henüz 19 yaşında iken tutuklandı ve 10 yıl 4 ay hapis yattı. 2002 yılında Gebze Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra Türkiye’yi terk etti. 2003’ten bu yan İsviçre’de politik mülteci olarak yaşayan Karataş, Zürih Yüksek Mahkemesi’nde çevirmen olarak çalışmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında yayın yapan pek çok gazetede ve dergide denemeleri yayınlanan Karataş’ın yayınlanmış bazı eserleri şunlardır: Gece Kelebeği / Perperk-a Söe (İletişim, roman,2010), On İki Dağın Sırrı (İletişim, roman, 2012), Murathan Mungan’ın derlediği, ‘Bir Dersim Hikâyesi’ (Metis, 2012 ) ve ‘Merhaba Asker’ (Metis, 2013) öykü seçkilerinde birer öykü ve Müge Tuzcuoğlu’nun derlediği ‘Roboski’nin Çocukları’ kitabında bir öykü ile yer almıştı.