Edebiyat dünyası Frankfurt'ta buluştu
Dünya edebiyatının sergilendiği en önemli fuarlardan biri olarak görülen Frankfurt Kitap Fuarı, 7 binden fazla yayıncı ile kitap tutkunlarına kapılarını açtı.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya'nın Frankfurt kentinde bu yıl 65'incisi düzenlenen ve 100'den fazla ülkeden binlerce ziyaretçinin geldiği fuarda en büyük standı Türkiye kurdu.
Edebiyattan geleneksel lezzetlere, ebru sanatından Piri Reis haritasına kadar kültür ve edebiyatımızın geniş bir yelpazede tanıtıldığı Türkiye standı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i temsilen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından ziyarete açıldı.
"Piri Reis: Akdeniz'in Piri - 500 Yılın Gizemi" sergisinin resepsiyonuyla gerçekleştirilen açılış törenine çok sayıda davetli katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın en büyüklerinden Frankfurt Kitap Fuarı'na 2008 yılında onur konuğu olarak katıldıktan sonra değişik ülkelerden de aynı daveti aldığına dikkati çekti.
Gül, Katar, Cenevre ve Londra'daki kitap fuarlarında daha önce onur konuğu olarak yer alan Türkiye'nin, 2014'te Budapeşte ve Pekin Kitap fuarları ile 2015'te İspanya'nın başkenti Madrid'te düzenlenecek Liber Kitap Fuarı'na da onur konuğu olarak katılacağını bildirdi.
Türk edebiyatının en güncel eserleri Frankfurt'ta
Türkiye'den 50'yi aşkın yayıncının en güncel eserleri ile TEDA (Türk Kültür ve Edebiyatının Dışa Açılımı) Çeviri ve Destek Programı kapsamında 53 farklı dilde basılan 295 eserlik seçkinin sergilendiği ulusal standımız büyük ilgi gördü.
Ulusal standın en çok ilgi gören bölümü ise Bakanlık tarafından yayımı gerçekleştirilen prestij eserler için ayrılan sergi kısmı oldu.
Türk standında yer alan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren ve törenlere özel olarak yapılan keşkek de katılımcıların ilgisi ile karşılandı.
Fuarda ayrıca cumartesi günü, yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal, ziyaretçileri Türk mutfağının vazgeçilmez tatları ile tanıştırarak, geçmişten süzülerek bugüne ulaşan ilginç hikayelerini anlatacak.
Ayrıca standın bir bölümü "Piri Reis: Akdeniz'in Piri - 500 Yılın Gizemi" adlı resim sergisine ayrıldı. Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. yıldönümünün UNESCO tarafından, 2013 yılı anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınması dolayısıyla Frankfurt'a taşınan serginin açılışında, büyük bir kartograf ve denizci olan Piri Reis ile evrensel kültüre miras bıraktığı dünya haritasının hikayesinin dinleyicilere aktarıldığı bir de panel düzenlendi.
Yoğun görüşme trafiği
Öte yandan fuarda, Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek görüşmeler arasında; 2014 Ekim ayında ülkemizde yapılması planlanan"ISBN, ISSN ve ISMN Ulusal Merkez Yöneticileri Toplantısı"na ilişkin temaslar, Londra, Paris ve Frankfurt kitap fuarlarının yetkilileri ile görüşmeler, TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı ile ilgili olarak yayıncı ve meslek örgütleriyle gerçekleştirilecek toplantılar yer alıyor.
Frankfurt Kitap Fuarı, yayınevi ve telif ajansı temsilcileri, editörler, genel yayın yönetmenleri, dağıtımcılar, e-içerik üreticileri ve matbaacılardan oluşan profesyonel grupları ilk üç gün, amatör kitap tutkunlarını ise son iki gün ağırlayacak.