hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğan Avcıoğlu ve Doğan Yurdakul birlikte anılacak

    Doğan Avcıoğlu ve Doğan Yurdakul birlikte anılacak
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bir dönem fikirleriyle Türkiye kamuoyuna damgasını vuran Doğan Avcıoğlu ölümünün 34. yılında, onun öğrencisi ve dostu olan, 3 Eylül'de hayata gözlerini yuman gazeteci Doğan Yurdakul ile birlikte anılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tekin Yayınevi'nin 4 Kasım Cumartesi günü saat 20.00'de Kadıköy Evlendirme Dairesi salonunda düzenleyeceği Doğan Avcıoğlu ve Doğan Yurdakul anmasında; Yurdakul'un çalışmasını ölümünün hemen öncesinde tamamladığı "Doğan Avcıoğlu Rejim ve Devrim" kitabının da tanıtımı gerçekleştirilecek.

    Enver Aysever'in sunumunu yapacağı gece, Avcıoğlu ve Yurdakul'u anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başlayacak. Ailelerin de katılacağı anma töreninde Altan Öymen, Yalçın Küçük, Haluk Günuğur, Nazif Ekzen, Uluç Gürkan, Onur Bilge Kula, Ercan Karakaş, İlhan Cihaner, Orhan Gökdemir ve Merdan Yanardağ birer konuşma yapacaklar.

    Doğan Avcıoğlu kimdir?

    Cumhuriyetin kuruluşundan üç yıl sonra, 1926'da Bursa'da doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Paris Siyasal Bilimler Okulu'nda master yaparken Aydın Yalçın'ın Forum Dergisi'ne makaleler yazıp gönderdi. Paris'ten sonra bir yıl Londra'da kaldı. Yaşamı boyunca liberal ekonomi ve liberal demokrasi üzerinde çalışmalar yaptı. 1955'te Türkiye'ye döndü; Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde asistan oldu. 1956'dan itibaren, Paris'ten okul arkadaşı Metin Toker'in haftalık Akis ve Kim dergilerinde, Ulus gazetesinde makaleler yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1957'de CHP Araştırma Bürosu'nda Osman Okyar, Turhan Feyzioğlu, Bülent Ecevit, Coşkun Kırca ile birlikte çalıştı. 27 Mayıs 1960 müdahalesinden sonra Kurucu Meclis'in Temsilciler Meclisi'ne üye seçildi. 1961 Anayasası'nın hazırlanmasına da katkıda bulundu. 1961'de Mümtaz Soysal ve Cemal Reşit Eyüpoğlu'yla birlikte kurduğu, haftalık YÖN dergisiyle siyasal düşünce ortamının yeniden şekillenmesinde etkin bir rol oynadı. Yön dergisinde bir tür "Kemalist sosyalizm" anlayışını savundu. Kemalist devrimin kazanımlarını savunan ve bunu sosyalizme taşımayı hedefleyen görüşleri o dönemde geniş taraftar topladı. 20 Aralık 1961 tarihinde, derginin ilk sayısı için hazırlanan Yön Bildirgesi'ni 1042 kişiyle birlikte imzaladı. 1962'de kurulan Sosyalist Kültür Derneği'nin önde gelen isimlerindendi. "Yön arayıştı; şimdi yönün ne olduğu bellidir; devrim" diyen Avcıoğlu 21 Ekim 1969'da haftalık Devrim dergisini çıkardı. 12 Mart 1971 darbesinden sonra "orduyu başkaldırmaya teşvik" iddiasıyla tutuklandı. Ankara Mamak Askeri Cezaevi'nde yattı. Beraat ettikten sonra 1973'te siyasal yaşamdan çekildi. Doğan Avcıoğlu 4 Kasım 1983'te hayata gözlerini yumdu. Avcıoğlu, "Milli Kurtuluş Tarihi", "Türkiye'nin Düzeni" ve "Türklerin Tarihi" eserlerini kaleme aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan Yurdakul kimdir?

    Demokrat Parti'nin kurulduğu yıl Aydın Bozdoğan'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Paris Sorbonne ve Vincennes üniversitelerinde lisansüstü eğitim yaptı. Cenevre Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Uygarlığı eğitimi gördü. Gazeteciliğe daha 17 yaşındayken, 1963 yılında Yenigün gazetesinde başladı; Ulus gazetesi, Kim, Yön ve Devrim dergilerinde devam etti. 12 Mart darbesinde yakalandı, Mamak Askeri Cezaevi'nde iki yıla yakın tutuklu kaldı. 1974 yılında afla çıktıktan sonra Vatan gazetesinde işe başladı. Aydınlık gazetesine geçti, Ankara temsilciliğini üstlendi. 12 Eylül döneminde gazetesi kapatılınca Yankı dergisine yazı işleri müdürü oldu. Yazdığı yazılar nedeniyle toplam 222 yıl cezaya çarptırılınca yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Brüksel, Cenevre ve Paris'te çeşitli işlerde çalıştı. Yurda ancak 1991'de dönebildi. Evrensel gazetesi Ankara temsilciliği, Siyah Beyaz gazetesi genel yayın yönetmenliği, Günaydın gazetesi Ankara haber müdürlüğü yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1997'de yazmak üzere emekli oldu. Yıllarca Soner Yalçın ile birlikte Türkiye'nin önemli tarihsel süreçlerine dair araştırmalar yaptı. "Reis/Gladio'nun Türk Tetikçisi ve Bay Pipo" gibi döneme damgasını vuran ve hâlâ güncelliğini koruyan kitaplarda ortak üretimlerde bulundu. 2008 yılında başladığı Odatv yayın koordinatörlüğünü yaptığı sırada, 6 Mart 2011'de tutuklanıp Silivri Cezaevi'ne kapatıldı, 23 Şubat 2012'de tahliye oldu. Ülkenin karanlık dönemlerinin tanığı olan Doğan Yurdakul, "Devrim"in ve "Yön"ün işçisi, Doğan Avcıoğlu'nun da öğrencisiydi. Son mahpusluğunda eşini kaybeden Yurdakul, tahliye edildikten sonra ABC gazetesi ve ardından Tele1 TV'nin kurucuları arasında yer aldı.

    Doğan Yurdakul uzun bir süre Doğan Avcıoğlu'nun arşivi ve yazıları üzerine çalışmalar yapmış, Avcıoğlu'nun notlarını Osmanlı'nın Düzeni - Türklerin Tarihi: 6. Kitap ismiyle yayına hazırlamıştı. Doğan Yurdakul 2016 Nisanı'nda, Avcıoğlu'nun Yön ve Devrim dergilerinde yayınlanmış hâlâ güncelliğini koruyan, günümüz Türkiyesi'nin sorunlarına ışık tutan başyazılarını "Rejim ve Devrim" adlı kitapta bir araya getirmiş ve yayınlanmak üzere Tekin Yayınevi'ne teslim etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan Avcıoğlu ve Doğan Yurdakul birlikte anılacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow