'Demokratik kapitalizmin' gecikmiş krizi: Satın Alınan Zaman
Wolfgang Streeck, Satın Alınan Zaman adlı kitabında, enflasyon, kamu borçlanması ve özel finans piyasalarının şişmesi sonucunda olgun kapitalist ülkelerde 1970'lerden bu yana büyümenin gerilediğini, bölüşümdeki eşitsizliğin arttığını ve toplam borcun yükseldiğini gözler önüne seriyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Siyaset Bilimi ve Ekonomi kategorisinde Satın Alınan Zaman: Demokratik Kapitalizmin Gecikmiş Krizi adlı kitabı yayımladı. Max Planck Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü emeritus direktörü Wolfgang Streeck tarafından derlenen kitap, Kerem Kabadayı tarafından Almanca'dan Türkçeye kazandırıldı.
Türkiye'de Şehirler ve İçkaleler
Satın Alınan Zaman, sırasıyla enflasyon, kamu borçlanması ve özel finans piyasalarının şişmesi sonucunda olgun kapitalist ülkelerde 1970'lerden bu yana büyümenin gerilediğini, bölüşümdeki eşitsizliğin arttığını ve toplam borcun yükseldiğini gözler önüne seriyor.
Wolfgang Streeck 2012'de Frankfurt'ta verdiği Adorno Dersleri'ne dayanan Satın Alınan Zaman'da, krizi 1970'lerde başlayan savaş sonrası kapitalizminin neoliberal dönüşümü bağlamında ele alıyor.
Streeck enflasyon, kamu borçları ve artan özel sektör borçları üzerinden devletler, hükümetler ve oy verenler ile kapitalist çıkar sahipleri arasındaki gerginlik ve çatışmaları inceliyor. İncelemenin merkezindeyse Avrupa'da ve başka yerlerde kapitalizm ve demokrasinin değişen ilişkisiyle kapitalizmin demokrasiye karşı giderek bağışıklık kazanması yer alıyor.
Kitapta, OECD ülkelerindeki kapitalizmin her ne kadar çeşitlilik içerse de aynı zamanda hem karşılıklı bağımlılık ilişkileri (özellikle de Birleşik Devletler'e karşı bağımlılık) hem de aralarındaki ortak çatışma hatları ve entegrasyon sorunlarından oluşan bir birlik olarak ele alındığı göze çarpıyor.