Çizgi roman Dövüş Kulübü'nün ikinci cildi raflarda
Chuck Palahniuk'un ikinci bölümünü kaleme aldığı ünlü romanı Dövüş Kulübü Cameron Stewart'ın çizimleriyle çizgi roman olarak yayımlanıyor. Dövüş Kulübü'nün çizgi roman versiyonunu okurla buluşturan Ayrıntı Yayınları, ikinci cildi de bastı.
Ayrıntı Yayınları Ağustos ayında da pek çok yeni kitabı okurla buluşturuyor. Cameron Stewart'ın çizimleriyle çizgi roman olarak basılmaya başlanan Chuck Palahniuk'un ünlü romanı Dövüş Kulübü-2, Sabine Adatepe'nin Türk-Alman genç kız Bahar'ın hikayesini anlattığı Bahar adlı romanı ve Kurtul Gülenç'in Max Horkheimer'ın yazıları üzerinden eleştirel kuramı incelediği Frankfurt Okulu adlı kitabı Ayrıntı Yayınları'ndan çıktı.
Frankfurt Okulu
"Vita contemplativa'dan, yani seyirci yaşamdan vita activa'ya, etkin yaşama geçiş" diye nitelenen modern bilim, insanın doğaya egemenliğini ilan ettiği büyük bir altüst oluşla gerçekleşti. Seyir büyük ölçüde theoria'yı içeriyor, insan içerisinde yaşadığı doğayı onun parçası olarak ya da içinde yer aldığı bir bütün olarak kavramaya çalışıyordu. Modern bilim bu ilişkiyi tersine çevirdi.
Akıl ratio'yu sayıya, ölçüye ve mantıksal ilişkiye indirgeyerek, doğayı dışarıdan kendisine baktığı, kendi dışında, kendisinden başka bir nesne haline getirdi: Bir bilgi ve bilme nesnesi. Doğa böylece aklın bir türlü ulaşamadığı, içeriden kavrayamadığı, ama ulaşamadığı ölçüde egemen olduğu, egemen olduğu ölçüde de tüketip yok ettiği bir nesneye dönüştü.
Bu başkalık, bu tahakküm edici dışarıdan bakış, bu yok edici ikilik sadece doğaya yönelik değildi. İnsana, topluma, giderek bireye bakışı belirleyen de bunlar oldu.
Toplum akıl aracılığıyla kurulan, onunla düzenlenen bir şeydi artık. "İyi yaşam" gerçekleştirilmesi gereken bir projeydi. Doğa nasıl dışarıdan kavranıyor ve ancak egemen olunarak bilinebiliyorsa, toplum da ancak böyle bilinebilirdi. Bilmek yapmakla eşanlamlı olmuştu. İyi yaşamın ne olduğunu bilen onu yapma, kurma, gerçekleştime hakkına da sahipti.
Kurtul Gülenç'in Frankfurt Okulu adlı kitabı işte böyle bir bilim ve toplum anlayışına yöneltilmiş en köklü eleştirilerden birini ele alıyor. Frankfurt Okulu'nun "eleştirel kuramının" daha çok Max Horkheimer'ın yazıları üzerinden değerlendirildiği bu kitap, çevrenin görüşlerini ana çizgileriyle göstermekle kalmıyor, çağdaş sosyal bilimler felsefesinin problemlerine ilişkin metodolojik, felsefi ve politik düzlemlerde yeni öneriler de sunuyor.
Bahar - Kein Frühling für Bahar
Türk-Alman genç kız Bahar öldü mü, öldürüldü mü? Herkes Bahar'ın bir namus cinayeti kurbanı olduğunda hemfikir. Fakat zanlı olarak gözaltına alınan Bahar'ın kardeşi Burak gerçekten suçlu mu? Sosyal danışman İna, Bahar'ın annesinin ısrarlarına daha fazla karşı koyamayıp Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadıkları Hamburg-Wilhelmsburg semtinde olayın izlerini aramaya başlıyor... Diğer yandan her iki kardeşin arkadaşları ve Karadeniz yöresindeki köyde yaşayan dedeleri de iz sürüyor... Anlatanlar da, anlatılanlar da kendi önyargılarıyla karşı karşıya kaldıklarında alışılmış düşüncelerini, tavırlarını gözden geçirmeye mecbur kalıyorlar...
Dövüş Kulübü 2 (Çizgi Roman)
Niçin insanları, canlarını yaktıktan sonra daha çok severiz?
Palahniuk'un, çizgi roman olarak geçen ay devamı basılmaya başlanan yeraltı fenomeni Dövüş Kulübü 2, sarsmaya, şaşırtmaya ve bildiklerimizi unutturmaya devam ediyor.
Tyler Durden'in on yıl sonra geri dönüşüyle, kaldığı yerden yeniden başlayan hikayenin 2. Sayısı, Cameron Stewart'ın çarpıcı çizimleriyle Ağustos ayında Amerika ile eş zamanlı ve yine farklı kapak tasarımlarıyla geliyor.
Aradan on yıl geçmiştir. Kahramanımız Marla Singer'la evlenmiştir. Dokuz yaşında bir oğulları vardır. Huzursuzluklar, tatsızlıklar... Tyler Durden aralarında gezinmeye başlamıştır.
Herşey Marla'nın onu aldattığını itiraf etmesiyle başlar ve bir gece... Bir kundaklama, bir aldatma ve bir kaçırılma...
"Haplara dayanıyoruz, haplarla dayanıyoruz. Yumruğu patlatın, kiliseleri devirin, kendiniz olun. Size giydirilenleri çıkartın. Sahip olduklarınız, size sahip olacak yoksa. Bırak onları, bırak televizyonların yalanlarını, arabaları, evleri, kıyafetleri ve modayı. Bizim savaşımız kendimizle."