Çin, Hindistan ve Güney Afrika'ya dair kapsamlı bir inceleme: Güneyin İsyanı
New York Şehir Üniversitesi'nden Immanuel Ness, "Güneyin İsyanı" adlı kitabında kontrolden çıkmış olan endüstriyel kapitalizmin yayılmasına karşı işçilerin mücadele verdiği üç önemli ülkeye dair kapsamlı bir inceleme sunuyor: Çin, Hindistan ve Güney Afrika. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nün eş yöneticisi Michael Tomasello ise "İnsan Ahlakının Doğal Tarihi" adlı kitabında primatlar ile insan çocukları karşılaştıran çok sayıda deneyin verilerine dayanarak, insanın işbirliği konusunda nasıl geliştiğini ve ahlaki bir tür haline geldiğini ortaya koyuyor.
Koç Üniversitesi Yayınları'nın (KÜY) Siyaset ve Ekonomi kategorilerinde yayımladığı Güneyin İsyanı: Küresel İşçi Sınıfının Gelişi kitabı ile Felsefe ve Antropoloji kategorisinde yayımlanan İnsan Ahlakının Doğal Tarihi adlı kitap raflardaki yerini aldı.
'Arap Demokratikleşmesi: Demokrasi Olmadan Yapılan Seçimler'
Küresel İşçi Sınıfının Gelişi
New York Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Immanuel Ness tarafından kaleme alınan kitap, Akın Emre Pilgir tarafından Türkçeye kazandırıldı. Geniş çaplı alan araştırmalarının ürünü olan Güneyin İsyanı, Güney Yarıküre'deki yeni endüstri proletaryasının bir resmini sunuyor
Gelişmiş ülkelerdeki emekçiler köşelerine çekilmiş gibi görünse de, üretim alanındaki mücadele dünyanın Güney Yarıküresi'nde tüm hızıyla sürüyor. Güneyin İsyanı'nda Immanuel Ness, kontrolden çıkmış olan endüstriyel kapitalizmin yayılmasına karşı işçilerin mücadele verdiği üç önemli ülkeye dair kapsamlı bir inceleme sunuyor: Çin, Hindistan ve Güney Afrika.
Bir mahalle berberinin 18. yüzyılda yazdığı vakayiname Şamlı Berber'de
Öncelikle bu ülkelerin günümüzdeki koşullarını belirleyen geniş ölçekli tarihsel güçleri, örneğin emperyalizmin etkisini, uluslararası sendikal hareketin çöküşünü, sınıf mücadelesini ve emek rezervlerinin genişlemesini ele alan Ness, ardından odağını bu üç ülkedeki alt sınıf isyanlarının özgül koşullarına çeviriyor: Güney Afrika'daki madencilerin militan mücadelesi, Hindistan'daki yeni emek örgütleri ve Çin'deki işçi isyanlarının yükselişi.
İnsan Ahlakının Doğal Tarihi
Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan İnsan Ahlakının Doğal Tarihi adlı kitap da raflardaki yerini aldı. Felsefe ve Antropoloji kategorisinde yayımlanan kitap, Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nün eş yöneticisi ve Duke Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyesi Michael Tomasello tarafından kaleme alındı ve Aylin Onacak tarafından Türkçeye kazandırıldı. İnsan Ahlakının Doğal Tarihi, ahlak psikolojisinin evrimine ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme sunuyor.
Bir Osmanlı Trajedisi: II. Osman'ın tahttan indirilerek öldürülmesi
Pek çok önemli araştırmaya imza atmış gelişimsel psikolog Michael Tomasello, primatlar ile insan çocukları karşılaştıran çok sayıda deneyin verilerine dayandırdığı bu çalışmasında, insanın işbirliği konusunda nasıl geliştiğini ve sonunda ahlaki bir tür haline geldiğini ortaya koyuyor.
İnsan ahlakının evrimi iki adımda gerçekleşti. Başlangıçta doğa koşulları nedeniyle, ilk insanlar işbirliğine gitmezlerse yok olacaklarını gördü ve bu işbirliğini düzenli hale getirmek için yeni bilişsel yetenekler geliştirdiler. Riskleri en aza indirmek için her koşulda birlikte hareket edip, güven, saygı ve sorumluluk üzerine kurulu ikili ortaklıklar yarattılar.
İnsan grupları kalabalıklaşıp işbölümü daha karmaşık bir hal aldığında ikinci adım atıldı. Üyelerinden sadakat, uyum ve kültürel aidiyet bekleyen farklı kültürel gruplar ortaya çıktı. Yeni kültürel grupların içinde yer alan modern insanlar bu kez doğru ve yanlışa ilişkin nesnel normlar yarattılar. Bu sürecin sonucu olarak, günümüzde insanlar hem ikili ilişkilerinde hem de ait oldukları topluluk içinde belli ahlak kurallarına uymayı -zaman zaman bu kuralları ihlal etseler bile- kaçınılmaz bir zorunluluk olarak görüyor.