Camilerde ibadet Emevi geleneği mi?
Bir kölenin gözünden İslamiyet'in ilk yıllarının anlatıldığı Rüzgar Ateş Gibi Yakıyordu romanını okuyunca dehşete kapılacaksınız. Küçük bir çocuğun hadım edilerek Emevi Devleti yöneticilerine, Arap soylularına "cinsellik" hizmeti vermesini ibretle okuyacaksınız. İslamiyet'in ilk yılları döneminde caminin olmadığı, herkesin ibadetini evlerinde ya da bulundukları yerde yaptığını ve caminin Emevilerle birlikte İslamiyet'e girdiğine tanık olacaksınız.
Fam Yayınları'ndan çıkan Rüzgar Ateş Gibi Yakıyor romanında, İslamiyet’in şekillendiği 661-750 yılları arasında kurulmuş Emevi Devleti’nde yaşamış köle bir çocuğıun hayatı anlatılmakta. Roman, Türklerin, Kürtlerin, Farslıların Müslümanlaştırıldığı döneme de ayrıca ışık tutuyor.
Ailesinden koparılıp köleleştirilen Azad, Arap soylularına, Emevi Devleti yöneticilerine yatak hizmetinde bulunmak için çok küçük yaştayken papazlar tarafından vahşi bir şekilde hadım edilir.
Papaz bu işlemi yaparken, “korkma seni öldürmeyeceğiz, hadım yapacağız. Bir köle için hadım yapılmak büyük bir şanstır. Çünkü hadım edilmiş köleler çok değerlidir. Sonradan her insan hadım edilmiş köleleri satın alamaz. Sizi ancak soylular satın alır. Bu yüzden çok şanslısın. Eğer şansın yaver gider, sağ kalırsan bize minnettar kalacaksın” diyerek elindeki usturayla; köle Azad’ın önce penisini sonra testislerini keser. Bu işlem bittikten sonra ise eğer yaşıyorsa köleler, iyileşmeleri için başları hariç kuma gömülür ve üç gün bekletilir.
Azad da hadım edilmesine rağmen şanslıdır! Çünkü çocukların çoğu bu vahşet sonunda hayatını kaybetmektedir. Azad artık bu hadımlaştırma sonunda, kendisi de köle olan çocukluk aşkı Ava’yı bu kimlikle arayacaktır.
Azad artık, Emevi Devleti yöneticilerinin, askeri komutanların ve soyluların sapkın arzularını tatmin edecektir o çocuk yaşında.
Oğlunu öldürmesi
Dört halife devrindeki siyasi kavgaların da yer aldığı bu tarihsel romanda Hz. Muhammed’in hayatını kaybetmesiyle başlayan çekişmelere yer veriliyor. Özellikle Hz. Ömer devrindeki uygulamaların eleştirildiği romanda, Hz. Ali’in 13 yaşındaki kızı Ümmü Gülsüm’ü altmış yaşını geçen Hz. Ömer’e vermesine rağmen; Hz. Ali’nin halifeliğine karşı çıkışına yer veriliyor.
Ayrıca kitaptaki ilginç bilgilerden biri de Hz. Ömer’in İslam dinini kabul edip halife seçildikten sonra oğluna içki içtiği için seksen kırbaç vurarak öldürmesi...
İslam'ın ilk yıllarında ibadet günde iki kez
İslam’ın ilk yıllarındaki ibadet şeklini kölelerin bakışıyla anlatan kitapta, o yıllarda günde iki kere güneş doğarken ve bir de batarken olmak üzere ibadet edildiğini ve ibadetin de insanların kendi evinde ya da o an bulundukları yerde yapıldığı belirtiliyor.
Emevi Devleti’ne yönelik sert eleştirilerin yapıldığı kitapta, Peygamberler döneminde duanın yalnız edildiği, fakat Emeviler döneminde bundan vazgeçildiği; Bizanslıların dini örgütlenmesinden esinlenerek toplu ibadet sistemini kural haline getirdiklerine yer veriliyor. İmamların maaşa bağlanmasının da Emeviler ile birlikte başladığı belirtiliyor.
İlk cami 705 yılında
Yine kitaptaki ilginç bilgilerden biri de İslamiyet’te caminin ortaya çıkış süreci. Emeviler'den önce ibadet yerlerinin insanların evleri olduğu bilgisi verilirken, Emevi halifesi Abdulmelik döneminde büyük bir Arap milliyetçiliği akımı başladığı ve ibadet yerlerinin artık cami olduğu belirtiliyor. Hatta İslamiyet’te ilk cami de 705 yılında Emeviler’in başkenti Şam’daki Yeşil Saray yakınlarındaki Camiye Ümeyye’dir.
Ümeyye Camii’ni açan Emevi devleti yöneticileri o zamana kadar ibadetlerini evde ya da, bulundukları yerde yapan halka çağrı yaparak, açılış gününe gelmeyenlerin cezalandırıcağı yönünde duyurular da yaparlar.