Çağdaş Sanat Müzeleri
Sanat tarihçisi J. Pedro Lorente'nin çağdaş sanat müzeleri kavramı ve tarihini anlattığı kitabı Çağdaş Sanat Müzeleri Koç Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), sanat kategorisinde Çağdaş Sanat Müzeleri adlı kitabı yayımladı.
Zaragoza Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde görev yapan J. Pedro Lorente'nin kaleme aldığı kitap, Şeyda Öztürk tarafından Türkçeye kazandırıldı.
J. Pedro Lorente'nin bu kitabında, ilk çağdaş sanat müzelerinin nerede, nasıl ve kim tarafından yaratıldığına ilişkin sorular tartışılıyor.
Kitapta, çağdaş sanat müzeleri kavramı ve tarihinin yanı sıra bu müzelerin tasarım ve sunumunun zaman içinde değişen biçimleri de ele alınıyor.
Kitap, çağdaş sanat müzelerinin gelişimini uzun vadeli ve evrensel bir perspektife oturtulmuş bir anlatıyla sunarak konuyu uluslararası bir perspektife yerleştirmeyi de başarıyor.
Benimsenen tarih yazımı yönteminin tanıtıldığı ve terminoloji meselelerinin ele alındığı kitabın birinci bölümünde, 19. yüzyılda Paris'teki Musée des Artistes Vivant'ın oluşturduğu paradigma ve Avrupa'nın geri kalanındaki muadilleri ele alınıyor. İkinci bölümde bu müzelerin 1930'dan günümüze kadarki öyküsü gözden geçiriliyor ve 20. yüzyıl boyunca Batı'nın geri kalanında benzerleri ve karşıt örnekleri kurulan New York'taki Museum of Modern Art yeni uluslararası model olarak sunuluyor. Sonsöz bölümünde ise müze alanındaki son gelişmeler inceleniyor.
Kitap, çağdaş sanat müzelerinin gelişimini uzun vadeli ve evrensel bir perspektife oturtulmuş bir anlatıyla sunarak konuyu uluslararası bir perspektife yerleştirmeyi de başarıyor. Büyük müze başkentlerinin (Paris, Londra ve özellikle New York) kendi müze içeriğini oluşturma modelini ne ölçüde uygulayabildiğini değerlendiren kitap, bir yandan da bu modellerin başka yerler üzerindeki etkisini teslim ederek müze içeriği oluşturma pratiğinin etkileyici yönlerini sergiliyor. Kitap, günümüzde kültürel planlama girişimlerinin sıklıkla tarihsel kullanımlar tarafından şekillendiğini ortaya koyuyor.