"Büyübozumu"ndan 10. yıla özel 10. baskı!
Ülkemizde yaratıcı yazarlık alanında kaleme alınmış en eski ve en ilham verici kitaplardan biri olan "Büyübozumu", 10. yaşını, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 10. baskısıyla kutluyor.
Murat Gülsoy tarafından 2004 yılında kaleme alınan "Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık", bu alandaki kitaplar arasında, en çok okura ulaşan kitap ünvanıyla, yeni okurlarla buluşmayı sürdürüyor.
Kitabın 10. yılına özel hazırlanan 10. baskısı, eklenen yeni metinlerle raflardaki yerini aldı.
Kitabın ilk yayımlanışından bugüne, geçen 10 yılı ve bu özel baskıya hazırlık sürecini, "10 Yıl Sonra Büyübozumu" başlıklı önsözünde şöyle anlatıyor Gülsoy:
"Büyübozumu'nun ilk baskısı 2004'te yayımlanmıştı. 'Yaratıcı Yazarlık', on yıl önce oldukça yeni sayılabilecek bir alandı. Hemen hemen katıldığım tüm söyleşilerde "Yazarlık öğrenilir mi?" diye başlayan bir dizi soruya muhatap oldum. İlk zamanlarda kuşku ve güvensizlikle yaklaşılan 'yaratıcı yazarlık' meselesi atölye katılımcılarının edebiyat dünyasında gösterdikleri varlıkla büyük ölçüde silindi.
Kendilerine buradan teşekkür etmek isterim. On yıl boyunca çok sayıda yaratıcı yazarlık atölye katılımcısı ve yazar arkadaşımla bu kitapta sözünü ettiğim konuları tartışma fırsatı buldum. Elbette bu konularla ilgili yeni yazılar yayımladım. Sevgili yazar dostum Ayfer Tunç'un, Büyübozumu'nun gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni bir baskısını yayına hazırlamam konusunda beni yüreklendirmesi sonucunda elinizde tuttuğunuz kitap ortaya çıktı. Bu yüzden Ayfer Tunç'a da teşekkürü borç bilirim."
Murat Gülsoy, "Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık" adlı kitabıyla, yazı serüveninin en başından beri attığı tüm adımlara basarak geri dönüyor, yalnızca kitapları değil dünyanın kendisini de bir metin olarak olarak okuyan bir edebiyat geleneğinin izini sürüyor.
Bir süredir vermekte olduğu yaratıcı yazarlık derslerinden yola çıkarak, gerçekliği yazı yoluyla yeniden kurmanın araçlarını, yöntemlerini sorguluyor.
Gülsoy, kurmacanın bilinen sınırlarıyla ihlâl edilebilir kurallarını açımlarken, bir büyüyü bozuyor ve okuyanla yazan arasındaki sessiz anlaşmanın kurallarını alt üst ediyor.
Sözün kısası, anlatacak bir hikayesi olanlara "okunaklı" bir anlatı kurmanın yollarını işaret ediyor. Yolları çatallanan yazı bahçesinde kaybolmasınlar diye...
Murat Gülsoy'un Can Yayınları'ndaki diğer kitapları:
Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul, 1999
Bu Kitabı Çalın, 2000
Âlemlerin Sürekliliği, 2002
Binbir Gece Mektupları, 2003
Bu Filmin Kötü Adamı Benim, 2004
Büyübozumu, 2004
Sevgilinin Geciken Ölümü, 2005
İstanbul'da Bir Merhamet Haftası, 2007
602. Gece, 2009
Karanlığın Aynasında, 2010
Tanrı Beni Görüyor mu? 2010
Baba, Oğul ve Kutsal Roman, 2012
Nisyan, 2013
Gölgeler ve Hayaller Şehrinde, 2014
Murat Gülsoy kimdir?
1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla "Hayalet Gemi" dergisini çıkardı. "Bu Kitabı Çalın" adlı kitabıyla 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı ve "Bu Filmin Kötü Adamı Benim" adlı romanıyla 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. "Bu Kitabı Çalın", Almanya'da Stehlen Sie dieses Buch adıyla yayımlandı. "İstanbul'da Bir Merhamet Haftası", birçok dile çevrildi.
Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi, mühendislik ve yaratıcı yazarlık dersleri veriyor; sadece yazmayı değil yazmak üzerine düşünmeyi de seviyor.
www.muratgulsoy.com
muratgulsoy.wordpress.com
VİZYONDA BU HAFTA NELER VAR?