hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir yönetmenin tüm dünyaya ithaf ve itirafı: “Ben Kallmannım”

    Bir yönetmenin tüm dünyaya ithaf ve itirafı: “Ben Kallmannım”
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Aslen Doğu Türkistanlı olan Beyaz Balina filminin yönetmeni A. Uygur Öztürk, kaleme aldığı “Ben Kallmannım” adlı özyaşamsal anlatısı aracılığıyla, bizzat kendinin de müzdarip olduğu ve Türkiye kamuoyunun yeterince bilgi sahibi olmadığı ender görülen Kallmann sendromuna dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada her 10 bin ile 50 bin erkekten birinde ve her 50 bin ile 120 bin kadından birinde görülen Kallmann sendromunun, Türkiye’de tam olarak kaç kişide olduğuna dair net bir veri olmasa da yaklaşık 3 ila 4 bin kişi arasında olduğu tahmin ediliyor. Aslen Doğu Türkistanlı olan Beyaz Balina filminin yönetmeni A. Uygur Öztürk'ün kaleme aldığı "Ben Kallmannım" adlı kitapta küllerinden yeniden doğan genç bir adamın yıllardır gizlemek zorunda kaldığı sırlarını itiraf ederek özgürleşmesi anlatılıyor. Öztürk, kitabında hastalığın onu bambaşka ve mücadeleci bir yaşam biçimine nasıl hazırladığını tüm detaylarıyla gözler önüne seriyor.  

    "Yaşamanın kendisi bile bir direniş"

    Dünya turuna nasıl çıkılır?

    Kallmann Sendromu hakkında ilk kitap

    6.45 Yayınları tarafından basılan kitap Türkiye’de Kallmann sendromu hakkında yazılmış ve yayımlanmış ilk kitap olma özelliğini de taşıyor. Ben Kallmannım, bu sendromun A.Uygur Öztürk’ün hayatını nasıl değiştirdiğini ve cesaret gerektiren yolculuğunu anlatıyor.  

    Dünya insanı bir yönetmenin, zengin zihninden saçılan itiraflar

    2017 Mart ayında vizyona giren “Beyaz Balina” filminin yapımcısı ve yönetmeni de olan A. Uygur Öztürk, yıllarca teşhisi bile konulamayan Kallmann sendromu hastalığını 35 yıl boyunca gizlediğini belirtiyor. Koku alamama, ergenliğe vaktinde girememe, testislerin inmemesi, penisin büyümemesi, adem elmasının olmaması, yüz hatlarının kadınsı, sesin ince kalması gibi belirtileri olan bu sendrom yüzünden tüm hayatını, hastalığını gizleyerek yaşayan Öztürk, yeni bir hayata korkularını yenerek başladığını, hayatta bir şeyleri değiştirebilmek için kişinin ilk önce kendisini değiştirmesi gerektiğini düşünüyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki nedir Kallmann?

    Tıp literatüründe Kallmann sendromu olarak tanımlanan rahatsızlık, ergenlik başlangıcının gecikmesi veya yokluğu ile birlikte, hiposmi veya anosmi diye bilinen, koku alamama ile kendini gösteren tıbbi bir durum. Kallmann sendromu, ikincil cinsel gelişim ve olgunlaşmadan sorumlu seks hormonlarının yetersiz üretimini içeren bir hipogonadotropik hipogonadizm türü olarak ifade ediliyor. Cinsiyet hormonları ve işlevleri cinsiyete göre farklılık gösterdiğinden belirtileri buna göre değişiyor. Erkek hastalar çoğunlukla mikro penis olarak bilinen küçük bir penis ve inmemiş testislerle doğuyorlar. Normal ergenlik çağında ise yüz, kasık ve vücut kıllarının azlığı dikkat çekiyor ve ses kalınlaşmıyor. Kadın hastalarda ise ergenlik çağında olması gereken regl gözlemlenmiyor ve göğüsler gelişmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow