Beş Paralık Roman, Türkçe'de
Bertolt Brecht'in silah sanayii, finans sektörü ve savaşlar arasındaki nedensellik bağına işaret ettiği, yoksulluğu, yozlaşmayı ve şiddeti teşvik eden toplumsal sistemi satirik bir dille sorguladığı Beş Paralık Roman'ı, Türkçe okuyanlarla buluşuyor.
İletişim Yayınları, ünlü tiyatro yazarı Bertolt Brecht'in, Hitler'in iktidara gelişinden sonra yazdığı Beş Paralık Roman ile Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Bütün Eserleri dizisinden Alp Dağları'ndan ve Miss Chalfrin'in Albümünden kitabını 23 Ekim'de okurlarla buluşturuyor.
Alp Dağları'ndan ve Miss Chalfrin'in Albümünden
İletişim Yayınları, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Alp Dağları'ndan adlı eseriyle Miss Chalfrin'in Albümünden adlı eserini bir araya getirerek okurlara sunuyor.
Uzun yıllar sonra tekrar gün yüzüne çıkarılan bu eserin Alp Dağları'ndan bölümü, Yakup Kadri'nin Batı ve Batılılaşma üzerine yazdığı yazılardan oluşuyor ve adeta bize "bir şarklının gözünden garbı" anlatıyor. Miss Chalfrin'in Albümünden bölümünde ise yazarın, Türkiye'ye öğretmenlik için gelmiş bir kadın olarak kurguladığı karakteri Miss Chalfrin'in ağzından "garplı gözüyle şarkı" anlattığına tanık oluyoruz. "Bir sikkenin yüzü ve tersi gibi" birbirlerini tamamlayan bu yazıların, güncelliğini koruyan ne kadar çok ayrıntı barındırdığına şaşıracaksınız.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Batı ve Batılılaşmaya dair yazılarından oluşan eserde, "şarklı gözüyle" Avrupa'nın, "garplı gözüyle" şarkın resmini görebiliyoruz. Günümüzde de güncelliğini muhafaza eden konuyu yazar, önce Alp Dağları'na seyahatlerinden yola çıkarak garba bakan bir şarklı olarak anlatıyor; ardından Türkiye'ye öğretmenlik için gelmiş bir İngilizin ağzından mektuplar yazarak meseleye bir de şarka bakan garplı olarak yaklaşıyor. Yazarın deyimiyle "iç örgüleri itibariyle bir sikkenin yüzü ve tersi gibi" birbirini tamamlayan yazılar, Yakup Kadri'nin dildeki ustalığıyla da bütünlüklü bir eser ortaya çıkarıyor.
Ercan Kesal'ın Nasipse Adayız kitabı İletişim Yayınları'ndan çıkıyor
Beş Paralık Roman
Ünlü tiyatro yazarı Brecht'in, Hitler'in iktidara gelişinden sonra yazdığı Beş Paralık Roman, Sevgi Soysal'ın çevirisi, Walter Benjamin'in sonsözü ve yenilenen tasarımıyla İletişim Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Yazarın toplumsal sistemi sorguladığı ve yoksulluğu, yozlaşmayı, şiddeti eleştirisinin odağına koyduğu bu eser, satirik bir başyapıt.
Beş Paralık Roman, tiyatronun ustası Brecht'in Hitler'in iktidara gelişinden sonra yazdığı ilk büyük satiri.
Üç Kuruşluk Opera'nın ardından yazdığı Beş Paralık Roman'da silah sanayii, finans sektörü ve savaşlar arasındaki nedensellik bağına işaret eden Brecht, yoksulluğu, yozlaşmayı ve şiddeti teşvik eden toplumsal sistemi satirik bir dille sorguluyor. 1902'de, Boer Savaşı sırasında geçen Beş Paralık Roman'ın sayısız entrika ve olay örgüsünden oluşan geniş ölçeğinde Londra'daki politikacılar, işadamları ve hırsızlar kazanç paydası etrafında birleşirken masumiyet kavramı bir boş gösterene dönüşüyor. Romanda betimlenen dünyanın günümüz mülkiyet ve para dünyasıyla benzerliği Brecht'in klasikleşmesinin haklı nedenlerini ortaya koyuyor. Beş Paralık Roman, toplumsal manipülasyon ve demagoji üzerine unutulmaz bir satir.
Walter Benjamin ise Beş Paralık Roman için şunları kaleme almış: "Brecht hem sömürülenlerle, hem de sömürenlerle ilgilenir. Değişik tarihsel dönemleri bir arada incelemesinin ve gangster tiplerini Dickens zamanının tempo ve dış görünüşünü yansıtan bir Londra'ya yerleştirmesinin nedeni budur."