hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankasız devlet, devletsiz banka olur mu?

    Bankasız devlet, devletsiz banka olur mu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İktisatçılar Charles W. Calomiris ve Stephen H. Haber, "Kırılgan Tasarım: Bankacılık Krizleri ve Kredi Kıtlığının Siyasi Kökenleri" adlı kitaplarında, "Bankasız devlet, devletsiz banka olur mu? Neden bazı ülkeler bankacılık krizlerine diğerlerinden daha çok meyillidir?" sorularına yanıt veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Üniversitesi Yayınları'nın (KÜY) Politik Ekonomi kategorisinde yayımlanan yeni kitabı Kırılgan Tasarım: Bankacılık Krizleri ve Kredi Kıtlığının Siyasi Kökenleri raflardaki yerini aldı.

    Charles W. Calomiris ve Stephen H. Haber tarafından kaleme alınan kitabı, Yasin Emre Kaya Türkçeye kazandırdı.

    İktidarı Görmek: 21. Yüzyılda Sanat ve Aktivizm

    Kırılgan Tasarım'da Calomiris ve Haber, kronik banka krizleriyle kredi kıtlığının rastgele ortaya çıkmadığını göstermek için siyasi ve ekonomik tarihten yararlanarak toplumdaki farklı oyuncular ve çıkar grupları arasında koalisyonların nasıl kurulduğunu, bu yolla siyasetin nasıl belirlendiğini mercek altına alıyor.

    Bankasız devlet, devletsiz banka olur mu? Neden bazı ülkeler bankacılık krizlerine diğerlerinden daha çok meyillidir? Nasıl oluyor da kültürleri, yasal sistemleri, hatta sınırları ortak olan ülkeler bu kadar farklı deneyimlere sahip olabiliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yenilikçi Çerçeve: Tasarımın Getirdiği Yeni Düşünme Biçimleri

    Calomiris ve Haber, kronik banka krizleriyle kredi kıtlığının rastgele ortaya çıkmadığını göstermek için siyasi ve ekonomik tarihten yararlanarak toplumdaki farklı oyuncular ve çıkar grupları arasında koalisyonların nasıl kurulduğunu, bu yolla siyasetin nasıl belirlendiğini mercek altına alıyor.

    Farklı tarafların ittifak yaparak kaynak ve maliyetleri paylaştırdığı sürece "banka pazarlıkları oyunu" adını veren yazarlar, bu kilit süreci analizlerinin merkezine oturtuyor, oyunun Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Meksika ve Brezilya'da tarih boyunca nasıl oynandığını da ayrıntılı şekilde inceliyor.

    Devletlerin bankalara, bankaların da devletlere neden muhtaç olduğuna ışık tutan Kırılgan Tasarım'da, bankacılığın gelişiminin ve finansal krizlerin farklı koşullar altında izledikleri farklı yolların olağanüstü ayrıntılı bir tablosu çiziliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow