hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrow up-arrow

    Aysel Gürel şiir ve şarkılarıyla anılacak

    Aysel Gürel şiir ve şarkılarıyla anılacak
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Aysel Gürel'in 60 yıl boyunca biriktirdiği ve ölümünün ardından kızları Müjde ve Mehtap Ar tarafından özenle, sandıklarda saklanan el yazması binlerce sayfa şiir, söz, mektup ve çalışma notlarının bir kısmı Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam kitabında toplandı. Kitap, Aysel Gürel'in ölümünün 10. yılında şiirleri ve şarkılarıyla anılacağı gecede tanıtılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10 yıldır bir sandıkta saklanan, bugüne dek sanatçı Tarkan'a, o da kısmen açılmış bu arşiv, Aysel Gürel hakkında hazırlığına başlanan bir dizi kitap serisi için Tekin Yayınevi'ne açıldı.

    "Şiir yazılmaz, yaşanır. İnsanın kendi yaşadıkları, başkalarının yaşadıkları aşklar, acılar, ama sana ait aşklar... Ama bunun belli bir formülü yok. Şiir yazmak için yetenek, kültür, dil, arzu, hasret, ayrılıklar gerekli. Ama ilham perisi yalan. Şiir zaten benim nabzımda var. Önümde ne varsa, gazete kâğıdı, peçete ona yazıyorum. Kalemi elime aldığım zaman kalemin bir yürüme süreci var. Yürüme süreci bitince şiir de bitiyor. Kalem ne diyeceğini biliyor. O kalem içinde benim arzularım, yaşamışlığım var. Kalemin içinden akıyor gidiyor her şey."

    Çocukluğundan beri edebiyata meraklı olan Aysel Gürel; oyunculuğu sürdürürken, bir yandan da sarı yapraklı defterine şiirler karalar. Tiyatrodan arkadaşı Baha Boduroğlu tesadüfen gördüğü bir şiirini bestelemek ister. Güzin ile Baha'nın söylediği "Deli Balım" böyle ortaya çıkar. "Yörük Yaylası" popüler olunca devamı gelir. 1970'lerde ise "Ateş Böceği" Aysel'in başına konmuştur. Aysel Gürel zamanıdır artık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aysel Gürel'in bilinmeyen şiirleri 'Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam'da

    Arşiv taramasında, 60 yıl boyunca bulduğu her boş sayfayı, mendili, gazete ve dergilerin üzerini, kartonların resimli ön yüzleriyle arkasını içinden dökülen satırlarla doldurduğunu görüyoruz.

    Aysel Gürel'in el yazısı ile yazılmış binlerce sayfadan oluşan şiirleri, üç kişi tarafından çok kısa sürede gözden geçiren yayınevi, ikinci bir elemeyi de istemeyerek yaptıktan sonra, 144 şiiri ile bazı mektup ve yazılarına bu kitapta yer verdi. El yazması şiirlerinin orijinal sayfalarından bir kısmını fotoğraf olarak kitaba koyan yayınevi, bazı şiirleri de dipnot ile açıkladı.

    Arşiv taramasında o çok bildiğimiz, tiryakisi olduğumuz şarkıların orijinal kopyalarına rastlayan yayınevinin kitabın hazırlanması sürecine ilişkin metni şöyle: "Ünzile" işte bunlardan biriydi. Aysel Gürel Ünzile'yi iki kez yazmış. İkisinde de farklı dörtlükler var. Şiir, bestelenmiş olan Ünzile'den oldukça farklı dizelere sahip. Biz iki farklı yazımını da kitaba aldık. Şarkıda olmayan dizeler ise eminiz okuyanları da şaşırtacak…

    İlk Ünzile'nin yazılmasının (1981) üzerinden on yıllar geçtikten sonra kaleme alındığı aşikâr olan 'Ünzile II' ise karşımıza iyi ki çıktı… Bu dizelerde, büyümüş bir Ünzile'yle birlikte sorunları da katlanarak artmış bir Türkiye bulacaksınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ataol Behramoğlu ve dostları 'Ne Çok Hain' ile sahnede

    Bir Ege kentinde, Denizli'de doğmuş, Karadeniz'in Trabzon'unda binbir çeşit fırtınalarda çelikleşmiş, 'Marmara Denizi kadar bir posterini isteyecek' sevdalara düşmüş bir 'kadın şairdir' Aysel Gürel. Doğu Anadolu turneleri Ünzile ve Firuze'sine ilham olmuş, o kadim toprakların kiremit rengini taşımış dizelerine… Ülkesinin mozaiğini ve renklerini içselleştirmiş, şiirinde bunları ilmik ilmik örmüş, kimseyi de unutmamış, kendi deyimiyle 'bir çocuk şairdir' Aysel Gürel.

    'Ah Karadeniz!' şiirinin yanında, bir barış şiiri olan 'Akdeniz'de onun Türkiye'sini görüyoruz. İçimizdeki kemençeyi neşe ve hüzünle çaldıran 'Eli Tüfekli Ayşe' şiiri ise yine kadın sorununa dair çok güçlü dizelere sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aysel Gürel şiir ve şarkılarıyla anılacak

    Şiirlerinden 'Trabzon'uma Selam' ise dağına, taşına, tozuna, hamsisine, sokaklarına, insanına selam gönderdiği Karadeniz'ine; ve en çok da gönlünün sultanı Trabzonspor'una 'Selam'ı oldukça uzun olmanın yanı sıra çok özel vurgulara sahip. Lazca isimleriyle bölgedeki mahalle, sokak ve önemli yerlere ustalıkla vurgu yapıyor; tüm yaşanmışlıklarıyla, anılarıyla adeta bir tiyatro sahnesinde oynanan piyese dönüştürüyor şiiri. Uşakları ve hamsisi gibi yerinden duramayan bir Trabzon ile karşılıyor Aysel Gürel bizi bu şiirde…

    'Ben şarkı yazar, şarkı satar, ekmeğimi, peynirimi, sütümü satın alırım. Yazarken güzelleşirim gencecik olurum' diyen şairin derdinin çok da para olmadığını sayfalar ilerledikçe anlayacaksınız… Genelevde çalışan kadınlara yazdığı şiir, mahallenin delisi Zehra'yı anlattığı şiir, 'Kiralık Odalar', 'Aşk uğruna şehit edilmiş bütün kızlara' ithaf ettiği 'Ay Yüzlü Kızlar' ve 'Tarlada, fabrikada, sahnede, masa başında, tezgâhta, onurla çalışan bütün emekçi genç kız kardeşlerime' diyerek ithaf ettiği 'Bir Genç Kız Yetişiyor', 'Her Kadın Bin Kadın' şiirleri… Ve 'Herkesin bir şiiri, bir ritmi vardı. Bunu bulmalıydım. Kendimi değil toplumu yazmalıydım' diyen Aysel'in dizeleri, bizleri kendi müziklerimizde bir kez daha buluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan Yurdakul'dan Doğan Avcıoğlu kitabı: Rejim ve Devrim

    'Ölmek için doğmadım, üretmek için doğdum. Tek inandığım şey insan denen mucize!' diyen bu büyük ozan, toplumsal sorunları dile getirmeyi ve topluma iyi/kötü mal olmuş kişileri şiirlerinde hicvetmeyi de unutmamıştı. Semra Özal için yazdığı şiir, 1974 Ecevit-Erbakan koalisyonu için söyledikleri, işte bunlardan bazıları…

    Ve o büyük ailesinin başka bir tarafı… Yıllarca beste, müzik, söz ve şiir üzerine yola koyulmuş kervanın bireyleri, yol arkadaşları, yoldaşları; onları da unutmamıştı… Çok erken aramızdan ayrılan dostu Uzay Heparı'ya yazdığı şiir, Hamiyet Yüceses ve Zeynep Tunuslu'ya ithaf ettiği dizeler ve Aysel Gürel'in şiirlerini yıllarca evimize taşıyan, duyguları, sesi ve yüreğiyle onları yorumlayan dostu Sezen Aksu'ya yazdığı şiir… O dizeleri ithaf ettiği dostları, belki de ilk kez bu kitapta karşılaşacak bu şiirlerle…

    Arşiv taraması sırasında Aysel Gürel'in kendisini, hayat hikâyesinin bir kısmını anlattığı düzyazılara da rastladık. Şiir ve söz üzerine yazdığı notlarından bazılarını özellikle seçerek kitaba önsöz niteliğinde aldık.

    Bu anlatımlarında, şairin kendisini şiirleriyle birlikte nereye koyduğunu ve şiirlerini bir tiyatro oyuncusu ustalığıyla sahnede üç perdelik oyuna nasıl çevirdiğini okuyacaksınız. 'Her şarkım adeta üç perdelik bir tiyatro eseri gibidir. Ve bütün bu oyun üç dakika içinde oynanır.'

    Hastalanmış ama pes etmemişti Aysel Gürel. O, hasta yatağında son nefesine kadar çalışacak, üretecek ve yazacaktı. Onu bir kez bile yalnız bırakmamış, ölümünün üzerinden on yıl geçmesine rağmen hâlâ yasını tutan kızları Müjde ve Mehtap'a, biricik oğlu, torunu Söz'e bıraktığı son şiir, sizi de duygulandıracak biliyoruz.

    Ve hepimize bıraktığı bir 'Evrak-ı Metruke'si vardı Aysel'in: 'Korkmayın insanlar artık / Neslini sevmeyi öğrendiler' diye bitirdiği bu şiirinin adı 'Dünya Şarkısı'ydı… Tam da doğum günü olan 7 Şubat'ta onu unutmayan dünyaya verdiği bu yanıtı, bir şiir olarak okuyacaksınız kitapta…

    O 'Çocuk Şair'in dizeleri, aramızdan ayrılışının onuncu yılında çok da ihtiyacımız olan bir dönemde, umarız hepimize iyi gelir… Hepimizin yaralarını sağaltır, kendi müziğimizi Aysel'in sözleriyle yeniden bulmamıza yardımcı olur.

    Biz de bir kez daha Aysel Gürel'in hatırası ve bıraktıkları önünde selama duruyoruz; 'Ne Sevdası Ne de Kavgası Biten' tüm kadınlara…"

    Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam adlı kitap şu 10 bölümden oluşuyor: - Sevdadan Hükümlüyüm, - Büyürsün Bebek, - Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, - Evrak-I Metrukem, - Hiçbir Şarkım Olmadı, - O Aysel Yok Artık, - Yarın Benden Doğacak, - Pek Şiir Gibi Olmayacak Bu Yazdıklarım, - Son Şiirleri, - Fotoğraf Albümü.

    İlk bölümde şair Ataol Behramoğlu "Sappho'dan Aysel Gürel'e Kadın ve Şair" değerlendirmesiyle kitaba katkı koydu ve Aysel Gürel şiirlerini değerlendirdi. Veysel Öztürk'ün ödül almış olan "Ben Şair Aysel Gürel, Nasılım?" makalesi de kitaba alındı. "Aysel Gürel Şiirlerini Anlatıyor" yazısı ise arşiv taramasında tesadüfen önümüze çıkan 8 sayfalık bir metindir. "Pek Şiir Gibi Olmayacak Bu Yazdıklarım" bölümündeki nesir-şiir karışımı notlarında, aşk, ayrılık ve toplumsal sorunlara vurgu yaptığı duygularının toplamına rastlıyoruz.

    Aysel Gürel ölümünün 10.yılında şiirleriyle anılacak ve kitabın tanıtımı da bu gecede gerçekleştirilecek. 3 Mart Cumartesi akşamı, saat 20.00'de Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde "Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam" kitabından şiirlerinin de okunacağı bir gece düzenlenecek. Aysel Gürel'in anılacağı bu etkinlikte şiirlerini Ataol Behramoğlu, Ayşegül Aldinç, Levent Üzümcü ve Pelin Batu okuyacak. İlker Özdemir, Aysel Gürel şarkılarını seslendirecek.

    Aysel Gürel şiir ve şarkılarıyla anılacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow