'Arap Demokratikleşmesi: Demokrasi Olmadan Yapılan Seçimler'
Katar Üniversitesi'nden Profesör Larbi Sadiki, Arap Demokratikleşmesi: Demokrasi Olmadan Yapılan Seçimler adlı kitabında, 1970'lerin ortasından 2008'e kadar Arap Ortadoğu'sundaki demokrasi ve demokratikleşme deneyimlerini inceliyor ve 1970'lerde yaşanan ekmek ayaklanmaları gibi aşağıdan yukarıya hareketleri ve bunların önünü açtığı söylemleri mercek altına alıyor.
Arap Demokratikleşmesi: Demokrasi Olmadan Yapılan Seçimler kitabı raflardaki yerini aldı. Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Arap Demokratikleşmesi profesörü olan Larbi Sadiki'nin yazdığı kitap, Ümit Hüsrev Yolsal tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, Arap coğrafyasında seçimciliğin yükselişini ve sürekli ertelenen demokrasiye geçişi tarihsel boyutuyla ele alıyor.
Bir mahalle berberinin 18. yüzyılda yazdığı vakayiname Şamlı Berber'de
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Arap Demokratikleşmesi: Demokrasi Olmadan Yapılan Seçimler adlı kitabı Siyaset Bilimi kategorisinde yayımladı. Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Arap Demokratikleşmesi profesörü olan Larbi Sadiki'nin derlediği ve Ümit Hüsrev Yolsal'ın Türkçeye kazandırdığı Arap Demokratikleşmesi, Arap coğrafyasında seçimciliğin yükselişini ve sürekli ertelenen demokrasiye geçişi tarihsel boyutuyla ele alıyor.
Kitap, 1970'lerin ortasından 2008'e kadar Arap Ortadoğu'sundaki demokrasi ve demokratikleşme deneyimlerinin kendine özgü dinamiklerine yoğunlaşıyor. 1970'lerde yaşanan ekmek ayaklanmaları gibi aşağıdan yukarıya hareketleri ve bunların önünü açtığı söylemleri inceliyor. Avrupa-Amerika merkezli ve Arap coğrafyasındaki demokrasiye geçiş literatürlerini tarayarak demokratikleşmenin Arap ülkelerinde nasıl ortaya çıktığı konusundaki tartışmalara katılıyor. Arap Demokratikleşmesi, ayaklanmaların arka planındaki siyasi ortama ışık tutuyor. Yazarın Türkçe baskıya yazdığı önsözde de belirttiği gibi Arap demokratikleşmesinin bu kitaptaki 'hikâye'si yalnızca Arap Ortadoğu'sunda demokratikleşme olasılığını araştırmıyor, aynı zamanda demokrasiye giden başka yolları tarihselleştiriyor.
Bir Osmanlı Trajedisi: II. Osman'ın tahttan indirilerek öldürülmesi
Vampirin öpücüğü, âşığın kanı: Türkiye'de 1980 Sonrası Popüler Roman
KÜY, Edebiyat Eleştirisi kategorisinden de Vampirin Öpücüğü, Âşığın Kanı: Türkiye'de 1980 Sonrası Popüler Roman adlı kitabı güncellenmiş ikinci baskısıyla okurla buluşturdu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nden Yrd. Doç. Veli Uğur tarafından yazılan kitap, popüler romanı bir araştırma alanı olarak kültürel çalışmalardan siyaset bilimine farklı disiplinler içinde değerlendirebilecek araştırmacılar için faydalı bir kaynak niteliği taşıyor.
Belirli formüllere, basmakalıp kahramanlara ve olaylara dayanan seri üretim popüler romanlar, yaygın olarak tüketilmelerine rağmen edebiyat kanonu dışında görülürler. Popüler romana yönelik akademik ilgi de sınırlıdır. Bu noktadan yola çıkan Veli Uğur, Vampirin Öpücüğü, Âşığın Kanı'nda, yerli popüler romanlar üzerine genel bir tasnif çalışması yapıyor.
Popüler romanın tüm türlerinde bir ilerleme kaydedilen 1980 sonrasına odaklanan Uğur, tasnifini aşk romanları, hidayet romanları, bilimkurgu romanları, polisiyeler, casus romanları, fantastik romanlar, korku romanları, siyasal kurgular ve tarihi romanlar altında yapıyor. Her türü ve türün alt kategorilerini temsilen incelediği eserlerle popüler romanların özelliklerini belirliyor.