Arap başkaldırısının gayriresmi tarihi
Chiviyazıları Yayınevi'nden çıkan "Bilgeliğin Yedi Sütunu" Birinci Dünya Savaşı yıllarında Arap başkaldırısının gayriresmi tarihini anlatıyor. O yıllarda İngiliz irtibat subayı olarak görev yapan ve Arap isyanının başlamasında büyük rol oynayan yazar, kitabın önsözünde "kitap tarafsızmış gibi görünme niyetinde değildir. Kendi çöplüğümde kendi tarafım için savaşıyordum" diyor.
İngiliz Yarbay Thomas Edward Lawrence (Arabistanlı Lawrence ) tarafından yazılmış otobiyografik, tarihi eser. I. Dünya Savaşı esnasında Arapların Osmanlı'ya karşı başkaldırı hareketini ve bu hareketteki İngiliz rolünü işliyor.
Lawrence'ın başyapıtı konumunda olan Bilgeliğin Yedi Sütunu, savaş anılarından oluşuyor.
Thomas Edward Lawrence,1916-1918 yılları arasında, İngiliz irtibat subayı olarak görev yapmış ve Arap isyanının örgütlenmesinde büyük rol oynamıştır.
Savaş sonrasında dünyaya yalına ününü Lowell Thomas adında bir Amerikalı gazeteciye borçludur. Thomas, Batı cephesindeki kanlı savaş haberlerinden dehşete düşünce İngiliz halkına seslenecek bir kahraman arıyordu.
Lawrence'nin Arabistan seferi ise, Thomas'ın arayıp da bulamadığı bir şeydi.
Çünkü Arap halkının bağımsızlığı gibi son derece romantik bir amaç uğruna savaşmanın yanı sıra, düşmanları Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğu cephesinde yenilgiye uğratılmasını dayanak sağlamıştı.
"Kendi çöplüğümde kendi tarafım için savaşıyordum"
Thomas Edward Lawrence, "Bilgeliğin Yedi Sütunu" kitabının önsözünde şu satırları düşüyor: Kitap tarafsızmış gibi görünme niyetinde değildir. Kendi çöplüğümde kendi tarafım için savaşıyordum. Lütfen bunu kendi hafızama dayanarak oluşturduğum kişisel bir anlatı olarak kabul edin. Maalesef uygun notlar alamadım. Aslına bakarsanız, Araplar savaşırken böyle çiçekler derlemeye kalksaydım, onlara karşı görevimi ihmal etmiş olurdum."
Bilgeliğin Yedi Sütunu/ T. E. Lawrence
Chiviyazıları Yayınevi / Nemesis Kitaplığı/ 704 sayfa
Çeviren: Bilal Çölgeçen