65. Frankfurt Kitap Fuarı yarın açılıyor
Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı, kapıları yarın ziyaretçilere açılacak.
Bu yıl 65.incisi düzenlenecek fuarın "onur konuğu" ülkesi Brezilya olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gün, Türk edebiyatının ve yayıncılığının en seçkin örneklerini Frankfurt Kitap Fuarı'nda ziyaretçilerle buluşturacaklarını ifade ederek, "Kendi alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı'nda kültürümüzü ve birikimlerimizi tüm kitapseverlere ulaştıracağız" dedi.
Türk yayıncılık sektörünün geldiği yer, vizyon ve yeni perspektifler konusunda kitapseverlere ve meslek profesonellerine bilgi vereceklerini aktaran Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Erkin Yılmaz da, "2006'dan bu yana aralıksız katıldığımız fuarda, Türk kültür, sanat ve edebiyatının dışa açılımı ve tanıtımı ile yazar ve yayıncılarımızın yeni dış bağlantılar kurmalarına destek olma amacını taşıyoruz" dedi.
Frankfurt Kitap Fuarı, 100'den fazla ülkeden yayın ve elektronik yayıncılık alanında faaliyet gösteren yaklaşık 7 bin yayıncı ile 300 bin kitapseveri buluşturuyor.
13 Ekim Pazar gününe kadar sürecek fuarda Türk Edebiyatı'nın ve yayıncılığının en seçkin örnekleri de okurlarla ve yayıncılarla buluşacak.
Türkiye ulusal standı fuarın uluslararası standlar bölümünde 304 metrekare ve çocuk kitapları bölümünde 48 metrekare olmak üzere 352 metrekarelik bir alanda yerini alacak. Türkiye standında 200 yayınevinin 3 bine yakın kitabı sergilenecek.
Türkiye ulusal standında, aralarında Boyut, İletişim, İnsan, Metis, Ötüken, İthaki, Kaknüs ve Timaş'ın da bulunduğu 22 yayınevi, çocuk yayınları standında da aralarında Damla, Final, Günışığı, Mavi Bulut ve Redhouse'nin de bulunduğu 10 çocuk ve gençlik edebiyatı yayıncısı kendilerine ayrılan sergi ve görüşme ünitelerinde eserlerini tanıtacak ve telif görüşmeleri gerçekleştirecek.
2005'de Türk edebiyatının evrensel yolculuğu temasıyla başlatılan ve 58 ülkede, 54 farklı dilde okurları Türk edebiyatıyla tanıştıran "TEDA" Çeviri ve Yayın Destek Programı kapsamında, farklı dillerde basılmış kitaplar sergilenecek ve tanıtımı yapılacak.
Türkiye ulusal standında ayrıca, panel, söyleşi ve geleneksel Türk mutfağı sunumundan oluşan 5 etkinlik ve bir de sergi gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında "Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. Yıldönümü"nün Unesco tarafından 2013 yılı anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınması münasebetiyle "Piri Reis: Akdeniz'in Piri - 500 Yılın Gizemi" isimli sergi açılacak.
Fuarda ayrıca "Piri Reis'in Dünya Haritası'nın ortaya çıkışı ve kaynaklarının konu edildiği bir panel düzenlenecek.
Yemek gurusu Serap Soysal, Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yeralan "tören keşkeğinin" nasıl hazırlandığını interaktif şekilde sunacak ve Türk mutfağına ilişkin özel tatları tariflerini verecek.