"6. Beyoğlu Sahaf Festivali" başladı
Beyoğlu Belediyesi'nce düzenlenen "6. Beyoğlu Sahaf Festivali", Tepebaşı'nda başladı. Beyoğlu Belediyesi'nce düzenlenen festival, 20 gün boyunca kitabı ve okuru Beyoğlu'nda buluşturacak
Festivalin açılışı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, festivalin Beyoğlu'nda yapılan en önemli etkinliklerden biri olduğunu söyledi.
Her standın bir hazine sandığı olduğunu belirten Demircan, "Ben Türkiye'nin gelişmesine, güçlenmesine, yükselmesine giden yolun kitaplardan geçtiğine yürekten inanıyorum. Kitap her şeyin başı. Kitabın eksikliğini hissetmeseydik bu festivalin 6'ncısını yapmazdık. Festivalde afişler, fotoğraflar, el yazmaları, plaklarla dolu rengarenk bir dünyaya dalacağız" diye konuştu.
Gazeteci-yazar Doğan Hızlan da sahafların insana bambaşka bir tat verdiğini ifade ederek, "Bu, keşfetme tadıdır. Sahaflar, kitabın başkanlığında kültürümüzün teşhir yeridir" dedi.
Sahaf Emin Nedret İşli ise bu tür festivaller sayesinde okurların yaş ortalamasının düştüğünü dile getirerek, "Artık sahaflarda daha genç insanlarla haşır neşiriz. Bu da geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor" ifadesini kullandı. Toplantının ardından Ahmet Misbah Demircan, Doğan Hızlan ve Emin Nedret İşli, festival alanını gezdi.
Bir stantta çocukluk fotoğrafını gören Hızlan, "Sahaflar dünle bugün arasında bir köprüdür" dedi.
Festival
Türkiye'nin entelektüel hayatını besleyen sahaf geleneğini diri tutmak amacıyla düzenlenen festivalde, 68 sahafın standı yer alıyor.
Kadıköy, Beyazıt, Moda, Sarıyer, Ortaköy ve Şişli başta olmak üzere İstanbul'un birçok bölgesinden sahafın katıldığı festival, 20 gün boyunca kitabı ve okuru Beyoğlu'nda buluşturacak.
Asırlık kitapların görülebileceği festivalde, ayrıca Arapça, Osmanlıca, Farsça, Ermenice, Rumca, İbranice dillerinde basılmış kitaplar, berat, ferman, hüccet gibi önemli evraklar, eski pasolar, takvimler, ajandalar, kartvizitler, cüzdanlar, faturalar, antetli kağıtlar, mektuplar meraklıları tarafından incelenip satın alınabilecek.
Festivalde, tarihe tanıklık eden dergiler, eskiye ait yazılar, eski fotoğraflar, film, tiyatro afişleri, nadide levhalar ve özel koleksiyonlar geçmişten günümüze ışık tutacak.
İlk mizah dergilerinden "Hayal", fotoğrafları ve kağıdıyla ünlü "Şehbal" ve uzun süreli yayınlanan "Karagöz" gibi Osmanlı süreli yayınları da festivalde görülebilecek.
Konya, Diyarbakır, Bursa ve Erzurum gibi illere ait salnamelerin (yıllıklar) de meraklılarını beklediği festivalde, Şemsettin Sami'nin kaleme aldığı 6 ciltlik ansiklopedik sözlük "Kamus ü'l-alam" da yer alacak.
Tarihi kişiliklerin, liderlerin imzalı evraklarının ve mektuplarının da sergileneceği festival, 14 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.