54. Kütüphane Haftası başladı
Bu yıl "Yeni Nesil Çocuklar, Yeni Nesil Kütüphaneler" temasıyla kutlanan 54. Kütüphane Haftası başladı.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla "Yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler" sloganıyla gerçekleştirilen 54. Kütüphane Haftası etkinliklerinin açılış programı, İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapıldı.
Törende konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nin 1934 yılından beri faaliyet gösterdiğini belirterek, "İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinde nadir eserler gibi birçok değer yer almaktadır. Bizler bu değerlerin farkında olarak gerekli ehemmiyeti gösteriyor ve eskimeyen tek teknoloji olan kitabı günümüzün bilgi teknolojileri ile buluşturup kaliteli şartlarda hizmete sunmaya gayret ediyoruz." dedi.
Bugün geleneksel kütüphaneciliğin yanı sıra dijital kütüphane ortamlarının da gerekli olduğu yorumunda bulunan Ak, artık doğru, güncel bilgilere zamanında erişmenin, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edilebilirliğin önemli bir koşulu haline geldiğini dile getirdi. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile yaşanan değişimlerle akademik kütüphanelerin de kendilerini yenilemek zorunda olduğunu ifade eden Ak, şunları
kaydetti:
"Kitap odaklı kütüphanecilik kavramı uzun zamandır kullanıcı merkezli kütüphanecilik ile yer değiştirmiştir. Kütüphaneler artık bilgi deposu olmaktan ziyade öğrenme kaynakları merkezi olarak hareket etmektedir. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki kütüphanelerde de uluslararası standartlarda bir kütüphanecilik anlayışı sürdürülüyor. 2012 yılından itibaren uluslararası entegre kütüphane otomasyon sistemine geçilmiştir ve fakülte, yüksek okul ve enstitü kütüphanelerimizden oluşan 35 şube kütüphanemiz bulunmaktadır. Bu kütüphanelerde başta Merkez Kütüphanesi olmak üzere, Hukuk ve İktisat Fakültesi Kütüphaneleri 24 saat açıktır. Kütüphaneler ve kütüphaneciler, kültürel mirasın nesilden nesile aktarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Üniversitelerin, kurumların ve tüm yönetimlerin kütüphaneleri desteklemelerinin bilimsel ve akademik başarılar açısından son derece önemli olduğuna inanıyoruz ve kütüphanelerimizin sürekli gelişimi için de desteklerimizi sürdürüyoruz."
"Kütüphanede yeni konseptler geliştiriliyor"
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, kütüphanecilik hizmetlerinin her geçen gün geliştiğini anlattı. Artık bazı devlet kütüphanelerinin 24 saat hizmet verdiğini dile getiren Yılmaz, "Beyazıt Devlet Kütüphanesi 24 saat hizmete açık. Ben diyorum ki 'Beyazıt Devlet Kütüphanesi ne zaman saat 00.00'da dolarsa hemen karşısındaki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi 24 saat hizmet sunmaya hazırdır.' Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul'da yaklaşık 40 kütüphane var, bunları 8'i haftanın 7 günü 08.00-22.30 mesaisi yapıyor, yaklaşık 20'si de 6 gün saat 08.00-19.00 mesai yapıyor." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, kütüphanelerde farklı söylemler geliştirdiklerini belirterek, "üçüncü mekan" olarak tasarlanan kütüphanelerin her insanın çok kolay uğrayacağı mekanlara dönüştürüldüğünü anlattı. Kütüphanelerin sadece araştırma yapan mekanlar olmaktan çıkarıldığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Kütüphanelerde ders de çalışılacak, sohbet de edilecek, çay da içilecek, her türlü etkinlik yapılacak. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul başta olmak üzere zamanın ruhuna uygun yeni konseptler geliştirmeye çalışıyor. Artık, kütüphanelerimiz mimarisinden iç dokusuna, donanımından cep sinema salonlarına varıncaya kadar ayrıntılı bir şekilde planlanıyor. Yeni çocuk kütüphaneleri, özel çocuk kütüphaneleri geliştirmeye çalışıyoruz. Selimiye Camisi avlusunda bir Selimiye Çocuk Kütüphanemiz var. Dijital kitap da yaklaşık 100 kütüphanemizde binlerce kitaba dijital ortamda ulaşmak mümkün hale geldi."
Belediye başkanlarına "Teşekkür Beratı"
Etkinlikte Türk Kütüphaneciliğine katkıda bulunan belediye başkanlarına "Teşekkür Beratı" takdim edildi. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu da şimdiye kadar küçük bir alanda faaliyet gösteren Bahçelievler Çocuk Kütüphanesine, yeni hizmete sunulan 'Kocasinan Akif Emre Kültür Merkezinde' daha büyük bir yer tahsis ettiği için 'Teşekkür Beratına" layık görüldü. Ömrünü Türk Kütüphaneciliğine adayan Dr. Nevzat Kaya'ya da onur plaketi takdim edildi.
Etkinlikte ayrıca yılın okurları olarak çocuk, genç ve yetişkin kategorisinde bir yıl boyunca en çok kitap okuyan kitapseverlere de ödül verildi. Siyavuşpaşa Çocuk Kütüphanesinden Süeda Çakır, bir yıl boyunca 383 kitap okuyarak çocuklar kategorisinde ikincilik elde etti.