100 yıllık Türkiye - Rusya ilişkilerine derinlemesine bakan kitap
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim denklemleri değiştirdi. Bölgede ve dünyada tansiyon yükselirken, Elif Hatun Kılıçbeyli'nin derlediği 100.Yılında Türkiye-Rusya İlişkileri - Çok Taraflı Gelişmeler kitabı olan biteni analiz etmek için derinlikli bir bakış açısı oluşturulmasına katkı sağlıyor...
Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılmasından kısa bir süre sonra Mustafa Kemal Atatürk, 26 Nisan 1920’de Meclis Başkanı sıfatıyla Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’e karşılıklı ilişki tesisi teklifi içeren bir mektup gönderdi. Bu mektubun tarihi, Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ni dolayısıyla da Rusya’yı tanıdığı tarih olarak kabul gördü.
Sovyet Dışişleri Komiseri Georgi Çiçerin, 3 Haziran 1920’de mektuba olumlu cevap verdi. Bu cevap da Türk-Rus diplomatik ilişkilerinin başlangıcı olarak kabul edildi.
100 YILDA TÜRKİYE - RUSYA İLİŞKİLERİ
Aradan koca bir asır geçti. Türkiye - Rusya ilişkilerin hem bölge için hem de dünya dengeleri açısından kritik öneme sahip. Elif Hatun Kılıçbeyli'nin derlediği 100.Yılında Türkiye-Rusya İlişkileri - Çok Taraflı Gelişmeler kitabı, Türkiye - Rusya ilişkilerine derinlemesine bir yaklaşım sunuyor.
Alanında uzman onlarca ismin de analizlerinin yer aldığı kitap Nika Yayınları'ndan çıktı.
SOĞUK SAVAŞ SONRASI RUSYA'NIN TEHDİT ALGISI
Kitapta, Diplomasi Araştırmaları Derneği üyesi Dr. Cihan Günyel'in kaleme aldığı "Soğuk savaş sonrası Rusya Federasyonu'nun tehdit algısı ve bu kapsamda NATO'yla olan ilişkilerin analizi" bölümü, yakın zamanda Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim göz önünde bulundurulduğunda ayrıca önem kazanıyor.
KİTABA KATKI SUNAN İSİMLER ŞÖYLE:
Onur Öymen, Alaeddin Yalçınkaya, Elif Hatun Kılıçbeyli, Ezgi Ediboğlu, Diplomasi Araştırmaları Derneği üyeleri Cihan Günyel ve Murat Jane, Cansu Saçı, Ertan Efegil, Fatma Anıl Öztop, Göktürk Tüysüzoğlu, Buket Önal, Dilara Mehmetoğlu, Pınar Yürür, Seval Şahin, Inga Olegovna Soçneva, Halil Burak Sakal, Şerife Özkan Nesimioğlu, Mehmet Erdoğan Elgin, Nadir Avşaroğlu, Bilge Durutürk, Olga Untila Kaplan.