100 yaşında bile genç beyin mümkün! "Beynini Keşfet"
Beynin yenilenmesinin yaşla ilgili olmadığı tespitinde bulunan Dr. Fikret Zengin, yazdığı 'Beynini Keşfet' adlı kitapla 100 yaşında bile sağlıklı bir beyne sahip olmanın yollarını anlatıyor. Zengin, beynin aktif olması; yani uyarılması, iyi beslenmesi, stresten korunması ve kişinin rahatlaması ve gevşemesine bağlı olduğunu söylüyor ve çözümleri sıralıyor.
Psikiyatrist Dr. Fikret Zengin, Baraka Yayınları'ndan çıkardığı 'Beynini Keşfet' adlı kitabında beyin konusunda çok önemli tespitlere yer veriyor. Sağlıklı bir beyin için neler yapılması gerektiğini maddeler halinde sıralayan Zengin, 100 yaşında bile sağlıklı bir beyne sahip olunabileceğini okuyucularına gösteriyor.
Beynin beslenmesi için
Beyindeki sinir hücrelerinin bozulmasıyla beyinde gerileme yaşandığını anlatan Fikret Zengin, kitabında beynin pozitif olarak sürekli uyarılması gerektiğini söylüyor ve sosyalleşme, iyi beslenme ve spora dikkat çekiyor. Sinir hücrelerinin gelişimi ve yenilenmesi için ise fosfatidil Serin, B vitamini, Omega 3, demir, fosfat, çinko, krom ve bakır elementlerini beynin gelişimi için olmazsa olmazlardan sayıyor. Ayrıca hormonlar, uyku düzeni, rahatlama egzersizleri ve sosyal çevrenin de önemli olduğuna vurgu yapıyor.
Sağlıklı beslenme ve aktivite önemli
Dr. Fikret Zengin, kitabında bu konuyla ilgili olarak, “Fiziksel zindeliğimizi beyin fitnesi tarafından etkileyebileceğimiz yaygın bir bilgidir. Ancak tıpkı fiziksel sağlığınız gibi, beyninizin sağlığı da elinizdedir. Beyin fitnesi bir yaş sorunu değil, bir faaliyet (aktivite- etkinlik) meselesidir. Zihinsel zindelik ve performansın yaşla ilgisi yoktur. Daha çok kişinin sağlıklı yaşama biçimi (sağlıklı beslenme, stresten uzak kalmasına, rahatlaması, gevşemesine ve nöroplastik potansiyelini teşvik etmesine ve nöroplastik potansiyelini elinde tutmasına bağlıdır. Bunları sağlayan herkes, yaşlılıkta da zihinsel olarak genç ve dinamik kalır.” diyor.
Spor şart
Kitapta spor ve beyin ilişkisini de ele alan Zengin, spor yaparken beynin daha fazla kan aldığını; bununla birlikte daha fazla oksijen ve enerji ile beslendiğinde dikkat çekiyor ve spor sayesinde daha iyi bir hafızaya sahip olabileceği tespitinde bulunuyor.
Tam hafızanın temel taşları
Beynini Keşfet adlı kitapta ayrıca, temel hafızanın en önemli unsurları, bedensel ve zihinsel birlik, sağlıklı beslenme, sosyal ilişkiler ağının kurulması, stresin azaltılması ve strese karşı koyma ve İyi bir uyku olarak gösteriliyor ve stresin beyin üzerinde ağır tahribatlar yarattığı belirtiliyor.
100 yaşında ama genç bir beyin
Kitabın ana konusu ise 100 yaşındaki bir kişi, genç bir beyine nasıl sahip olur? Zengin, bu konuyla ilgili kitabında şu cümleleri kuruyor: “Şimdiye kadar, araştırmacılar beynin artan yaşla birlikte küçüldüğüne ve yaklaşık yüzde 10 ila 15 oranında kaybolduğuna ve hücrelerin fonksiyonel istasyonları ortadan kalktığında beyinin yaşlandığına inanılırdı. Ama yapılan araştırmalar aksini gösterdi ki, bir gençlik çeşmesi kafanızda uyukluyor. Bu hücreleri korursanız, seksen yaşlarında bile olsanız yeni bir kişiyi kazanmanıza yardımcı olabilir.”
Dr. Fikret Zengin, konuyla ilgili olarak, “Gerçek olan şu ki, ne yaşlı ne de genç beyin hücreleri ölümsüz değil. Çevresel toksinler, bulaşıcı hastalıklar veya kalıcı stres beyne zarar verir. Araştırmacılara göre, stres hormonları sinir hücrelerini bile tamamen yok edebilir. Yani her gün bir veya diğer stres faktörü beynimize baskı yaparsa, önemli sinirleri kaybederiz.” diyor.
3 altın kural
Kitapta, uygun bir beyin için üç altın kural ise beyni daha sık kullanma, spor ve sağlıklı beslenme olarak gösteriliyor. Beynin sık kullanılmasına örnek olarak ise taksi şoförlerinin ve enstrüman çalanların beyin gölgelerinin genişlemesi gösteriliyor. Nedeni ise yeni sokak isimleri ve melodileri öğrenmek yeni sinir hücrelerinin büyümesi olarak gösteriliyor.
Dr.Fikret Zengin bu durumu, “Zinde bir beyin için önemli olan, seyahat etmek veya yeni arkadaşlar edinmek gibi birçok çeşidi vardır. Burada önemli olan sinir hücrelerinin uyarılmasıdır. Bu okuyarak, bulmaca ve sudoku çözerek, tartışmalı konuları izleyerek, tavla ve satranç oynayarak yapılabilir. Böylelikle 100 yaşında olabilirsiniz ama beyininiz genç kalabilir.” sözleriyle özetliyor.
Sık seks, akıllı beyin!
Kitapta ayrıca seks ve beyin ilişkisi de ele alınıyor. Oxford Üniversitesi araştırmacılarının seksin beyin ve performans üzerindeki olumlu etkisine vurgu yaptıkları hatırlatılıyor ve sık sık seks yapmanın daha akıllı bir beyine giden yol olduğu gösteriliyor.