Kayyum Ne Demek? Tdk'ya Göre Kayyum Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kayyum, Türkçede çok sık kullanılan bir kelimedir. Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kayyum, vasi gibidir. Vasi gibi vesayet organlarından biri konumundadır. Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.
Kayyum Ne Demek?
Kayyum, bir kamu görevlisidir. Bir diğer anlamı ise yüksek mal memuru olarak ifade edilebilir. Eğer kayyum ile alakalı bir şikayette bulunulacaksa o zaman defterdarlık ya da mal müdürlüklerine yapılması gerekmektedir. Eğer bir şirkete veya kuruma kayyum ataması yapılacaksa o zaman ortada bir usulsüzlük olması gerekir.
TDK'ya Göre Kayyum Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kayyum atamasının yapılması için ortada usulsüzlük olması gerekir. Kayyumun görevine kayyumluk denmektedir. Kayyumluk görevi kayyumlara mahkemelerce verilir. Kayyumlar, bir makamda usulsüz bir durum olması halinde geçici bir süreliğine makama atanmaktadır. Burada makam için yapılması gereken görev ve sorumlulukları belli bir süre kayyum yerine getirir.
Kayyum görevleri mahkemelerce atanır. Bu görev kayyumun atandığı makam ile sınırlıdır. Kayyum görevleri yanında makamda ne kadar süre kalacağı da mahkemece belirlenmektedir. Kayyum kelimesi Arapçadan dilimize yerleşmiş olan bir kelimedir. Dilimizde çok sık kullanılan bu kelimenin TDK'ya göre iki farklı anlamı bulunur. Bir anlamı cami hademesidir. Diğer bir anlamı ise bir mal ya da işin yönetilmesi ya da yapılması adına görevlendirilen kimse anlamına gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Guns N' Roses İstanbul Konseri Tarihi ve Bilet Fiyatları: Guns N' Roses İstanbul Konseri Ne Zaman, Biletler Satışa Çıktı mı?
Anita Taylor'ın 'Moonraker' sergisi VISION ART PLATFORM'da!
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları