Kasırga Nedir, Nasıl Oluşur? Kasırgalara Neden Hep Kadın İsmi Verilir?
Kasırga, dünyanın en şiddetli rüzgarları arasında bulunmaktadır. Tropik bir doğa olayı olarak görülen kasırga, bireyin hayatını olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilmektedir. 27 dereceye yakın hava sıcaklıklarında, kasırgalar etkilerini göstermektedir. Kasırga okyanuslarda ve denizlerde meydana gelmektedir. Kasırgaların oluşma nedeni, yüksek basınçlı merkezden alçak basınçlı merkeze doğru hızlı hava hareketi olmaktadır.
Kasırga Nedir?
Saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgara kasırga denilmektedir. Sıcak denizlerde meydana gelen kasırga, başka rüzgar felaketlerine yol açabilmektedir. En yıkıcı ve tehlikeli tropik fırtınalardan biri olan kasırga, sıcak sular üzerinde ortaya çıkmaktadır. Çoğu kasırga Meksika Körfezi ve Antil Deniz'inde oluşmaktadır.
Kasırga Nasıl Oluşur?
Kasırgaların oluşabilmesi için düşük hava basıncı, sıcaklıklar, tropik rüzgarlar ve nemli okyanus havası gerekmektedir. Kasırgalar Haziran'dan Kasım ayına kadar oluşmakta olup su buharının yoğunlaştığı ısı enerjisi ile beslenmektedir. Okyanus yüzeyindeki nemli ve ılık hava hızla yükselmeye başlamaktadır. Ilık hava yükseldikçe içindeki su buharı yoğunlaşarak fırtına bulutları meydana gelmektedir. Isının yukarıdaki havayı ısıtması ve yükselmesi sonucu, kasırga meydana gelmektedir.
Kasırgalara Neden Hep Kadın İsmi Verilir?
Kasırgalara kadın ismi verilmesinin nedeni, tahmin edilmeleri ve keşfedilmelerinin zor olması olarak görülmektedir. Özellikle ne zaman ve ne kadar zarar vereceklerinin belli olmaması, kasırgalara kadın ismi verilmesine neden olmaktadır.
Kasırga En Çok Hangi İklimde Görülür?
Tropikal iklim kuşağında bulunan bütün sıcak denizlerde kasırga görülmektedir. Bu doğal afete en fazla Ağustos ve Eylül aylarında rastlanmaktadır.
Kasırga En Çok Hangi Bölgede Görülür?
Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları Karayipler'in batısında görülmektedir. Aynı zamanda Orta Amerika kıyılarının açıklarında, Büyük Okyanus'ta ve Meksika Körfezi'nde de kasırgalara rastlanmaktadır. Ülkemizde çok büyük kasırgalar görülmemekle birlikte daha çok Marmara Bölgesi'nde kasırga görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı