hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efes Müzesi'nde tarihi eser sayısı 5'e katlandı

    Efes Müzesinde tarihi eser sayısı 5e katlandı
    expand

    Teşhir ve tanziminin yenilenmesi amacıyla 2012 yılında geçici olarak kapatılan ve geçen ay Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yeniden açılışı yapılan Efes Müzesi'nde sergilenen tarihi eser sayısı, önceki haline göre yaklaşık 5 kat arttırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yenilenen müzenin kapıları, bu kez Anadolu Ajansı için açıldı. Baştan aşağıya yenilenen, eserleri ve buluntuları ön plana çıkaran renklerin ve aydınlatmaların tercih edildiği müzeye yeni salonlar da eklendi. Daha önce sergilenmemiş 3 binden fazla buluntu da müzedeki yerini aldı.

    Müzenin müdür vekili Halil Bölge,  yaptığı açıklamada, müzenin girişine, Efes'in milattan önce 7 binli yıllarda yapısallaşması ve çağlar boyu değişimini anlatan bir tanıtım filminin gösterildiği bilgilendirme salonu yapıldığını söyledi. Çeşme buluntuları salonuna geçildiğini aktaran Bölge, burada da Efes kazılarında ortaya çıkarılan su çeşmelerindeki heykeller ile Efes antik
    kentinin su yollarıyla ilgili bir planın sergilendiğini ifade etti.

    "En değerlileri Artemis heykelleri"

    Halil Bölge, Efes antik kentinde "Yamaç Evler" diye bilinen, zenginlerin yaşadığı tahmin edilen evlerde bulunan kalıntıların ilk kez bu kadar geniş kapsamlı sergilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

    Efes Müzesinde tarihi eser sayısı 5e katlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yamaç Evler, buluntu salonumuzda müzenin en önemli eserlerinden biri olan fil dişinden yapılmış, çok küçük parçalardan oluşan ve bu parçaların tek tek bir araya getirilerek restore edilmesiyle tamamlanmış, İmparator Traian'ın barbarlara karşı savaşa hazırlık sahnesini içeren bir friz bulunmakta. En değerli eserimiz, 'Efes' denildiğinde insanların aklına gelen dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen 'Artemis Tapınağı'nın simgesi 'Büyük ve Güzel Artemis
    Heykelleri'dir. Bu iki eserimiz şu an içinde bulunduğumuz salonda sergileniyor.

    Efes Müzesinde tarihi eser sayısı 5e katlandı

    Eski müzede Artemis Tapınağı buluntuları pek sergilenmemişti. Bu müzede, Artemis salonunda yaklaşık 400 kadar Artemis Tapınağı buluntusu sergiliyoruz." Müzede, arkeolojik kazılarda bulunan veya satın alma ya da bağış yoluyla kazandırılan 3 binden fazla sikkenin kronolojik sırasına göre sergilendiğini anlatan Bölge, "Yeni müzemizde eskisine oranla teşhir edilen
    arkeolojik eser sayısı yaklaşık 5 kat arttı. Daha önce 800-900 olan eser sayısı, şu an 4 bin civarında. Ayrıca müzeye yeni bir salon ilave ettik. Bu salonda Efes ören yerinin milattan önce 7 binli yıllardan başlayan tarih akışında Bizans dönemine kadar gelen bulgular sergileniyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Efes Müzesinde tarihi eser sayısı 5e katlandı

    Halil Bölge, müzeye gelenlerin Efes'teki 8 bin yıllık tarihin tüm dokularını, Efes halkının nasıl yaşadığını, nelere ilgi duyduğunu, eski çağlardaki moda kültürünü, tıp biliminin geçmişi ve günümüzle bağlantısını, ana tanrıça kültürünün Anadolu'da nasıl yayıldığını ve günümüze kadar nasıl geldiğini görebileceğini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow