hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yoko Ono'dan 'Açık Şehir'

    Yoko Onodan Açık Şehir
    expand

    Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri 1960'lara damgasını vurmuş, sanatçı, şair, müzisyen Yoko Ono'nun 'Açık Şehir' başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoko Ono sanatta yerleşik kalıplara karşı olan ve gündelik yaşama dair herşeyi sanata konu edinen 'Fluxus hareketinin' öncüleri arasında.
     
    Sanatçının 'su', 'gökyüzü', 'doğa' motifleri ve 'barış' temalı 9 farklı yerleştirmesi izleyiciyi serginin bir parçası olmaya davet ediyor.
     
    Sergiyi gezerken barış simgeleri ile bir tabutu renklendirebilir, Japon dua geleneğinin yeniden canlandırıldığı dilek ağacına dileğinizi asabilir, Ono'nun el fenerini arka arkaya yakıp söndürerek verdiği 'Seni Seviyorum' mesajını alabilirsiniz. Yoko Ono sergiye yerleştirilen bir telefondan da her an sizi arayabilir.
     
    Kırık seramik nesneleri onarma

    Ono ziyaretçileri kırık seramik nesneleri galeride bir masaya oturup onarmaya davet ediyor. Ono, bu isiyle metafor yaratabilme kapasitemize sesleniyor:
    Kırılma ve onarma, düşmanlık ve sevgi, savaş ve barış.
     
    Ölümü yeni bir hayat olarak gören Yoko Ono'nun 50 tabut içinden filizlenen zeytin ağaçları ise söze gerek bırakmıyor.
     
    Yoko Ono'ya ilişkin en çarpıcı tanım 1969 yılında evlendiği ünlü müzisyen John Lennon'a ait:  "Dünyanın en ünlü tanınmayan sanatçısı: Herkes ismini bilir ama kimse ne yaptığını bilmez.'
     
    Özellikle 1960'lardan itibaren barış ve insan hakları alanında etkin bir aktivist olarak dikkat çeken Ono'nun politik ve radikal tavrını günümüzde de sürdürdüğü görülüyor. Sanatçı, 2002 yılından bu yana kendi adını taşıyan bir barış ödülü veriyor.
     
    Yoko Ono'nun 'Açık Şehir' sergisi 30 Haziran'a kadar Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri de gezilebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow