hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teslime Nesrin baskılara "teslim" oldu

    Teslime Nesrin baskılara  teslim oldu
    expand

    Sürgündeki Bangladeşli yazar Teslime Nesrin, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada çok mutsuz olduğunu ve burada daha fazla yaşayamayacağını söyleyerek Hindistan'dan ayrılma kararı aldığını bildirdi.

    Sağlık problemleri gittikçe ciddileşen yazar, 4 aydır gizli bir yerde saklanıyor. Uzun süredir kimseyle görüştürülmeyen Nesrin Müslüman gruplar tarafından şiddetli biçimde protesto ediliyordu.
     
    Bu nedenle güvenliği sağlamakta garanti veremeyen Hint polis teşkilatı yazarı dört yıldır yaşadığı Kolkota'daki evinden ayrılmaya ve gizli bir yere götürmeye ikna etmişti.

    Yeni Delhi'de güvenli bir eve yerleştirilen Nesrin, sadece bir cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve televizyonla birlikte 4 aydır tek başına yaşıyor.
     
    Reuters'i telefonla aradı
     
    Sağlık sorunları olan 49 yaşındaki yazarın kimseyle görüşmesine izin verilmediği için tedavisiyle ilgilenebilecek bir kardiyologun kontrolünde olmadığı ve kalbiyle ilgili ciddi sorunlar yaşadığı belirtiliyor.

    Reuters Haber Ajansı'na telefonla bilgi veren yazarın durumum iyi değil acil olarak tedavi altına alınmam gerekiyor dediği bildirildi.

    Nesrin hakkında 1994 yılında Bangladeş'te bir mahkeme tarafından "Utanç" adlı kitabında kasıtlı olarak ve kötü niyetle Müslümanların dini duygularını incittiği gerekçesiyle verilen kararın ardından ülkesini terketmek zorunda kalmıştı.
     
    Kilitli kalmaktan mutsuz

    Yazar, son zamanlarda kan basıncının aşırı yükselmesi nedeniyle aşırı dozda ilaçlarla tedavi ediliyordu.  Hayatı boyunca yüksek tansiyon problemi olduğunu söyleyen Nesrin'in Reuters'e "Burada kilitli olmam bundan çok daha kötü" dediği bildirildi.

    Hindistan'daki aşırı dinci grupların tepkilerine rağmen vizesini düzenli olarak yenileyen Nesrin'in evden ayrılmasına izin verilmiyordu.
     
    Sarkozy'yle de görüştürmediler
     
    Bu şekilde daha fazla yaşayamayacağını söyleyen Nesrin, Fransa ya da Almanya'ya gitmeyi planlıyor. Geçen ocak ayında Hindistan'a gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy'nin de Nesrin'i ziyaret etmek istediği ancak Hindistanlı yetkililerin güvenlik nedeniyle buna onay vermediği de bildirildi.

    Booker ödüllü yazar Arundhati Roy'un da aralarında bulunduğu birçok Hindistanlı yazar, ülkenin hükümetini Nesrin için gerekenleri yapmamakla suçluyor.

    Kolkata'ya gelmeden önce bir süre Avrupa'da yaşayan Nesrin, 1994 yılında Avrupa Parlamentosu'ndan düşünce özgürlüğü için Sakharov Ödülü almıştı.
     
    P.E.N endişeliydi

    Uluslararası P.E.N. Batı Bengal'de bulunan Kalkuta'daki aşırı dincilerin şiddetli protestolarıyla karşılaştıktan sonra hükümet tarafindan koruma altına alınan Bangladeşli yazar Teslime Nesrin in güvencesi konusunda ciddi endişe duyduğunu bildirmişti.
     
    Teslime Nesrin laiklik ve kadın hakları konusunda verdigi mücadele nedeniyle Türkiye P.E.N Merkezi Yürütme Kurulu'nun 24 Kasım 2007 tarihinde aldığı kararla Turkiye P.E.N Merkezi Onur Üyesi seçilmişti.
     
    Geçen yaz saldırıya uğramıştı

    'Dinlerin kadına baskı yaptığı' eleştirisiyle nefret toplayan yazar, Teulgu diline çevrilen Şodh (İntikam) adlı romanının Andhra Pradeş eyaletinin başkenti Haydarabad'daki tanıtımında İslamcıların hışmına uğramıştı.

    Aralarında üç milletvekilinin de bulunduğu 100 kişilik Müslümanların Birliği Meclisi üyeleri, salondaki sandalyeleri savurup vazoları kırmış, Nesrin'in üzerine kitap ve çanta fırlatmıştı. Organizatörler kalkan olsa da başından hafif yaralanan Nesrin polis korumasında bölgeden uzaklaştırılabilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow