Özgür Üniversite'de güz dönemi başlıyor!
İstanbul Özgür Üniversite'de üç ay sürecek güz dönemi seminerleri, 22 Ekim Cumartesi saat 15.00'te Fikret Başkaya'nın "Neden Yeni Paradigma Zamanı?" başlıklı semineri ile başlıyor.
Önceki dönemler de olduğu gibi bu dönemde seminer programı birbirinden ilgi çekici dersler içeriyor.
Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı çatısı altında kolektif bilinçle çalışmalarını sürdüren Özgür Üniversite’de bu dönemde felsefe, tarih, siyaset, politika, edebiyat, resim, fotoğraf, film analizi gibi seminerler verilecek.
Dolu dolu program
İstiklal Caddesi, Kumbaracı Yokuşu'nda faaliyetlerini sürdüren Özgür Üniversite, 22 Ekim Cumartesi günü Fikret Başkaya’nın "Neden Yeni Paradigma Zamanı?” başlıklı semineri ile Güz dönemine başlayacak.
Bu dönemin en ilgi gören seminerleri arasında olacak olan Sungur Savran ve Ahmet Tonak’ın birlikte yürütecekleri “Kapital Okuma Semineri” ve Ali Şimşek’in geçen dönemde yoğun ilgi gören “Bir Film Nasıl Okunur?” seminerleri de yer alacak.
Cumartesi seminerlerinin bu dönemki konu başlığı ise, “Kürt Sorunu Nereden Nereye?”olacak. Cumartesi seminerleri dizisi içerisinde İsmail Beşikçi, Faik Bulut, Sinan Çiftyürek, Erdoğan Aydın, Şiar Rişvanoğlu gibi isimler konuyu tartışacak.
Güz dönemi boyunca seminer verecek bazı isimler şöyle: Güncel Gelişmeler ve Marksizm- Demir Küçükaydın, Politik İktisat ve Eleştirisi- Kurtar Tanyılmaz, Toplumsal Hareketler: Tarih, Teori ve Deneyim- Doğan Çetinkaya, Rejimler- Ayça Söylemez/ Süleyman Arıoğlu/ Gün Zileli.
Bu seminerlerin yanı sıra atölye şeklinde devam eden Haydar Özay ile resim, Levent Safalı ile felsefe, Ali Naki Gündoğru ve Galip Kılıç’ın verdikleri Mitos'dan Logos’a ve Cengiz Gündoğdu’nun Hayat Dersleri, Fotoğraf Atölyesi gibi çalışmalarda yer alacak.
Kayıtlar devam ediyor
Her dönem çalışmaları yoğun ilgi ile takip edilen Özgür Üniversite’nin faaliyetleri, yayınları ve ders programı hakkında daha fazla ayrıntıyı www.ozguruniversite.org internet sitesinden ya da (0212) 292 77 40 numaralı telefondan edinebilirsiniz.
PROGRAM
Açılış semineri
"Neden yeni paradigma zamanı?"
Konuşmacı: Fikret Başkaya
Tarih: T22 Ekim Cumartesi
Saat: 15.00
24 Ekim Pazartesi günü program başlayacak.
Pazartesi: 19.00 - 21.00
* Güncel Gelişmeler ve Marksizm / Demir Küçükaydın
Bu seminer dizisinde her hafta, güncel ekonomik, politik, kültürel, edebi gelişmelerden en önemli görülen bir ya da birkaçı Marksist bakış açısıyla değerlendirmeye çalışılacak. Böylece, Marksist yöntemin pratik uygulamalarla kavranılması ve geliştirilmesi hedefleniyor.
Özellikle olayları analiz etmeye yarayan kavramlar üzerinde durularak, olup bitenlerin kimler için ne anlama geldiği tartışılmaya çalışılacak. Bu çerçevede şekillenecek seminer dizisinin sunumlar, tartışmalar ve katılımcıların daha fazla katkıları ile interaktif bir çalışma olmasına özen gösterilecek.
Pazartesi: 19.00 - 21.00
* Resim Atölyesi / Haydar Özay
Özgür Üniversite Resim Atölyesi, yeni öğrenci katılımlarıyla desen ve yağlı boya çalışmalarına devam edecek.
Çarşamba: 19.00 - 21.00
* Kapital Okuma Semineri / Sungur Savran - E. Ahmet Tonak
2008’de patlak veren ve günümüzde yeniden derinleşmeye başlayan dünya çapındaki ekonomik kriz, burjuva düşünce aleminde dahi Karl Marx’ın kapitalizm eleştirisini güncel hale getirmiş bulunuyor. Tam da bu dönemde Marx’ın kapitalizmi derinlemesine tahlil ettiği temel yapıtı Kapital’in titiz biçimde hazırlanmış yeni bir basımı yayınlanmış durumda.
Özgür Üniversite'de 2010 Sonbaharı'nda Kapital konusunda bir ilk seminer yapılmıştı. Bu seferki seminer farklı bir ilkeye dayanacak. Bu kez seminere Kapital'den her hafta belirlenmiş bir bölümü okuyanlar katılabilecek. Okumayanlar için seminer bir anlam ifade etmeyecek, çünkü düzey okuyanların ihtiyaçlarına göre belirlenecek.
Seminerde Kapital’in kendisi dışında başka kaynaklar da kullanılacak. Bunların arasında Sungur Savran ve E. Ahmet Tonak ile Nail Satlıgan’ın Marksist iktisat alanındaki bazı yazılarını biraraya getiren "Kapital’in İzinde" başlıklı derleme kitap var. David Harvey’in uzun yıllardır verdiği Kapital okuma seminerlerinin notlarından oluşmuş "Marx’ın Kapital’i İçin Kılavuz" başlıklı çalışması var. Zaman zaman başka kaynaklar da tavsiye edilecek.
Kapital’in birinci cildiyle sınırlı bir okumanın Marx’ın teorik çerçevesinin bütünsel olarak kavranması bakımından yeterli olmadığından sonbahar döneminde 1'inci cilt üzerinde yoğunlaşıldıktan sonra bahar aylarında da 2'nci ve 3'üncü ciltleri ele alınacak.
Çarşamba: 19.00 - 21.00
* Politik iktisat ve eleştirisi / Kurtar Tanyılmaz
Bu seminerde kapitalist bir toplumu farklı bakış açılarından analiz eden çeşitli yaklaşımların karşılaştırmalı ve eleştirel olarak ele alınması amaçlanıyor. Bu seminer boyunca toplumsal değişme, değer, mülkiyet, devlet, özgürlük gibi kavramlar kapitalizmle birlikte ortaya çıkan çeşitli toplumsal sınıf ve kesimlerin (üretim araçlarının sahipleri, üretimin örgütlenmesi ve yönetiminden sorumlu olanlar ve doğrudan üreticiler) aralarındaki güç ilişkileri ışığında açıklanacak. Söz konusu yaklaşımların temel varsayımları, önermeleri ve politik çıkarsamaları günümüz kapitalizminden somut örneklerle tartışılacak.
Ders planı
Hafta - Konular
1. Hafta - Politik İktisat ve Eleştirisi nedir, neden önemlidir? (Toplumsal değişim ve üretim sürecinin genel unsurları üzerine farklı yaklaşımlar) (değer teorisi, üretim süreci, sermaye birikimi, kriz, devlet, dış ticaret boyutları ile)
2. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 1: Adam Smith ve öznel değer teorisi
3. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 1: Adam Smith ve öznel değer teorisi
4. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 2: David Ricardo ve üretim maliyetlerine dayalı değer teorisi
5. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 2: David Ricardo ve üretim maliyetlerine dayalı değer teorisi
6. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 3: Karl Marx ve soyut emek değer teorisi
7. Hafta - Kapitalizmde toplumsal değişimi açıklamak- 3: Karl Marx ve soyut emek değer teorisi
8. Hafta - Mevcut yaklaşımların günümüzdeki temsilcileri ve güncel gelişmelere dair yorumlarının tartışılması- 1
9. Hafta - Mevcut yaklaşımların günümüzdeki temsilcileri ve güncel gelişmelere dair yorumlarının tartışılması- 2
Çarşamba: 19.00 - 21.30
* Davud'un Sapanı ya da Hume'un Çatalı / Levent Safalı
David Hume'un felsefe tarihindeki önemini anlamak isteyenler 'Goliath' adlı devi bir taş parçası ile yere seren çelimsiz Davud'un hikayesini okumalı. Zırhlı bir devin karşısına elinde sapanıyla çıkan ince yapılı genç, onu en zayıf yerinden vurmuş ve yeni bir kader çizgisi yaratmıştır.
İskoçyalı Davut (Hume) ise, felsefe tarihinin devlerini "Hume Çatalı"na koyduğu "nedensellik" taşı ile yerle bir etmiştir. Hume'dan sonra felsefe, yatağını değiştirmiş bir nehir gibi başka mecralara akmaya başlar. Bunun farkında olanların belki de ilki Kant'tır. Ondan, "Beni dogmatik uykularımdan uyandırdı" diyerek övgüyle bahseder.
Bu dönem, Hume'un "İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme" isimli kitabı takip edilecek.
* Akıl Var Mantık Var / Levent Safalı
Bu derste öğrencilere 'düşünme' öğretilecek.
Perşembe: 19.00 – 21.00
* Toplumsal Hareketler: Tarih, Teori ve Deneyim / Y. Doğan Çetinkaya
Bu dersin amacı toplumsal hareketlerin tarih boyunca ne şekillerde ortaya çıktığı üzerinde durmak ve ardından bu alanda üretilen bilgi birikimini analiz etmektir. Bu noktada insanlık tarihinde ezilenlerin de siyasal süreçler ve iktisadi yapılar gibi bir yeri olduğu üzerinde durulacaktır. Ezilenlerin hem tarihin hem de günümüz siyasetinin özneleri olarak ortaya çıkışı, toplumsal hareketler üzerine üretilmiş kuramlar ve bunların siyasal toplumsal bağlamı irdelenecek.
Dersin son haftalarında ise Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden deneyimler üzerinde durularak bunların toplumsal hareketler tarihi içindeki yerleri ve bu alanda üretilen teorilerle ilişkileri değerlendirilecek. Dersin bu kısmında incelenen deneyimle ilişkili olarak misafir araştırmacılar davet edilecek ve derinlemesine bir tartışma yürütülecek.
Okuma:
* Y. Doğan Çetinkaya (Der.), Toplumsal Hareketler: Tarih, Teori ve Deneyim, İstanbul: İletişim Yayınları, 2008.
* William G. Martin, Toplumsal Hareketler 1750-2005, İstanbul: Versus Kitap, 2009.
* Charles Tilly, Toplumsal Hareketler, İstanbul: Babil Yayınları, 2008.
* Kenan Çayır (Der.), Yeni Sosyal Hareketler, İstanbul: Kaknüs Yayınları, 1999.
Perşembe: 19.00 – 21.00
* Mitos'tan Logos'a Kadim Bilgelikte Hikmet ve İrfan Geleneği / A. Naki Gündoğdu - Galip Kılıç
"Sahip olunan bilgiler yaşayış biçimimizi belirler ve yaşayış biçimimiz sahip olduğumuz ve olacağımız bilgileri belirler. Günümüz insanı, özellikle iletişimin her noktaya ulaşmasıyla tek bir zihinsel forma bürünmüş aynı tür alışkanlıklara sevk edilmiş ve hayvan sürüleri gibi güdülmüştür." Seminerde, bu formları dışlayarak bir bilinçlilik hali elde edilebileceği, bunun da 'mitos' ile olacağı gösterilemeye çalışılacak.
Cumartesi: 13.00
* İstanbul'u Gezerken / Faik Gür
İmparatorluklar başkenti İstanbul’un önemli bir bölümü yıl boyunca toplam 7 ayrı gezide tanıtılmaya çalışılacak. Geziler ayda bir kez havaların uygun olduğu bir cumartesi günü sabah 11’de başlayıp öğleden sonra 16’da sona erecek. Gezi detaylarının katılımcılarla paylaşılacağı ilk buluşma 29 Ekim Cumartesi günü saat 13'te yapılacak.
Genel gezi konuları:
1- İstanbul ve Saraylar I- Topkapı
2- İstanbul ve Meydanlar- Sultanahmet Meydanı ve Divan Yolu
3- İstanbul ve Saraylar II- Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı
4- İstanbul ve İbadethaneler I- Ayasofya ve Süleymaniye
5- İstanbul ve İbadethaneler II- Kariye Müzesi
6- İstanbul ve Mahalleler- Fener-Balat
7- İstanbul ve Konaklar- Yalılar
Cumartesi: 15.30 - 17.30
Cumartesi Seminerleri...
* Kürt Sorunu Nereden Nereye?
İsmail Beşikçi - Faik Bulut - Sinan Çiftyürek - Erdoğan Aydın- Şiar Rişvanoğlu
Söyleşi...
"Oburluk Çağı" / Yıldız Silier
Cumartesi: 19.00 - 21.030
* Bir Film Nasıl Okunur? / Ali Şimşek
8 haftalık atölyede, Vertov’un "Kameralı Adam", Godard’ın "Serseri Aşıklar" ve Scorsese’in "Taksi Şoförü" filmleri merkez olmak üzere filmler ve yönetmenler üzerinden ideoloji, politika, modernizm, postmodernizm, kültür ve 1920’li yıllardan 1960 ve 1970’li yılların sarsıcı atmosferine sanat ve edebiyatı da kuşatan geniş bir okuma yapılacak.
Atölyeye konu olacak yönetmenler ise şöyle: Welles, Ford, Kubrick, Godard, Bunuel, Tarkovski, Fellini, Wenders, Angelapulos, Eisenstein, Renoir, Spielberg, Ozu, Antonioni.
Konu Başlıkları:
- Melodram nedir, kahramanın yükselişi ve düşüşü, küçük insanın hıncı, western
- Canavar kente direnen küçük kirli tırnaklı Raskolnikovlar
- Dostoyevski kahramanları
- Hollywood üzerinden üç çizgi: Liberalizm, Muhafazakarlık ve Sosyalizm
- Gotik, İroni ve Trajik görme, gör(e)meme ve gösterge analizi
- Kadrajlanan bir plastik poşet neden yalnız bir poşet olarak algılanır?
- Plastiğin yalnızlığı nedir?
- 60’ların “yerli” kıyafetleri giymiş Beat, Hippy kuşağı neden babaları gibi takım elbise giymek istemedi?
- Vietnam Savaşı ne tür kırılmalar yarattı?
- Shakespeare ve Homeros ile yarışan iki serserinin aşkı ve devrim!
- Yeni Dalga, Marksizm Varoluşçuluk, Kafka
- Sartre ve Camus, Paris kaldırımlarını nasıl kadrajladı?
- Gerçekten de polislere fırlatılacak kaldırım taşlarının altı kumsal mıydı?
- Bohem Paris sokaklarından New York’un korkutucu caddelerine yükselen bir hınç ve yaklaşan Reagan, Özal ve 1980'ler
Cumartesi: 18.30 - 20.30
* Fotoğraf Atölyesi / Gençer Yurttaş
Özgür Üniversite Fotoğraf Atölyesi, fotoğraf üretebilecek temel ekipmana sahip katılımcılara yönelik. Atölye kapsamında, fotoğraf alanında düşünsel altyapının geliştirilmesine katkı sağlayacak okumalar sürerken, daha önce üretilmiş örnekler incelenecek ve katılımcıların, fotoğraf yapma pratiğini geliştirecek küçük çekimler yapılarak atölyeye devam edilecektir.
Atölyede, katılımcılar tarafından belirlenecek konuların projelendirilip, çekimleri gerçekleştirildikten sonra sergilenebilecek bir hale getirilmesi amaçlanıyor. Kayıt için katılımcılardan çekimleri gerçekleştirebilecek zaman ve daha önce çekmiş oldukları 5 fotoğraf isteniyor. Atölye kontenjanı 10 kişiyle sınırlı.
Pazar: 15.00 - 17.00
* Rejimler / Ayça Söylemez - Süleyman Arıoğlu - Gün Zileli
- Liberal demokrasiler, dünü, bugünü, ABD ve İngiltere’deki iki partili rejimler
- Tek partili reel sosyalist rejimler, Stalinist rejim
- Faşist rejimler, İtalya, Almanya, İspanya, Portekiz
- Askeri darbeli faşist ya da faşizan rejimler: Yunanistan, Arjantin, Şili, Türkiye vb.
- Tek partili modernist rejimler, Kemalist Türkiye
- Tek partili Baas rejimleri: Mısır, Suriye, Libya vb.
- Parlamentolu baskı rejimleri: Güney asya ve Latin Amerika rejimleri; 12 Eylül rejimi, askeri vesayet rejimleri; AKP Türkiyesi, Ergenekon mevzuu
- Rejimler ve hukuk, yargı
- Devletin sürekliliği ve rejimler
- Genel toparlama ve tartışma
Devam eden atölyeler:
* Hayat Dersleri
Cengiz Gündoğdu / Cuma: 19.30 - 21.50
* Felsefi düşünmenin insanlığa çağrısı ve armağanını seslendiren dilin karakterlerini okumaya, yazmaya, onu yeniden seslendirmeye dair bir atölye çalışması...
Erkut Sezgin / Cumartesi: 15.00 - 17.00
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak