Özgür Üniversite programı
İstanbul Özgür Üniversite’nin 3 Ay sürecek Bahar Dönemi, 23 Mart Cumartesi günü Mustafa Sönmez’in “Küresel Kriz Karşısında Türkiye Kapitalizmi: Kırılganlıklar, Trendler” başlıklı semineriyle açılacak.
Açılış Semineri
Küresel Kriz Karşısında Türkiye Kapitalizmi: Kırılganlıklar, Trendler
Konuşmacı
Mustafa Sönmez
Tarih
23 Mart Cumartesi Saat:15.00
Yer: İstanbul Özgür Üniversite
Program
Pazartesi - 19.00 - 21.00
Kapitalist Düzenleme Kriz ve Devlet
İzzettin Önder
- Kapitalist Düzenleme, Birikim Rejimi ve Kriz
- Emperyalizm ve Ülkelerarası Farklılıklar
- Türkiye'nin Gelişimi, Krize ve Emperyalizmle Sürüklenişi
- Sermaye Birikimi Sürecinde Devlet Teorileri ve İktisat Politikaları
Pazartesi - 19.00 - 21.00
Fotoğraf Atölyesi
Gençer Yurttaş
Özgür Üniversite Fotoğraf Atölyesi, fotoğraf üretebilecek temel ekipmana sahip katılımcılara yöneliktir. Özgür Üniversite Fotoğraf Atölyesi, atölye katılımcıları tarafından belirlenecek konuların projelendirilip, çekimleri gerçekleştirildikten sonra sergilenebilecek bir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Atölyeye kayıt için katılımcılardan bu çekimleri gerçekleştirebilecek zaman, daha önce çekmiş oldukları beş fotoğraf istenmektedir.
Salı - 19.00 - 21.00
Üretim Teknolojileri Savaş Teknolojileri Etkileşimi
Alâeddin Şenel
Özet: Üretim Teknolojileri ile Savaş Teknolojilerinin geliştirilmesi, organik evrimdeki köklerinden başlatılıp kapitalist endüstri toplumunun başlarına dek tarihsel perspektif içinde, haftada ikişer saten 8 haftada işlenecektir. Çağımızın üretim ve savaş teknolojileri ile onların etkileşimine girilemeyecek. Konunun içeriğinin ayrıntıları, haftalara dağıtılan bölümleriyle aşağıda belirtilmiştir:
I. Hafta: Sistemli olarak maddesel ve simgesel araçlar yapıp geliştiren canlıya (insana) varacak canlının organik (biyolojik) evrimsel fizyolojik ve psikolojik kazanımları.
II. Hafta: İnsanlığın maddesel ve simgesel araçlarının, insanın kültürel evrimiyle avcılık ve toplayıcılık geçim etkinliklerinde üretici ve yok edici kullanımları.
III. Toplayıcı kadınların insanlığı üretici yaşam biçimine geçirmesiyle, kadınların bitkisel besin üretiminde erkeklerin hayvansal besin üretiminde uzmanlaşmaları üzerine kültürel evrimin yerleşik çiftçi topluluklar ile göçebe çoban topluluklar olarak topluluklararası farklılaşmaya uğrayışı.
IV. Yerleşik çiftçi- Göçebe çoban topluluklararası savaşçı ilişkilerin talan-yağma-haraç-vergi evrelerinden geçirilerek, eşitlikçi (ilkel) yalın topluluktan eşitsizlikçi, sınıflı uygar toplum düzenine girilişi.
V. Üretim ve savaş teknolojilerinin geliştirilmesiyle göçebe barbar-yerleşik (kentli) uygar toplumlar arası ilişkilerin ve etkileşimin yol açtığı savaş teknolojilerindeki devrimci yeniliklere koşut olarak gelişen toplumlar arası savaşçı ilişkiler: Tunç savaş araçları teknolojiyle donanmış "barbar" akınları; demir savaş teknolojisine sahip barbar akınları; atlı (süvari) akınları; ağıt atlı (zırhlı) şövalye savaş teknolojisi ve bunların üterim teknolojisine etkileri.
VI. Tarihte ve çağımızda üretim teknolojilerinin savaş teknolojilerine dönüştürülebilip dönüştürülemeyeceği (seminer izleyicileri arası) tartışması.
VII. Kapitalist endüstri üretimi, bilimsel düşünüş ve teknolojiler bağlantısı ve ateşli silahlar savaş teknolojilerinin toplumsal, siyasal düzene ve üretim ilişkilerine etkileri.
VIII. Eksik kalan konuları tamamlama ve (izleyicilerle birlikte) genel tartışma.
Kaynakça:
- William H. McNeill, Dünya Tarihi, (İmge Yayınları)
- Alâeddin Şenel, Siyasal Düşünceler Tarihi (Bilim ve Sanat Yayını)
- C.W.C. Oman, Ok, Balta ve Mancınık (Kitap Yayınevini)
- Jeremy Black,Top, Tüfek ve Süngü ( Kitap Yayınevi)
- Alâeddin Şenel, " Tarihçesi, Psikolojisi, Sosyolojisi, Felsefesi, İdeolojisi ve Teknolojisi ile Savaş" (Bilim Gelecek dergisi sayı 1)
- Konrad Lorenz, İşte İnsan (Saldırganlığın Doğası Üzerine) (Cumhuriyet Kitapları)
- Jeremy Black, (ed.) Dretnot Tank ve Uçak (Kitap Yayınları)
Çarşamba - 19.00-21.00
Yirmibirinci Yüzyılda Komün, Devrim, Ekoloji
Ekoloji Kolektifi
Gözün gördüğü, bedenin dokunduğu mesafeler daralıyor. Yirminci yüzyıl devrimcisi için hedef netti, işçi sınıfı proletaryanın iktidarını toplumsallaştıracaktı ve sarp ve uzun bir yoldan bunu yapabilirdi. Yirmi birinci yüz yıl devrimleri ise hala iktidarı toplumsallaştırmak, onu sönümlendirmek için çabalıyor. Ama artık, iklim değişikliği, gıda krizi, yok olan suların altında özgürlükçü bir dünya hayaliyle didinerek bunu yapmaya çalışıyor. Yapacak şeyler için ise vakit yok, ama ne olacaksa hemen yapmalı. Bunu bir acelecilikle değil; toplumsal praksisin dehlizlerine dalarak yapmalı. Özgürleşme ve eşitlik pratikleri arasında ard sıralılık kovalamadan, eş anlı bir dönüşüm için, burjuva değerlerinin içinde hayatı dönüştürmeye çalıştığımızı bilerek yol alıyoruz. Bunun için ekososyalistlerin mücadelesi ne bir başlangıç, ne bir son. Ekolojik krizin kuşatıcılığı sadece dünyanın biyolojik düzeniyle ilgili bir kargaşa yaratmıyor. Bu kaos ortamı içinde, tüm canlılarla dayanışma, türlerin ve cinslerin eşitsizliklerinin ötesine geçen bir eşitlik talebi, yıkıcı bir politikanın imkanları üzerine düşünmeyi gerektiriyor. Bunun için yukarıdan ve üstten siyaset üretmenin tekilliği ve iktidarı karşısında, yeryüzünün ayaklarını hisseden bir çoğulluğa ihtiyacımız var. Bu çoğulluğun acımasız bir teknisyenlik siyaseti olmadığını hissediyoruz. Yeni bir toplum mühendisliğine soyunmak, gündelik siyasete laf üretmek değil derdimiz. Gündeliği yıkıcı kılarken insanlık tarihinin tüm sıkışmasını içimizde taşıyoruz. Bu taşkın halinin yaratacağı felsefi, politik olanaklar toplumsal sorumluluklar kadar kişisel sorumluluklar yüklüyor. Akıl hocası değiliz hayatın. Ekolojik yıkımın sonuçlarıyız ve tüm sonuçları berhava etmek demek aynı zamanda var olma biçimimiz olan bu sistematik yıkıcılığımızla da hesaplaşmayı gerektiriyor. Bu gereklilik, dostluğu, dayanışmayı ve ortaklaşmayı üretecek derinliklere inmek demektir. Bunun için tüm bir seminer programı boyunca bir yandan toplumsallığımızla hesaplaşırken yeni bir dünya arayışının pratikleri içinde nasıl var olmaya çalıştığımızı da işaret ederek gündelik ve siyasal mücadelenin neresinde durmaya çalıştığımızı katılımcılarla birlikte anlamak ve dünyayı değiştirmek istiyoruz.
Program:
1. Ekososyalizm ve Ekolojik Devrim:
Hande Atay + Stefo Benlisoy
2. Ekolojik Kriz Karşısında Yeni bir Hukuk Aramak :
Ilgın Özkaya Özlüer - Alp Tekin Ocak
3. Ekoloji Mücadelesinde Sınıfsal Dönüşüm: Özneler, yapılar ve hareketler
Fevzi Özlüer + Cömert Uygar Erdem
4. Ekolojik Yıkımın Kent Hali:
Hatice Kurşuncu +Gökhan Bilgihan
5. Toprak Gaspı, Gıda ve İklim Krizine Karşı Gıda Egemenliği:
Olcay Bingöl + Arca Atay
6. Kapitalistleştirme Ekseninde Enerji Krizi ve Türkiye'de Su Mücadelesi:
Emre Baturay Altınok + Yakup Okumuşoğlu + Bora Sarıca
7. Kır ve Kentte Kadın:
Ecehan Balta +Bengi Akbulut
8. Yeşil Kapitalizme Yanıtlar:Planlı Ekonomik Küçülme:
Ethemcan Turhan
9. İklim değişikliği, yeni devrimler ve iklim adaleti:
Stefo Benlisoy +Fevzi Özlüer
Çarşamba - 19.00-21.00
Resim Atölyesi
Haydar ÖZAY
Özgür Üniversite Resim Atölyesi, yeni öğrenci katılımlarıyla desen ve yağlı boya çalışmalarına devam edecek.
Perşembe - 19.00 - 21.00
Kent, İktidar ve Kentsel Toplumsal Hareketler
Begüm Özden Fırat / Cihan Uzunçarşılı Baysal / Fırat Genç
Gökhan Bilgihan / Özlem Ünsal / Şükrü Aslan / Ulus Atayurt
Sekiz hafta sürecek bu seminerde, küresel kapitalizmin kentsel süreçler üzerindeki etkisi ve görünümleri İstanbul özelinde incelenecektir. Sermayenin mekanı yeniden yapılandırmaya dönük hamleleri ve bunun karşısında ortaya çıkan toplumsal tepki çeşitli görsel materyal eşliğinde tartışılacaktır.
Program:
- Kent, iktidar, sermaye ve mekânsal dönüşüm
- Kentsel toplumsal hareketler
- Kapitalizmin İstanbul'daki ayak izleri
- Sosyalizm Kent ve Gececekondu
- Kentsel yoksunluğun güncel görünümleri I:Ayazma ve Başıbüyük
- Kentsel yoksunluğun güncel görünümleri II: Sulukule ve Tarlabaşı
- Kamusal mekânlar, mega-projeler ve büyük kapanma
- Nasıl bir mücadele?
Perşembe 19.00 - 21.00
Kant Felsefesinin Temel Kavramları- Metafiziğin Skolastik Uykudan Uyanışı
Levent Safalı - Rejda Canbolat - Yılmaz Kurban
Bilenler bilir. Metazifik Aristoteles'in öz çocuğudur. Akıllı, zeki ama bir o kadar da naif ve hayalperest bir evlat.Gün olur, Septiklerle kendini inkar eder, gün olur Skolastiklerle Tanrı'ya iman eder. Bir yandan cin gibi zeki, bir yandan uydum akılın teki. Aydınlanma dönemine gelindiğinde ise pek de bir itibarı kalmamıştır.Bilimsel başarıların gölgesinde ...enerjisi yitmiş... uyumaya ve uyutmaya meyilli.Kant "altın yere düşmekle pul olmaz" diye düşünür ve bir son şans verir metafiziğe Rivayete göre der ki: Sende var ise eğer bir cevher, üstü benden... zihnimde kategoriler.
Program:
- Kant öncesi dönem de metafizik
- Kant'ın temel projesi neydi?
- Sentetik A Priori
- Kant'da Uzay ve Zaman
- Kategoriler
- Numen ve Fenomen
- Tanrı
- Ben ve Doğa
- Özgürlük
- Genel değerlendirme
Cumartesi -13.00- 15.00
Tanzimat, Yeni Osmanlılar, Jön Türkler ve Kemalist Rejım "Uluslaşma"
Taner TİMUR
Özgür Üniversite'deki derslerimde son yıllarda yaptığım bazı incelemelere dayanarak yakın tarihimizde (Tanzimat, Yeni Osmanlılar, Jön Türkler ve Kemalist rejim) "uluslaşma" sürecimizin hangi kavramsal çerçeve içinde ele alındığını, nasıl tartışıldığını ve günümüze ne gibi sorunlar taşıdığını konu edineceğim. İlk derste Marx ve Engels'in Osmanlı reformizmini ve "ulusallık" sorununu, "Doğu Sorunu" başlığı altındaki yazılarında nasıl çözümlediklerini ele alacağım. Bunun dışında, Osmanlı evrimini ele alırken, burjuva dünyasının da (Renan'dan günümüz yazarlarına kadar) aynı sorunu nasıl tartıştıklarını açıklamaya çalışacağım. Bu konularda tartışmaya açacağım düşüncelerim ve referans çerçevem Marx-Engels ve Osmanlı Toplumu (Yordam Yayınları, 2012) başlıklı kitabımda yer alıyor.
Cumartesi -15.30-17.30
21.Yüzyılda Devrimin Güncelliği: Kriz ve Direnişler
Ahmet Tonak
Barış Özden
Doğan Çetinkaya
Foti Benlisoy
İsmet Akça
Seda Altuğ
Stefo Benlisoy
Sungur Savran
Yunus Sözen
Cumartesi -19.00-21.00
Psikososyal - 2
Doğan Şahin
Bu seminer dizisinde, Geçen dönem incelemeye başladığımız, çağımız insanının ve çağdaş toplumun var olan kişilik, ilişki, aşk ve sevgiye dair zorluklarının, sosyo-ekonomik ve kültürel nedenleri ile politik yansımalarını konuşmaya devam edeceğiz.
Önemli bir değişim ve evrim geçirmekte olan, yakınlık, dostluk, arkadaşlık, sevgililik ve aşkın ne şekilde değiştiğini, bunların nedenlerini ve gelecekte neye dönüşebileceklerini ele alacağız. Mesela aşık olma ve aşkı sürdürebilmenin ne gibi kişisel ve sosyal engellerinin olduğunu, kimlerin neden aşık olamadıklarını tartışacağız.
Yaşanmakta olan değişiklerin siyasi yapıları ve sivil toplum örgütlerini nasıl etkilediğini, insanlardan ve muhalefet örgütlerinden başlayarak daha iyi bir dünya için nelerin değişmesi gerektiği üzerinde devam edeceğiz.
Mayıs
Özgür Birey ve Özgür Toplum Hedefi için Özgürlükçü Felsefe Işığında Reel Hukuk Sistemlerinin İrdelenmesi ve Alternatif Hukuk Mücadelesi
Ercan Kanar
Özgür Üniversitedeki bu dönem hukuk çalışmalarımızda tarihsel olarak tüm dönemlerdeki egemen hukuk sistemleri irdelenirken, esas olarak da özgür birey ve özgür toplum hedefi açısından aşağıdan yukarıya nasıl bir hukuk mücadelesi ve üretimi yapılmalıdır sorusuna birlikte yanıtlar arayacağız. Suç-ceza-hapishane olgu ve kavramlarını, bugün egemen hukuk haline gelen "düşmanla savaş hukuku"nu özgürlükler açısından sorgulayacağız, yargının işleyişini, kurumsal yapısını, avukatlık hukukunu, avukatlara düşen felsefi sorumluluğu, alanımızla ilgili ulusal üstü bağıtları hep birlikte irdeleyeceğiz.
Çalışma Konuları
- Halkların barış hakkı,dillerin ve halkların hak eşitliği
- Bir Üst Yapı Kurumu Olarak Hukuk (Yansıma, Baskıcı-Ayrıcalıkçı-Özgürlükçü) Hukuk ve Sözleşme, Adalet Kuramları, Hak Kavramı
- Küresel Olağanüstü Hal Hukuku, 'Düşmanla Savaş Hukuku', TMY, PVSK, Tanık Koruma Konunu, Gizli Tanıklık-Gizli Soruşturmacılık, Devlet Sırrı Yasası, İletişimin Denetlenmesi
- Özgürlükler Açısından Ceza Yasasının ve Ceza Yargılaması Yasasının İrdelenmesi ( Tahkik, İtham, Karma Sistemler)
- Ceza Yargılamasında Diyalektik, İspat Sorunsalı, Dürüst Yargılanma Hakkı, Çapraz Sorgu, Yargılamaya Halkın Katılımı, Delil Yasakları
- Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, Kişi Dokunulmazlığı, Özel Yaşamın Gizliliği, Aydınlanma Çağı, Burjuva Devrimlerinde ve Marksizm de Düşünce Özgürlüğü ve Yaşam Hakkı
- Suç, Ceza ve Hapishane, Ceza Hukuku Politika İlişkisi, Toplumsal Savunma İlkeleri.
- İnsancıl Hukuk Belgeleri, İnsan Hakları Hukukunu İrdeleyen Belgeler ve Kararlar, Evresel Hukukta Soykırım, İnsanlığa Karşı Suçlar ve Savaş Suçları.
- İnsan Hakları Kavramının Evrimi ve Marksizm
- İ- Anayasa Sorunsalı, Laiklik, Halkların Hakları ve Azınlık Hakları
- Feminist Hukuk, Hukukta Kadın
- Hukuk Fakültesi ve Hukuk Öğrenimi
- Hukuk ve Milliyetçilik
- Felsefe-Din- Ahlak ve Hukuk İlişkisi; Etik- Hukuk İlişkisinde Adalet ve Özgürlük
- Amerikan Hukuki Realizm Akımı, Anglo Sakson ve Kara Avrupa Hukuku
- Mukayeseli Hukuk, Roma Ve Hitit Hukuku, Eski Ön Asya Toplumlarında Suç Kavramı Ve Ceza
- Ö- Avukatlık Hukuku ve Ulusalüstü Bağıtlar
- Doğrudan demokrasi ve diğer demokrasi kuramları.
Erken Hıristiyanlık ve Bizans Dönemi Sanatı
Sanem Soylu
Hıristiyanlığın doğuşundan itibaren gelişen Hıristiyan Sanatının sembolleri üzerinde temellenerek oluşan Doğu Roma ( Bizans ) Sanatına ait özellikler araştırılacaktır. Bizans Mimarisi ve Kilise Resimleri, İkona örnekleri üzerinden detaylı anlatım yapılacaktır.Konu ile ilgili çeşitli makaleler okunarak, tartışmaya açılacaktır.
Kaynak Listesi
Cogito, Bizans Özel Sayısı, Sayı 17, Kış 1999
Sanat Dünyamız, Bizans Özel Sayısı, Sayı 69-70, Yıl 1998
Metin And, Bizans Tiyatrosu, İstanbul 1962
Andrew Dalby, Bizans'ın Damak Tadı, Kokular, Şaraplar, Yemekler, İstanbul 2004 (Kitap Yayınevi)
Herrin Judith, Bizans, İletişim, 2010,İstanbul.
Ersin Doğer, Antik Çağ'da Bağ ve Şarap, İstanbul 2004 (İletişim Yayınları)
ALEXANDER, J.J.G., The Decorated Letter, Braziller, New York, 1978.
DEMUS, O., Byzantine Art and the West, New York University Press, 1970.
KAHLER, H.& Mango, C., Hagia Sophia, New York, 1967.
Alain Ducellier- Michel Balard, Konstantinopolis, Hıristiyanlığın Başı, Latinlerin Avı, Yunan Başkenti, 1054-1261, İstanbul 2002 (İletişim Yayınları)
Darıa De Bernardi Ferrero, Batı Anadolu'nun Eski Çağ Tiyatroları, Ankara 1990 (İtalyan Kültür Heyeti- Arkeoloji Araştırmaları Bölümü)
Tamara Talbot Rice, Bizans'ta Günlük Yaşam, Bizans'ın Mücevheri Konstantinopolis, basım yeri ve yılı yok (Özne Yayıncılık)
MAGUIRE, H., Art and Eloquence in Byazntium, Princeton University Press, 1981.
RUNCIMAN, S., Byzantine Style and Civilization, Penguin Books, 1975.
AKYÜREK, Engin, Kariye, Kabalcı Kitabevi, 1996.
Devam Eden Atölyeler:
Cuma - 19.30- 21.50
Hayat Dersleri - Cengiz GÜNDOĞDU
Cumartesi -15.00-17.00
Felsefi Düşünmenin İnsanlığa Çağrısı ve Armağanını Seslendiren Dilin Karakterlerini Okumaya-Yazmaya - Onu Yeniden Seslendirmeye Dair bir Atölye Çalışması
Erkut Sezgin
_____________________________________________________________________________
Kumbaraci Yokusu 57/3 Tünel- Beyoglu Tel: - (0 212) 292 77 40 - 249 12 92
www.ozguruniversite.org
@ozguruniversite
www.facebook.com/ozguruniversite
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak