Müzekart, Biletix üzerinden satılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve örenyeri, Harbiye Asker Müzesi biletleri ile Müzekart artık Biletix üzerinden alınabilecek.
TÜRSAB ve Biletix arasındaki anlaşma, İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinde düzenlenen törenle imzalandı.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, törende yaptığı konuşmada, Türk insanının müze gezme kültürünün zayıf olduğunu ifade ederek, bunun önündeki en önemli engelin de müzelerin pahalı gösterilmesi olduğunu söyledi.
Müzekart'la bunun ortadan kalktığını ve müzelerin daha çok gezilmeye başlandığını belirten Bilgili, "Ama Müzekart yerinde durmadı kendisini geliştirdi. Her yaptığı yenilik, onu daha da geliştiriyordu ve adeta dünyaya yeni bir model ortaya çıkıyordu. Bugün de yine bir yenilik çıktı. Bundan da son derece memnunuz. Çünkü Türkler Müzekart'ı daha çok kullanacak. Bu da insanların kültürleriyle daha çok kendisini ilişkilendirmesi demek. Bu hem kendi hem de toplum gelişimi açısından son derece önemli" diye konuştu.
Karikatürün Oscarları sahiplerini buldu
Askeri müzelerin de bu kervana dahil olduğunu söyleyen Bilgili, özel müzelerin de Müzekart'a pozitif yaklaştığını, büyükşehir belediyesine dair müzelerin de kapsama dahil olacağına inandığını anlattı.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2011 yılında başladıkları "Çağıran, karşılayan, ağlayan müze anlayışı"na her gün bir yenilik ilave etmeye çalıştıklarını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 30 milyonu aşan ziyaretçiyle rekorlara imza atmaya devam ettiklerini aktardı.
"30 Temmuz'da son yılların rekoru kırıldı, 153 bin ziyaretçi ağırladık" diyen Ulusoy, Müzakart, müze ve örenyerlerindeki biletler Museum Pass'ı, Biletix vasıtasıyla tüm dünyada kültür insanlarına sunmaya çalışacaklarını bildirdi.
"4 milyon 250 bine ulaştık"
TÜRSAB olarak satış, pazarlama ve ziyaret yönetimini üstlendikleri 155 müze ve örenyerinde bu yılın sekiz ayında yüzde 50'ye yakın bir gelir artışı sağladıklarını ifade eden Ulusoy, şöyle konuştu:
"Artış oranı bu sene devraldığımız ikinci aşama müzelerde yüzde 65, Pamukkale'de yüzde 46 oldu. Gelirlerde birinci sırada 40 milyon 301 bin lira ile Ayasofya, ikinci sırada 39 milyon 279 bin lira ile Topkapı, üçüncü sırada ise 22 milyon 599 bin lirayla Pamukkale gelmektedir. Böylece yıl sonu itibarıyla bakanlığa toplam 400 milyon liralık rekor bir gelir kazandırmış olacağız.
Biletix ile imzaladığımız anlaşmayla dünya tarihi açısından çok önemli bir yerde olan tarihi mirasımız daha çok tanınır, daha kolay ulaşılır hale gelecek. Dünyanın en çok ziyaret edilen Louvre Müzesi'nin biletlerini nasıl Paris'e gitmeden önce satın alabiliyorsak, Topkapı Sarayı da aynı ulaşılabilirlikte olacak."
Ulusoy, Müzekart satışında 4 milyon 250 bin adede ulaştıklarını belirterek, "Burada sadece Müzekart olarak değil, İş Bankası'nın Maksimum kartıyla da 750 bin ücretsiz giriş sağladık" dedi.
Anadolu'daki kültür varlıklarının resimlerini kitap haline getirdiklerini, yurt içi ve dışı sergilerde tanıtımını yapacaklarını dile getiren Ulusoy, yakında da 13 bölümlük belgeselin televizyonlarda yayınlanacağını söyledi.
"2023 yılında 50 milyona ziyaretçi hedefi"
Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışarak elde edilen gelirle kültürel faaliyetlere destek verdiklerini anlatarak, Müzekart'ın satış ağını genişletmeye çalıştıklarını kaydetti.
Beyoğlu'nda İtalyanlara ait olan binayı, kültür binası, sergi alanı, opera salonu olarak İstanbul'a kazandırmayı planladıklarını bildiren Ulusoy, "Her tamiratta, bir duvarı kazdığımızda bir eser çıkıyor. Aşağıya doğru kazmamaya çalışıyoruz. Çıkacak eserler nedeniyle inşaat durur diye aşağı inmemeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
TÜRSAB Başaran Ulusoy, Türk turizmine 2023 yılında 50 milyona ulaşan ziyaretçi sayısı ile 400 milyon lira katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
"Turistler tatillerini internetten planlıyor"
Biletix Genel Müdürü Kemal Erdine de özellikle son 10 yılda eğlence tutkunlarının deneyim yaşamasına aracılık ettiklerini, eğlence sektörünün gelişimine katkıda bulunduklarını söyledi.
Türkiye'de e-ticaretin yaygın olarak kullanmasında önemli rol oynadıklarını ifade eden Erdine, sözleşmeyle sektördeki bilgi birikimi ve tecrübelerini yepyeni bir alana taşımanın heyecanı içinde olduklarını aktardı.
Erdine, "Yeni hizmetimizle uluslararası alanda Türkiye'nin tanıtımına bir nebze olsa da destek verebilecek olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu anlaşmayla yerli ziyaretçilerimiz müze ve örenyeri biletlerinin yanı sıra Müzekart'ı da gişelere gitmeden alma şansını yaşayacak. Ayrıca dünyanın dört bir yanından gelecek turistler, Türkiye tatillerini internetten planlarken, aynı şekilde müze biletlerini ve Museum Pass kartlarını da alabilecek" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ulusoy ve Erdine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve örenyeri, Harbiye Asker Müzesi biletleri ile Müzekart'ı, Biletix üzerinden satışını sağlayacak anlaşmayı imzaladı.
Anlaşma
Anlaşmayla Türkiye'ye gelecek turistler, müze biletlerini ve Museumpass kartlarını internet üzerinden satın alabilecek. Yerli ziyaretçiler de müze ve örenyerleri biletlerinin yanı sıra Müzekartlarını gişeye gitmeden "www.biletix.com" internet adresinden satın alma şansı yakalayacak.
Anlaşmayla müze biletleri yakın gelecekte mobil uygulamalar, çağrı merkezleri, yurt dışı siteler, İDO iskeleleri gibi yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde bulunan 80 Biletix Kiosk'undan ve Türkiye genelinde sayıları 2 bini bulacak ATM'lerden satın alınabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak