İstiklal Marşı'nın ilk bestesinin taş plağı
Kayseri'de bir koleksiyoncuda, İstiklal Marşı'nın ilk bestesinin taş plağı ile şu anda kullanılan ikinci bestesinin uzunçaları bulunuyor.
Kayseri Enstitüsü Başkanı ve tarih araştırmacısı Faruk Yaman, koleksiyonunda Osmanlı Dönemine ait 3 bin dolayında tarihi el yazması kitap ve tarihi belge bulunduğunu, İstiklal Marşı ile ilgili iki ayrı plağın ise en değerli eserleri arasında yer aldığını anlattı.
Yaman, 1921 yılında Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'nın iki ayrı bestesinin kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
"İstiklal Marşı kabul edildikten sonra, bu marşa uygun beste arandı. İstiklal Marşı'nın ilk bestesi 1924 yılında Ali Rifat Çağatay'ın yaptığı beste oldu. Biraz alaturka müzik türünde olan ilk beste, 1930 yılına kadar kullanıldı.
Cumhurbaşkanlığı Orkestrasi Şefi olan Zeki Öngör'ün İstiklal Marşı için 1922 yılında yaptığı beste ise 1930 yılında resmen kabul edildi ve halen bu beste kullanılıyor."
Yaman, koleksiyonunda İstiklal Marşı ile ilgili iki plağın da yer aldığını ifade ederek, "Ali Rifat Çağatay'ın yaptığı ilk bestenin taş plağı, Almanya'da bastırılıp İstanbul'da satışa sunulmuş.
Günümüzde çok nadir olarak bulunan, gramofonlarda çalınabilen bu plağın diğer yüzünde ise Sakarya Marşı yer alıyor. Zeki Öngör tarafından bestelenen ve 1930 yılından beri kullandığımız İstiklal Marşı'nın ikinci bestesinin plağı ise Cumhuriyetin 50'nci yılı nedeniyle 1973 yılında Kültür Bakanlığı tarafından uzun çalar olarak hazırlanmış.
Bu uzunçalar, o dönemde tüm resmi kurumlara ve okullara gönderilmiş. Artık günümüzde taş plak ve uzunçalar plak üretimi yapılmadığı için bu tür plaklar da ancak koleksiyoncularda bulunabiliyor" dedi.
Yaman, elindeki İstiklal Marşı besteleriyle ilgili iki kıymetli plağa, çok sayıda koleksiyoncunun yüksek fiyat vererek satın almak istediğini ancak kendisinin koleksiyonundaki hiçbir eseri satmadığını da ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak