İstiklâl Caddesi’nin sesi bu sergide
Yapı Kredi Kültür Merkezi, 12. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak ses getirecek bir enstalasyona ve sergiye ev sahipliği yapıyor.
Sergi projesi kapsamında Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Galatasaray'a bakan cephesinde mimari yapıyı görsel performansla aktif hale getiren bir enstalasyon sergilenecek. Bu enstalasyonda Taksim'den Tünel'e kadar olan yolda kaydedilen ses dalgaları, binanın 200 m2'lik dış cephesine yansıtılacak. Daha sonra bu ses dalgalarından alınan bir kesit, 2 boyutlu ışık hüzmeleriyle 3 boyutlu strüktür üzerine yansıtılacak. Türünün bu ölçekteki ilk öneği olan enstalasyonun sergisi, 16 Eylül - 30 Kasım 2011 tarihleri arasında ziyaret edilecek.
Sanatçı Refik Anadol ve mimar Alper Derinboğaz’ın birlikte hazırladığı Aktif Strüktürler / İstiklâl Caddesi adlı enstalasyon, mekân ve ses arasındaki ilişkiyi, İstiklâl Caddesi’nin çok katmanlı akustik belleği üzerinden inceliyor.
Beyoğlu’nu gezenler Yapı Kredi Kültür Merkezi binasının Galatasaray Meydanı’na bakan cephesinde enstalasyonu bir hafta boyunca izleyebilecek. Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin birinci katındaki sergide ise Kasım ayı sonuna kadar enstalasyonun üretim süreci ve çeşitli denemelerini anlatan mimari ve görsel/işitsel çalışmalar incelenebilecek.
Binanın 200 m2’lik dış yüzeyini kaplayan enstalasyon; klasik anlamda mimari detayları değil, sesin mekâna etkisini inceliyor. Mimari tasarım ile görsel/işitsel performans, birbirinden bağımsız iki ayrı sanat formu olmasına karşın, son yıllarda birbiri içinde eriyen yeni bir alan tanımlamaya başladı. Sonuç ise bu sergide olduğu gibi, izleyiciye yeni deneyimler sunuyor.
Aktif Strüktürler/ İstiklâl Caddesi sergisinde izleyiciler, İstiklâl Caddesi’nin ses hafızasını(akustik belleği) ve sesin farklı temsillerini deneyimlerken; akşam saatlerinde görsel bir performansla binanın dış cephesinde yapılan dijital ve estetik şovu seyretme imkânı bulacaklar.
Bu performans bilim ve sanatın birlikteliğini vurgularken, İstiklâl Caddesi’nin çok renkli ve hareketli tarihine eklenen yeni bir sanat eseri olarak hafızalarda yer edinecek.
Görsel/işitsel performans mantığı mimariye nasıl aktarılıyor?
Türkiye’de ilk kez denenecek olan yöntemde İstiklâl Caddesi’nin özel olarak alınmış ses kayıtları haritalandırılarak mimari bir yapıya dönüştürüldü. Proje; mekân, ışık, görsel/işitsel performans arasındaki etkileşimi araştırıyor. Bu tür çalışmanın ilk örneği, ses ve mimari arasındaki ilişkiyi anlatan bir enstalasyon 1958 yılında Brüksel’deki Dünya Fuarı’nda gerçekleştirilmişti: Philips Pavyonu’nda düzenlenen gösteri, yaratıcısı Le Corbusier tarafından “elektronik bir şiir”olarak nitelendirilmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak