Da Vinci tablosunu "aşırı" temizlediler
Sanat eleştirmenleri, Rönesans'ın efsane ressamı Leonardo Da Vinci'nin Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen ünlü "Bakire ve Çocuk" (The Virgin and Child with Saint Anne) tablosunun restorasyon çalışmaları sırasında gereğinden fazla temizlendiğini ve özgün halini yitirdiğini öne sürdü.
Fransa'nın önde gelen sanat uzmanlarından Ségolène Bergeon Langle ve Jean-Pierre Cuzin'e göre, 500 yıllık tablo, restorasyonun ardından orijinal renklerini yitirdi ve Da Vinci'nin eseri ortaya çıkarırken hiç amaçlamadığı bir "parlaklığa" kavuştu.
Guardian gazetesi, iki uzmanın, tablonun restorasyon sonrasındaki durumunu görmelerinin ardından Louvre'un Uluslararası Danışma Kurulu'ndaki görevlerinden istifa ettiklerini bildirdi.
Fransa'da sanat eserlerinin restorasyonu konusunda otorite kabul edilen Bergeon Langle, istifasına ilişkin yaptığı açıklamada, Danışma Kurulu'ndan ayrıldığını doğrularken, istifasının nedenlerini Louvre Müzesi Direktörü Henri Loyrette'le yapacağı görüşmede açıklamayı tercih ettiğini söyledi.
Müzenin Resim Bölümü eski Başkanı olan Cuzin ise, istifasını doğruladı, ancak başka bir açıklamada bulunmadı.
Louvre kaynakları, iki uzmanın da restorasyonun "amacını fazlasıyla aştığını" düşündüğünü ve görevlerinden bu nedenle ayrıldığını kaydetti.
Öte yandan, restorasyon tartışmalarının Danışma Kurulu üyeleri arasında da fikir ayrılığına yol açtığı, kimi üyelerin tablonun yeni halini "çok parlak" bulmasına karşın, kimilerinin ise temizleme çalışmasının "makul" olduğuna inandığı bildirildi.
Kurul üyeleri arasında, tablonun restorasyon sırasında "çıkarılabilir boya" olduğu gerekçesiyle göz ardı edilen bir bölümünün Da Vinci'nin bilinçli olarak uyguladığı bir "cilalama tekniği" olabileceği yönünde de tartışmalar olduğu belirtildi.
Louvre, restorasyonun "mükemmel" sonuç verdiğini savunurken, resmin, temizleme çalışmasının etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için 3 Ocak'ta bir grup uzman tarafından inceleneceği açıklandı.
"Bakire ve Çocuk"un restorasyonu bundan 17 yıl önce de gündeme gelmiş, ancak Louvre, çalışma sırasında kullanılacak çözücü maddelerin, Da Vinci'nin sıklıkla kullandığı renkler ve tonlar arasında yumuşak geçişler sağlayan gölgeleme yöntemi "sfumato"nun etkilerini ortadan kaldıracağı endişesiyle rafa kaldırmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak