Çatalhöyük, UNESCO Dünya Mirası listesinde
UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Rusya'nın St. Petersburg kentinde yaptığı toplantıda Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin Dünya Mirası Listesine kaydedilmesini oy birliğiyle kabul etti. Toplantıya katılan Türk heyeti, alkışlarla alınan kararı takiben diğer ülke temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.
21 ülkeden uzmanlardan oluşan Dünya Mirası Komitesi'nin kararına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Dünya Mirası Listesine aday gösterilmiş olan Çatalhöyük'ün Dünya Mirası Sözleşmesi'nin temel şartlarını karşıladığı, otantikliğini ve bütünlüğünü koruduğu ve "evrensel seçkin değer"e sahip olduğu belirtildi.
Karara esas olan raporda, tarihi M.Ö. 7400 yıllarına uzanan Çatalhöyük'ün Neolitik Dönemin belli bir aşamasının eşsiz bir tanıklığını teşkil ettiği ve insanlık tarihinde önemli bir aşamayı temsil eden bir yerleşim tarzı ile toplum anlayışı ve eşitlik ideallerine dayanan bir kentsel plana sahip olduğu da vurgulandı.
Çatalhöyük'ün koruma durumu iyi olmakla birlikte, deprem ve artan turizm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen Dünya Miras Komitesi kararında, bu miras alanının yönetim planının en kısa süre içinde tamamlanması istendi. Alanın sürdürülebilir mali kaynağa sahip olmasının gereğine işaret edilen kararda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu konuda Komite Başkanına yazdığı mektuba da atıfta bulunuldu. Çatalhöyük'ün Dünya Mirası Listesine girmesiyle Türkiye'nin Dünya Mirası Alanlarının sayısı onbire yükselmiş oldu. Dünya Mirası Komitesi geçen yıl da Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi'ni listeye kaydetmişti.
Çatalhöyük Neolitik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Dünya Mirası Listesine aday gösterilmişti.
UNESCO uzmanları, Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin listeye girmesinin, Dünya Mirası Listesindeki önemli bir eksikliğin tamamlandığı ve Listenin insanlığın bütün dönemlerini kapsaması bakımından önemli bir gelişme teşkil ettiğini ifade ediyorlar. Dünya Mirası Komitesinin St. Petersburg;da yapılan toplantısında Türkiye'yi Dışişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzmanlarından oluşan bir heyet temsil etti. Dünya Mirası Listesine zemin oluşturan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesinin bu yıl 40. yıl dönümü kutlanıyor. Halen arkeolojik kazıların sürdüğü Çatalhöyük, Konya sınırları içinde bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak