Bu kampanyada bir oyun var!
1=? İlk bakışta 'bu ne biçim soru?' dedirtiyor, sonrasında merak başlıyor. Bu soru Galata Fotoğrafhanesi'nin son kampanyasının başlangıç noktası, aynı zamanda da bir rekor denemesi. Kısa süre önce öğrendik ki, 'bir fotoğraftan en fazla kaç adet satılabilir?' demekmiş aslında.
Galata Fotoğrafhanesi'ne destek amacı taşıyan, katılımcılarını eğlenceli bir oyunun içine de sokan kampanyayı Galata Fotoğrafhanesi'nin Kurucusu Yücel Tunca'ya sorduk.
Bas gitaristin Bach'ından caz-funk gecesi
Sosyal medyada '1=?' görselleri ile hayatımıza dahil olan bir projenin mimarlarından birisiniz, bu bir rekor denemesi aynı zamanda. Nedir projenin içeriği?
Galata Fotoğrafhanesi'nin 12 yıldır süren varlığını geleceğe taşıyabilmemiz için başlattığımız bir dayanışma kampanyası bu aslında. Oyunlu, ilgi çekici ve hatırda kalan bir kampanya oluşturmak için bunun bir fotoğraf satışı rekoru olmasına karar verdik. Benim çektiğim bir fotoğrafı çok sayıda kişinin satın almasına dayalı bir rekor denemesi. Şunu da söylemeliyim ki kampanya oyun içinde oyunlar barındırıyor ve aynı zamanda bazı tartışmalara da zemin hazırlıyor.
Ne gibi tartışmalar?
Mesela edisyon konusu... Fotoğraflardan genelde bir ya da birkaç adet orijinal baskı yapılır ve bu sınırlı edisyonlar yüksek fiyatlarla koleksiyonerlere, müzelere satılır. Biz ise bu kampanyada, fotoğrafların çok sayıda orijinal baskısının, çok sayıda eve girmesinin daha önemli olduğunu vurguluyoruz. Dolayısı ile esasen Galata Fotoğrafhanesi'nin faaliyetlerini sürdürebilmesi için önemli bir destek kampanyası yürütürken, bir yandan da fotoğraf dünyasına bir tartışma konusu sunuyoruz.
Fotoğraf kaç TL olacak, nasıl satın alınacak?
Rekor denemesinde satışa sunulan fotoğrafın en önemli ve heyecan verici yanı, henüz bilinmiyor olması. Yani insanlar henüz görmedikleri fotoğrafımı 50 TL ödeyerek satın alıyorlar.
www.rekordenemesi.com adlı web sayfamızda bu fotoğraf, satın alındıkça parça parça görünür hale geliyor. Oyunun bir başka yönü de bu merak etme hali. İsteyen Galata Fotoğrafhanesi'ne uğrayıp bizimle sohbet ederek fotoğrafı satın alıyor, isteyen de biraz önce adını andığım web sayfamızdaki yönlendirmelerle fotoğrafı alıyor. Her iki durumda da satın alan destekçilerin, fotoğrafın basılı haline ulaşmak için 19 Şubat'ı yani kampanyanın bitişini beklemesi gerekiyor.
Bu Galata Fotoğrafhanesi'nin belirli aralıklarla yaptığı kampanyalardan biri mi, yoksa özel bir amaç mı taşıyor? Nedir bu projenin hayata geçmesini sağlayan asıl neden?
Türkiye'nin özel koşullarında fotoğraf, sanat ve kültür hayatında faaliyette bulunmak giderek zorlaşıyor. Konunun siyasi boyutları dışında ekonomik boyutları da birçoğumuzu zorlar hale geldi. Yüksek maliyetleri karşılayabilmek hiç kolay değil. Atölyelere katılanların sayılarında azalma yaşanırken üretimlerimizin maliyetlerinde büyük artışlar oluyor. Ekonomik krizi aşabilmek için yeni kaynaklara ihtiyaç duyuluyor. Yürüttüğümüz bu kampanya da tam bu noktada planlandı. Alacağımız sonucun kurumsal anlamda yaşamsal önemi var.
Tüketici eğilimi genelde karşılığını ödediği 'şey'e hemen sahip olma yönündedir. Bu projede fotoğrafı satın alanların neye sahip olduklarını görmeleri için 4 ay beklemesi gerekecek. Neyi, niye bekleyecekler ve bu süreçte fotoğrafı satın alanlarla iletişiminizi nasıl aktif tutacaksınız?
Oyun içinde oyunlar var, bu kampanyada demiştim. Bize destek olmak isteyenleri daha en baştan bu oyunlara davet etmiş oluyoruz. Aslında bize destek olmak için alacaksınız bu fotoğrafı fakat biraz da eğleneceğiz bu sırada. Biraz merak edeceğiz. 1=? ile kampanyaya başladığımızda herkes mesajlar yolluyordu "lütfen söyleyin, nedir bu?" diyerek. Şimdi de satın aldıkları fotoğrafın nasıl bir fotoğraf olduğunu merak edecekler. Edisyonun ne demek olduğunu bilmeyenler bu sözcüğün anlamını merak edecekler. Kampanya sonunda kaç fotoğrafın satılmış olacağını merak edecekler.
4 ayın sonunda fotoğrafı satın alanları ne bekliyor?
Oyuna katılarak bize destek verenler sürecin sonunda evlerine orijinal baskılı, özel damgalı bir fotoğraf asacaklar ve bir yandan da Galata Fotoğrafhanesi'nden indirimler kazanacaklar. Atölyelerimize %20 indirimle katılabilecek, kitap ve dergilerimizi %50 indirimle alabilecekler.
Peki 'Galata Fotoğrafhanesi=?' Kaç kişilik bir ekip var bu projenin arkasında?
Rekor denemesi kampanyasını ile ben dahil dokuz kişi yürütüyoruz fakat bizim dışımızda da çaba sarf eden, kampanyanın yayılması ve duyulması için uğraşan dostlarımız da var. Çalışmaları yürüten çekirdek ekip olarak sürekli kampanya çalışmaları yapıyoruz. Kısa filmler üretiliyor, afişler hazırlanıyor. Sosyal medya her anlamda yoğun biçimde kullanılıyor. Özel iletişim kanalları kullanılıyor. Hem çok ciddi bir çalışma süreci yaşıyoruz, hem de çok eğleniyoruz.
Bu projenin beklendiği gibi sonuçlanırsa, Galata Fotoğrafhanesi'nde bundan sonra neler yapılacak, neler bekliyor fotoğrafla ilgilenenleri?
Galata Fotoğrafhanesi'nin benim açımdan en önemli özelliği sadece bir atölye, kurs mekanı olmaması... Kurulduğu 2004 yılından bu yana bu biçimde hiç daraltmadı faaliyetlerini. Sergiler, söyleşiler, gösterimler yaparak, festivaller organize ederek, kitap ve dergiler yayınlayarak kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sağladı. Birçok fotoğrafçının, sanatçının gelişiminde etkin oldu. Bugün geldiğimiz noktadan baktığımızda aramızdan yetişen önemli basın fotoğrafçılarını, belgeselcileri, yönetmenleri, sergiler açan, kitaplar yayınlayan fotoğrafçılar olduğunu görüyorum. Bu da bizim için son derece sevindirici elbette.
Röportajın sonunda fotoğrafla ilgili bir ipucu alabilir miyiz? Portre mi örneğin, manzara fotoğrafı mı?
Finalde böyle bir sorunun gelmesi kaçınılmazdı! Bu söyleşinin hatrına fotoğrafı anlatayım biraz... Hayır hayır! Şaka tabi... oyunu bozmak istemeyiz. Web sitemizin giriş sayfasındaki görünür durumda olan piksellere gözlerinizi kısarak bakın ve gerisini hayal edin. Fakat hayal ettiğinizle gerçeğinin ne kadar uyumlu olduğunu anlamak için 19 Şubat'ı bekleyeceksiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak