Bu hafta sonu "kamusal sermaye"tartışılacak
"Anne, ben barbar mıyım?" başlığıyla gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali'nin kamusal programı Kamusal Simya, 10-11 Mayıs tarihlerinde, üçüncü etkinliği ile devam ediyor.
Programın "Kamusal Sermaye" başlıklı etkinliğinde, özel sermaye ve güncel sanat üretimi arasındaki ilişki ile büyüyen sanat pazarı tartışılacak.
13. İstanbul Bienali'nin sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmek amacıyla düzenlediği ve "Kamusal Simya" üst başlığıyla gerçekleştirdiği kamusal program etkinliklerinin üçüncüsü, 10 Mayıs Cuma günü Taksim'deki The Marmara oteli ve 11 Mayıs Cumartesi günü Salon İKSV'de yapılacak.
Kamusal Simya programı Fulya Erdemci ve Dr. Andrea Phillips eşküratörlüğünde düzenleniyor.
Kamusal Sermaye başlığını taşıyan etkinlikte, özel sermaye ve güncel sanat üretimiyle yeni 'kamu'ların -farklı etnisite, inanç ve kültürden gelen çeşitli toplulukların, sosyal ağların ve izleyicilerin ortak bir soru, amaç ya da eylem etrafında bir araya gelerek geçici birliktelikler oluşturması- yaratım/oluşum süreçleri arasındaki ilişki, İstanbul'un büyüyen sanat ortamı bağlamında incelenecek. Ayrıca sanat pazarının yapısı ve güncel sanatın kamuya sunulma biçimlerini nasıl şekillendirdiği de tartışılacak.
Akademisyenler, sanatçılar, küratörler, özel sermaye ve güncel sanat üretimi arasındaki ilişkiyi konuşacak.
"Kamusal Sermaye" etkinlikleri, 10 Mayıs Cuma günü saat 18.30'da Taksim'deki The Marmara otelinde Vermeir & Heiremans'ın sunum ve performasıyla başlayacak. 2006 yılında sanat, mimarlık, ekonomi ve hukuk arasındaki dinamik ilişkiyi inceleyen A.I.R ("artist in residence" veya "misafir sanatçı") başlıklı ortak bir proje geliştiren Vermeir & Heiremans, etkinlikte Sanat Evi Endeksi başlıklı bir sunum ve performans yapacak.
İkili, Sanat Evi Endeksi projesiyle -bir ev ya da bir sanat yapıtı gibi- saydam olmayan, hareketsiz ve kolay alınıp satılamayacak bir ürünün, büyük sayıda yatırımcı için değerli sayılabilecek saydam ve sanal bir yatırım aracına dönüşümünü inceleyecek.
Performansta yer kapasitesi sınırlı olacağından katılmak isteyenlerin rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek kayıt yaptırmaları gerekiyor.
Etkinlik, 11 Mayıs Cumartesi günü Salon İKSV'de devam edecek. Saat 10.30'daki giriş konuşmasının ardından, saat 11.00'de Meksika'daki Américas Puebla Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü'nde öğretim üyesi Alberto López Cuenca'nın İş, Duvarlar, Zenginlik: Sanatsal Emek ve Herkesin Erişebildiği Kaynaklar başlıklı sunumunda sanatsal emeğin kapitalist pazar mantığı içerisindeki konumu tartışılacak.
Goldsmiths Koleji, Londra Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Suhail Malik'in saat 12.00'deki Güncel Sanat / Pazar / İktidar başlıklı sunumunun ardından etkinlik, Galeri Nev İstanbul'un kurucusu Haldun Dostoğlu'nun güncel sanat pazarının kültür ve sanat kurumlarıyla ilişkisini ele alacağı konuşmasıyla devam edecek.
Etkinlik, saat 14.00'te Kamusal Kurum / Özel Sermaye başlıklı, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun, küratör, sanat eleştirmeni ve Stokholm'deki Tensta Konsthall'ın yöneticisi Maria Lind, Budapeşte Ludwig Güncel Sanat Müzesi'nin yöneticisi Barnabás Bencsik ve Varşova Özgür / Yavaş Üniversite kurucusu Kuba Szreder'in katılacağı bir panelle sona erecek.
Panelde, özel sponsorluklar ile değişen kaynak yaratma koşullarının, sanatsal üretim ve güncel sanatın sergilendiği ve yaygınlaştırıldığı kurumlar üzerindeki etkisi tartışılacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak