Aydın Doğan Karikatür Yarışması ödülleri sahiplerini buldu
80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatür ile katıldığı serbest konulu 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nın ödül töreni yapıldı. Birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe Polonya'dan Pawel Kuczynski layık görüldü.
80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatür ile katıldığı serbest konulu 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nın ödül töreni Hilton Convention Center'da yapıldı.
Birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe Polonya'dan Pawel Kuczynski layık görüldü.
Tanini grubunun mini bir konser verdiği ödül törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ve Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, "Aydın Doğan Vakfı'nın iletişim dünyasını destekleyen projelerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması gelecek yıl otuz yaşına basıyor. Bu, yarışmamızın dünya karikatür coğrafyasında önemli bir yere sahip olduğunun bir işareti. Ayrıca Charles Stewart Mott Vakfı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne davet edilen sergimiz ‘ Darwing Together: International Cartoons' başlığıyla Michigan Eyaletinde Flint Institute of Arts (FIA) Müzesi'nde 14 Eylül'de açıldı, yıl sonuna kadar da açık kalacak. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde üçüncü büyük sergimiz. New Yorker dergisi karikatür editörü Bob Mankoff vakfımızı kutladı. Kısacası yarışmamız uluslararası arenada faaliyetleriyle, saygınlığıyla tanınıyor, gurur veriyor" dedi.
"70 BİN KARİKATÜRÜ TARAYARAK, WEB MÜZESİ OLUŞTURDUK"
Yurt dışı etkinliklerinin sadece Amerika ile sınırlı olmadığını belirten Fetvacı, " Karikatürlerimiz NY'daki Bileşmiş Milletler sergi salonlarının yanı sıra, Brüksel'de Avrupa Parlamentosu salonlarında, Japonya, Çin, Romanya, Pakistan, Yunanistan, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de sergilendi. Bununla da yetinmedik ve vakıf olarak teknolojinin nimetlerinden yararlanarak arşivimizdeki yetmiş bin karikatürü taradık ve bir web müzesi oluşturduk. Şimdi internet üzerinden tüm dünya ile eleleyiz" diye konuştu.
Karikatür sanatının ne kadar etkili olduğunu ve toplumun aynası sayılabileceğini, sergilenen ödüllü karikatürlere bakıldığında görülebileceğini belirten Fetvacı, "Her geçen yıl yarışmaya başvuranların sayısında görülen artış, sanatçılar arasında kurulan bağlantıların kökleşmesi, sergilerimizle, yayınlarımızla seçilenlerin daha çok kişiye ulaşabilmesi, bu yarışmayı düzenleme amacımıza ulaştığımızı gösteriyor. Otuzuncu yılımızda bu çabalarımızı arttırarak karikatür dünyasına katkılarımızı sürdüreceğiz. Doğan Şirketler Grubunun sosyal sorumluluk projelerini üstlenen vakfımız yalnız karikatür dünyasında değil kültür, sağlık, eğitim konularında da önemli yatırımlara öncülük ediyor.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması gücünü, başka hiçbir kurum veya kuruluştan katkı almadan, yıllardır bu işe gönül vermiş olan Doğan Ailesi ve Doğan Grubu tarafından verilen maddi ve manevi destekten almakta" dedi.
"KARİKATÜR ŞÖLENİNE DÖNÜŞTÜ"
Fetvacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Vakfın kurumsallaşan faaliyetleri ancak bu sürekli destekler ile mümkün olabilmekte. Bu yarışmalarda değişik ülkelerden ünlü karikatür sanatçıları jüri üyesi olarak yer alıyor. Jüri toplantıları, düzenlenen gezi ve atölye çalışmalarıyla bir karikatür şölenine dönüştü. Gerek jüri üyeleri gerekse ödül alan karikatürcüler Türkiye'nin birer kültür elçisi olarak ülkelerine döndüler."
Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, açılışta yaptığı konuşmada, "Karikatür, yazılı basında evrensel dile sahip türlerinden biri. Köşe yazısını okuyup anlamak için, onun yazıldığı dilin bilinmesi gerekirken, karikatürün evrensel bir anlatım tarzı var. Bu yıl "Arap Baharı" üzerinden ele alınan yarışmada birinciliği paylaşan eserlerden biri henüz tamamlanmamış, ikincisinde ise tüm olup bitenlere iliştirilmiş bir yaşam bulunuyor. Her ikisi de ilginç seçimler.
Geçen yıl ki yarışmada dereceye girmeyen ancak ilgimi çeken bir karikatür oldu. Karikatürde, bir siyasetçinin konuşmasını izleyen bir kadının bir elinde gül, diğer elinde kırmızıbiber vardı. Konuşmasının sonunda neyi hak ederse onu verecek. Ya biberi ya gülü... O günden itibaren daha çok dikkat etmeye çalıştım. Hep gülü hak etme tarafında bulunmak için. Ama zaman zaman hayatın acımasızlığı, siyasetin hırsı ve konuşma şehveti her zaman gülü almaya imkan vermiyor" dedi.
Günay, Gülten Akın'ın Gül İçin İlahi adlı şiirinin "İnsanlar bir gülü bir senetle/Değiştirmeye alıştılar/İnsanlar başka insanların hayatını/Bir hezaren sandalye midir hayat/ Dizip kaldırmaya alıştılar" dizelerini anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun için gülü hak etmek biraz zor hale gelmeye başladı. Ama bence bunun için hepimiz çalışmaya devam etmeliyiz, hayat ne kadar acımasız olursa olsun."
BİRİNCİLİĞİ 2 KARİKATÜRİST PAYLAŞTI
Yarışmada birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe Polonya'dan Pawel Kuczynski değer görüldü.
Seçici Kurul, Brezilya'dan Jose Antonio Costa'yı, Belçika'dan Ludo Goderis'i, Türkiye'den Musa Gümüş'ü, Muhittin Köroğlu'nu, İran'dan Aliyeh Mazaheri'yi, Brezilya'dan Rodrigo Mineu, İran'dan Negin Naghiyeh, Ukrayna'dan Sergey Riabokon, Brezilya'dan Raimundo Waldez, Çin'den Cai Weidong ve Hollanda'dan Bert M. L Witte'yi başarı ödülüne layık buldu.
Yarışmada birincilik ödülü alan sanatçılara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından plaket verilirken, birincilik ödülü 8 bin dolar, ikincilik ödülü 5 bin dolar, üçüncülük ödülü 3 bin 500 dolar başarı ödülü 500 dolar da sahiplerine verildi.
Birincilik ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Sema Doğan, ikincilik ödülünü Hüseyin Avni Mutlu ve Sema Doğan, üçüncülük ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Başkanı Orhan Erinç ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı sundu. Başarı ödülüne layık görülen Bert Vitte hayatını kaybettiği için, plaketini eşi aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak