Ankara'nın haftalık kültür sanat rehberi

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun (MDT) yeni eseri, "Bin Kalp Atışı", 29 Kasımda seyirci karşısına çıkacak.
Üç bölümlük yapıtta, konuk sanatçı Annabelle Lopez Ochoa'nın Johann Sebastian Bach'ın müzikleriyle süslenen "InIn" ile Eric Satie'nin müziği eşliğindeki "Bin Kalp Atışının Valsi" ve topluluk dansçılarından Deniz Alp ile Ejder Keskin'in "Çekim" adlı koreografilerinden oluşuyor.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının ilk şeflerinden Alman müzik adamı Ernst Praetorius anısına yarın konser verilecek. Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü, Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserin solisti piyanist Gülsin Onay.
Konserde Onay, Türkiye'de klasik müziğin tanınıp yerleşmesinde büyük katkıları olan "Türk Beşleri"nden Ahmet Adnan Saygun'un "1. Piyano Konçertosu"nu seslendirecek.
"Türk Beşleri" arasında yer alan Hasan Ferit Alnar'ın "İki Dans" isimli eserinin de yer alacağı konser, Ludwig van Beethoven'ın, klasik müzik tarihinin en ünlü yapıtları arasında bulunan "5. Senfoni"si ile sona erecek.
Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 11 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi de 6 yapıtla izleyici karşısına çıkacak.
Tiyatro
Büyük Tiyatro: Shakespeare'in yazdığı, Can Yücel'in Türkçe'ye çevirdiği "Fırtına", yarın, 30 Kasım ve 2 Aralıkta sahne alacak. Oyunun yönetmenliğini Viladlen Alexandrov, dekor-kostüm tasarımını Elena İvanova üstlendi. Işık tasarımı Şükrü Kırımoğlu'na, koreografisi Tatyana Sokolova'ya, tango eğitimi Volkan Ateş'e ait olan oyunda, Erdal Küçükkömürcü, Sinem İslamoğlu, Durukan Ordu, Levent Çelmen, Gökhan Bolcam, Ahmet Türkoğlu, Engin Delice, Bilal Gürdere, Emre Erçil rol alıyor.
Küçük Tiyatro: Teodor Kasap'ın eseri "Pinti Hamit" adlı oyun, 2-7 Aralık tarihleri arasında sahnelenecek. Doç. Dr. Mustafa Özcan'ın günümüz Türkçe'sine uyarladığı, Münir Canar'ın rejisörlüğünü yaptığı oyunun dekor ve kostüm tasarımı Funda Karasaç'ın, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan'ın imzasını taşıyor. Oyunda, Buğra Koçtepe, Koray Karaca, Aylin Gürsoy Arıöz, Bahadır Karasu, Volkan Benli, Hicran Yavuz, Işıl Poyraz, Cem Balcı ve Kader İlhan rol alıyor.
Şinasi Sahnesi: "Suçlu Yürekler", adlı oyun, 2-6 Aralık tarihleri arasında izlenebilir. Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönetmenliği üstlendiği oyunun dekor tasarımını Hakan Dündar, kostüm tasarımını Esra Selah yaptı. Işığını Zeynel Işık'ın hazırladığı oyunda, İpek Çeken, Berna Konur, Elvin Beşikçioğlu, Serpil Gül, Adnan Erbaş, Eren Oray rol alıyor.
"Kırmızı Başlıklı Kız", 2, 3 ve 4 Aralıkta sahnelenecek.
Altındağ Tiyatrosu: Ankara Devlet Tiyatrosu ile Van Devlet Tiyatrosu'nun ortak yapımı "Ayyar Hamza", hafta boyunca Başkentlilerle buluşacak. Ali Bey'in "Ayyar Hamza" adlı geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli örneklerinden olan yapıtından sahneye uyarlanan eserin yönetmeni Hakan Boyav.
Uyarlamasını Yılmaz Öğüt'ün yaptığı eserin dekor ve giysi tasarımı Funda Çebi'ye, ışık düzeni Burhanettin Yazar'a ait. Eserde, Serap Sağlar, Zafer Güllü, Aydın Uysal, Ercan Eker, Süleyman Atanısev, Tolga Evren, Mustafa Şen ile İpek Atagün rol alıyor.
"Kırmızı Başlıklı Kız", 30 Kasımda küçük izleyiciyle beraber olacak.
Akün Sahnesi: Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun "Fosforlu Cevriye", 2 Aralıktan itibaren hafta boyunca izleyiciyle birlikte olacak.
Dekor ve kostümü Hakan Dündar'a, ışığı Yakup Çartık'a, özgün müziği Attila Özdemiroğlu'na ait olan oyunda, Ali Hakan Beşen, Dara Tan, Deniz Baytaş, Feray Darıcı, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Nusret Çetinel, Uğur Çavuşoğlu, Zeynep Aytek Metin rol alıyor. Oyun, 12 ve 13 Kasımda da seyirciyle buluşacak.
Oda Tiyatrosu: Dario Fo'nun kaleme aldığı, İlham Yazar'ın yönettiği "Japon Kuklası", yarın ve 29 Kasımda izleyici karşısında olacak. Dekor tasarımını Zeki Sarayoğlu'nun, kostümlerini Çevren Sarayoğlu'nun hazırladığı yapıtın ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Oyunda, Serpil Gül, Eray Eserol, Adnan Erbaş, Ebrunil Aydın, Buket Türkyılmaz, Özlem Kırkpantur, Pınar Yüksel, Ünal Yeter, Sertan Müsellim, Atilla Can Çelebi ve Ertuğrul Sakar rol alıyor.
Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam" adlı eser, 2, 3 ve 4 Aralıkta sahne alacak.
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi: Geçen sezonun oyunlarından "Kanlı Nigar", 3 ve 4 Aralıkta sahnelenecek.
Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un dünyaca ünlü yapıtından Sylvie Luneau ve Roger Coggio'nun uyarladığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", 2 Aralıkta sahnelenecek. Proje tasarım ve yönetmenliğini Cem Emüler'in üstlendiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'e, ışık düzeni Seyhun Ayaş-Zeynel Işık'a, müzik ve ses efekt tasarımı Tayfun Gültutan'a ait. Tek kişilik yapıtta Erdal Beşikçioğlu izleyiciyle buluşuyor.
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunlarından "Genç Osman", 2-6 Aralıktan itibaren görülebilir. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait.
Müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Mehmet Akay, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Necmettin Efe Ünal, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Çiğdem Mine Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör ve Nejat Armutçu rol alıyor.
Opera - Bale
Opera Sahnesi: Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun (MDT) yeni eseri "Bin Kalp Atışı", 29 Kasımda seyirci karşısına çıkacak.
Üç bölümlük yapıtta, konuk sanatçı Annabelle Lopez Ochoa'nın Johann Sebastian Bach'ın müzikleriyle süslenen "InIn" ile Eric Satie'nin müziği eşliğindeki "Bin Kalp Atışının Valsi" ve topluluk dansçılarından Deniz Alp ile Ejder Keskin'in "Çekim" adlı koreografilerinden oluşuyor.
"Rita-Susanna'nın Sırrı" adlı opera, 30 Kasım Pazar günü sahne alacak.
"Aşk-ı Memnu" operası, 1 Aralıkta izleyici karşısında olacak.
İtalyan operasının en önemli bestecilerinden Giacomo Puccini'nin "Manon Lescaut" operası, 3 Aralıkta izlenebilir. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin (ADOB) yeni eserinin librettosu (eser metni), Leoncavallo, Oliva, Praga, Giocosa, Illica ve Ricordi'nin imzasını taşıyor.
ADOB Başrejisörü Murat Göksu'nun sahneye koyduğu yapıtta orkestrayı Tulio Gagliardo Varas ile Alessandro Cedrone dönüşümlü olarak yönetecek. Dekorunu Nihat Kahraman'ın, kostümlerini Gazal Erten'in hazırladığı eserin ışık düzeni Fuat Gök'e ait. Yapıtta, Manon Lescaut'u Nilgün Akkerman, Şule Köken ile Reyhan Görbil, Lescaut'u ise Arda Aktar ile Serhat Konukman dönüşümlü olarak canlandırıyor.
Eserde, diğer rollerde Enrique Ferrer, Efe Kışlalı, Sabri Karabudak, Mithat Karakelle, Murat Karahan, Barış Yanç, Haser Tek, Volkan Şen, Umut Kosman, Cem Akyüz, Murat Akan ve Okan Başel yer alıyor. "Giselle" balesi, 4 Aralıkta sahnelenecek.
Operet Sahnesi: Ayhan Baran Konseri, 2 Aralıkta gerçekleştirilecek.
Konserler
CSO Konser Salonu: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının ilk şeflerinden Alman müzik adamı Ernst Praetorius anısına yarın konser verilecek.
Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü, Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserin solisti piyanist Gülsin Onay. Konserde Onay, Türkiye'de klasik müziğin tanınıp yerleşmesinde büyük katkıları olan "Türk Beşleri"nden Ahmet Adnan Saygun'un "1. Piyano Konçertosu"nu seslendirecek. "Türk Beşleri" arasında yer alan Hasan Ferit Alnar'ın "İki Dans" isimli eserinin de yer alacağı konser, Ludwig van Beethoven'ın, klasik müzik tarihinin en ünlü yapıtları arasında bulunan "5. Senfoni"si ile sona erecek.
Bilkent Konser Salonu: Bilkent Senfoni Orkestrası'nın yarınki eğitim konserinde ise orkestrayı Şef Işın Metin yönetecek.
Keman sanatçısı Toğrul Ganioğlu ile Ceyla Ganioğlu'nun sahne alacağı konserde, Vivaldi'nin "İki Keman için Konçerto"su ile "Dört Mevsim" adlı eseri yorumlanacak.
Sergiler
Türk resminin usta fırçalarından Bünyamin Balamir'in eserleri, 3 Aralıktan itibaren izlenime sunulacak.
Atakule Vakıfbank Sanat Galerisinin ev sahipliği yapacağı "Düşler Sahnesi" adlı sergi, 21 Aralıka kadar Başkentli sanatseverleri bekliyor.
Dilek Alkan Özdemir'in porselen, döküm ve şamotlu çamuru kullanarak yaptığı farklı boyut ve şekillerdeki anahtarlara yer verdiği ilk kişisel sergisi ise sürüyor.
Sanatçının "Anahtarlar" ismini verdiği sergide, sanatçı, "birbirine benzemeyen anahtarları" farklı sorunların çözüm yolları olarak gözler önüne seriyor. Sergi, 4 Aralık tarihine kadar açık kalacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak