Anadolu Ateşi'nden yeni proje: Aspendos'ta tarihe yolculuk
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda tiyatronun yapım evrelerini ve tiyatro ile ilgili efsaneleri anlatan yeni bir proje başlattı. İki perdeden oluşan programda Aspendosluların Troya'dan Aspendos'a göçlerinden Belkıs hikayesine, tiyatronun mimarı Zenon'un tiyatroyu yapma aşamalarına ve Cumhuriyet dönemine gelinceye kadar yaşananlar anlatılıyor.
Son dönemlerde restorasyon tartışmaları ile gündeme gelen Aspendos Antik Tiyatrosu yeni bir gösteriye ev sahipliği yaptı.
Anadolu Ateşi'nin yüz kişilik dansçı kadrosu ile gerçekleştirdiği gösterisinde su kemerini yapan Aspendoslu Mimar Kesos ile tiyatroyu yapan Zenon'un Belkıs'a olan aşkları anlatılıyor.
Bu amaçla Anadolu Ateşi'nin dansçı kadrosundan oluşan kast ile bir sinema filmi çekildi. Belgesel niteliği de taşıyan filmde, özel görüntü teknikleri kullanılırken, ilgili film Aspendos'un tarihi dokusuna yansıtılarak seyircilere sunuldu.
Kültür Bakanı'ndan ''Aspendos'' açıklaması
Belgeselde tiyatro ve su kemerinin teknik çizimleri Aspendos bölgesinde yaşanan tarihi olaylar, İskender'in Aspendos'u ziyaret edişi, Persler ile Aspendosluların savaşı, Selçukluların tiyatroyu onararak kaleye dönüştürmesi, M. Kemal Atatürk'ün tiyatroyu ziyareti, tiyatro için söyledikleri ve son yıllarda Aspendos'ta verilen temsillerden örnekler yer aldı.
Tarihi görseller ile tiyatral dansın bir arada sunulduğu bu gösteri alanında bir ilk olma niteliği de taşıyor. Film gösterimi sırasında filmde de rol alan dansçılar eş zamanlı olarak ilgili sahneleri tiyatral olarak da canlandırıldı.
Konu ile ilgili olarak Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu bir tarihe saygı projesidir. Bu Aspendos'u kutsayan bir gösteridir. Projemizde adeta Aspendos dile gelmektedir. Gündüz saatlerinde tiyatroyu ziyaret edip eksik ya da yanlış bilgilerle dönen insanlar bu proje ile doğru tarihsel bilgilere sahip olmaktadırlar.
Hollanda'dan getirdiğimiz altı projeksiyon makinesi ile tüm tiyatroyu seyircinin gözü önünde yeniden inşa etmekteyiz. Onun aşk ile örülü hikayesini anlatmaktayız. Böylelikle buraya gelen seyirci hem dünya standartlarında bir tiyatral gösteri izlemekte, bir sinema filmi izlemekte ve aynı zamanda çok kaliteli bir video mapping şovunu da takip etmekteler.
Amacımız buraya gelen seyircinin buradan yüksek bir koruma bilinci ile gitmesini sağlamak. 2000 yıldan bu yana burada olan bu hazinenin kıymetinin bilinmesini sağlamaktır.
Anadolu Ateşi bu kutsal emanetin zarar görmemesi için Aspendos Antik Tiyatrosu'nda özel bir sahne ve teknik geliştirmiştir. Seksen desibeli geçmeyen özel bir ses sistemi, podyum ve metal içermeyen sahne konsepti tamamen portatif malzemelerden oluşan tekniği ile bu güne kadar orada yapılan en hassas gösteriyi de ortaya çıkarmıştır. Tüm bu özellikleri ile de dünyada ki tek örnektir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak